Međunarodni uspjeh jelenjske umjetnice

Jaslice Margarete Krstić u Rimu i Veroni

Sanja Gašpert

Na izložbi je, između 490 prijavljenih jaslica iz cijelog svijeta, odabrano oko 180 jaslica, među kojima i ove grobničke umjetnice



JELENJE » Jelenjska umjetnica Margareta Krstić i ove godine izlaže svoja djela u Rimu, po šesti put, na 39. Međunarodnoj izložbi »100 Presepi« u bazilici Santa Maria dell Popolo, sala Bramante, koja se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije, Senata, Ministarstava kulture i turizma, Svete Stolice, Regije Lazio i Grada Rima. Na izložbi je, između 490 prijavljenih jaslica iz cijelog svijeta, odabrano oko 180 jaslica, među kojima i ove grobničke umjetnice. Margareta Krstić izložila je Svetu Obitelj odjevenu u pašku nošnju, ukupno 35 skulptura u raku tehnici. Inače, otvorenju izložbe prisustvovali su veleposlanik pri Svetoj Stolici Filip Vučak i njegov zamjenik Hrvoje Franušić.


  Također, Krstić izlaže i u Veroni, na 31. Međunarodnoj izložbi jaslica u kulturi i tradiciji »Presepi dal Mondo in Arena«, koja se može razgledati do 25. siječnja sljedeće godine. U Veroni Margareta Krstić izlaže jubilarni, deseti put, a za tu prigodu izlaže dvoje jaslica, s ukupno oko 75 skulptura u engobiranoj bijeloj keramici. U jednim je jaslicama Sveta Obitelj odjevena u zadarsku nošnju, a u drugima u ličku.