Poruka iz Rijeke

Jovanović: ‘Divjak mora objaviti analizu i ne dozvoliti povratak Dijane Vican i Jadranke Buljan-Culej’

Tihana Tomičić

Nije želio komentirati novu komunikacijsku kampanju Davora Bernardićam, koji je dobio nadimak »Satiričar« – samo je rekao kako vjeruje da će SDP uskoro vratiti izgubljeno povjerenje građana



RIJEKA – Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović poručio je ministrici obrazovanja Blaženki Divjak iz Rijeke da javno objavi analizu proteklog natječaja za Ekspertnu radnu skupinu, ključnog tijela kurikularne reforme. Naime, kako je rekao, po svim dostupnim podacima taj natječaj je bio potpuno netransparentan i obilježen ozbiljnim malverzacijama, pa stoga nitko tko je u te malverzacije bio uključen ne smije ni na koji način sudjelovati u budućim reformskim procesima. 


– Tu prije svega mislim na Dijanu Vican i Jasminku Buljan Culej. To je ispod razine prihvatljivog kompromisa, naročito u sektoru obrazovanja, gdje se mladima mora pokazati da se manipuliranje i neetično ponašanje ne smije nagraditi, nego najstrože sankcionirati. Ukoliko HNS pristane na taj truli kompromis potvrdit će još jednom da je za njih obrazovanje samo smokvin list kojim prikrivaju svoju sramotnu i interesima obilježenu političku trgovinu, poručio je Jovanović.


Na presici Foruma mladih SDP-a Rijeke na kojoj su s njim bili i Kristian Čarapić i Ivana Prica, rečeno je kako u razgovoru s mladim dominiraju tri teme: zaposlenje, stambeno pitanje te obrazovanje, čija je reforma žrtva HDZ-ove političke trgovine s krajnjom desnicom. »Kad je riječ o temi obrazovne reforme, bez pretjerivanja možemo poručiti da je pred nama ključnih mjesec dana da premijer Plenković i ministrica Divjak dokažu djelima da žele reformu obrazovanja. Pozivamo ih da u prijedlogu izmjena Zakona o obrazovanju, koji će biti upućen u saborsku raspravu, ne bude loših kompromisa s nazadnjačkim katatolibanskim marginalnima skupinama, jer to ozbiljno ugrožava budućnost obrazovanja i hrvatskog društva.




Podsjećaju i da su prošloga tjedna Plenković i Divjak na čelo Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, institucije koja će voditi vanjsko vrednovanje eksperimentalnog uvođenja cjelovite kurikularne reforme, postavili nekoliko radikalnih konzervativaca bliskih »obiteljašima« i Crkvi koji se otvoreno protive kurikularnoj reformi, posebno zdravstvenom i građanskom odgoju. Što onda možemo očekivati od reforme obrazovanja, upitali su se SDP-ovci, te zaključili da su ovo samo tri primjera vrlo loših kompromisa ministrice Divjak.


– Ministrica Divjak imat će u našem klubu zastupnika saveznika za sve poteze koji imaju cilj osigurati obrazovanje za 21. stoljeće, ali i žestoke kritičare ovakvih i sličnih loših kompromisa koji, zbog povlađivanja nazadnjačkim konzervativcima, vraćaju Hrvatsku u srednji vijek, zaključio je Jovanović.


Nije želio komentirati novu komunikacijsku kampanju Davora Bernardićam, koji je dobio nadimak »Satiričar« – samo je rekao kako vjeruje da će SDP uskoro vratiti izgubljeno povjerenje građana.