CERP potvrdio

Jedina obvezujuća ponuda: Uljanik grupa vuče “Motore i dizalice” od stečaja

Orjana Antešić

Na posljednji pokušaj privatizacije MiD-a stiglo pet pisama namjere, Puljani išli do kraja / Foto Vedran KARUZA

Na posljednji pokušaj privatizacije MiD-a stiglo pet pisama namjere, Puljani išli do kraja / Foto Vedran KARUZA

Obvezujuća ponuda Uljanik grupe jedina je koja je stigla, potvrdio je CERP. Da se to nije dogodilo, tvornica bi završila u stečaju. Definitivan odgovor države na Uljanikovu ponudu trebao bi se znati do 7. travnja



RIJEKA Za kupnju riječkih »Motora i dizalica« stigla je jedna obvezujuća ponuda, i to ona Uljanik grupe, potvrđeno nam je jučer iz Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), nakon što je u 14 sati istekao zadnji od zadnjih rokova za spas ove bivše trećemajske tvornice.


I to doslovno s obzirom na to da su iz Ureda za upravljanje državnom imovinom kod raspisivanja ovog privatizacijskog natječaja za MiD izrijekom bili najavili da će, ukoliko se i ovog puta ne pronađe kupac, ova riječka tvornica, zajedno sa svojih 194 radnika, završiti u stečaju.


  Kako nam je pojašnjeno u CERP-u, Povjerenstvo će u idućim danima, nakon što razmotre Uljanikovu ponudu, donijeti konačnu odluku. Da ovaj proces valorizacije neće dugo trajati, svjedoči i činjenica da je za 7. travnja na Trgovačkom sudu u Rijeci sazvano ročište za sklapanje predstečajne nagodbe MiD-a što upućuje da će se dotad definitivno znati konačan odgovor države na Uljanikovu ponudu za preuzimanje i ove bivše trećemajske tvornice za proizvodnju brodskih motora.




  Kao što smo već izvijestili, na ovaj, posljednji pokušaj privatizacije MiD-a, za vrijeme kojeg se dogodio i velik štrajk radnika ove tvornice, stiglo je čak pet pisama namjere od potencijalnih ponuđača.


Uz Puljane, koji su jedini otišli do kraja, interes je iskazan i s juga, točnije iz Brodosplita odakle su poslali čak dva pisma namjere. Za druga dva potencijalna ponuđača nismo uspjeli dobiti službenu potvrdu osim da je, navodno, interes bila iskazala i jedna tvrtka iz inozemstva.


  Ponudbenu dokumentaciju i dozvolu da obave »due diligence« riječke tvornice od CERP-a su, kako doznajemo, otkupila dva ponuđača da bi na kraju Puljani izašli i s obvezujućom ponudom.