Završen turnir

Jagačić nakon Kvarnerske rivijere: ‘Među ovim igračima ima materijala za prvu momčad’

Ivan Volarić

Foto:Marko Gracin

Foto:Marko Gracin



RIJEKA Velikim slavljem kadeta »Rijeke« uz neuobičajenu zvučnu i slikovnu kulisu nevere što je bjesnila nad Rujevicom i cijelim krajem, završilo je 64. izdanje Kvarnerske rivijere. Igrači Akademije Abuja nisu uspjeli obraniti naslov i postati prva strana momčad, ne računajući momčadi s područja bivše Jugoslavije, s tri turnirske krune.


Aktualna generacija bijelih nada je pak donijela klubu 19. naslov na vlastitu, ali i radost svojih trenera Darija Dabca i Damira Jagačića, varaždinskog stručnjaka, koji u posljednjih godinu dana radi s većinom ovih igrača i koji se može pohvaliti da je postao jedan od rijetkih, ako ne i jedini trener koji je s dvije različite momčadi osvojio Kvarnersku rivijeru.


– To se dogodilo spletom okolnosti, bio sam u pravo vrijeme na pravom mjestu – govorio je Jagačić nakon finala. – Sretan sam što sam bio dio svega toga. Igrači su stvarno bili dobri i zaslužuju čestitke za sve što su napravili. Nisu na cijelom turniru primili pogodak, sretni smo, ponosni i sada samo trebaju nastaviti raditi.




Pred ovim dečkima je dobra perspektiva, pokazali su i da su natjecatelji. Ovo im je drugi kvalitetan turnir kojega su osvojili u kratko vrijeme. Pred njima je još puno rada na konstrukciji igre i Rijeka sigurno iz ove skupine igrača može dobiti igrača za seniorsku momčad.



Renato Pilipović za razliku od kolege Jagačića nije uspio osvojiti svoj drugi turnirski naslov. Do prvoga je stigao na klupi Rijeke, a drugi mu je izmakao prošle nedjelje dok je vodio Abuju.


– Nisam imao sreće – govori nekadašnji veznjak Rijeke. – Sigurno da sam je želio osvojiti i na klupi Abuje, ali Rijeka je ovoga puta bila bolja, zasluženo je osvojila prvo mjesto. Presudili su detalji, jedan penal. Imali smo mi svoje situacije koje nismo iskoristili, oni svoje jesu i ja im čestitam na uspjehu, a ja se nadam da ću iduće godine osvojiti turnir.


Daroviti Nigerijci ostaju još neko vrijeme u Hrvatskoj. Pred njima je nastup na Memorijalu Mladen Ramljak u Zagrebu.


– Moramo se dobro odmoriti jer smo imali stvarno naporne utakmice na Kvarnerskoj rivijere. Sada nas već u četvrtak čeka prva utakmica na još jednom jakom turniru. Sigurno ćemo pružiti svoj maksimum – rekao je Pilipović.



Činjenica da momčad nije dobila niti jedan gol, da možda pojedinačno najbolja momčad na turniru, Abuja, nije nakon nakon uvodnih minuta utakmice zapravo stvorila šansu govori o doista impresivnoj mentalnoj stabilnosti ove momčadi. Teško je u ovom uzrastu očekivati da jedna momčad može tako dugo držati koncentraciju na visokoj razini.


– Turnir ponekad iz igrača izvuče onaj maksimum, pokazali su da su u stanju to napraviti. Atmosfera je bila vrlo dobra među njima, ali i nama trenerima. Kada se spoji ta pozitivna energija, onda to rezultira dobrim rezultatom – nastavlja Jagačić, koji nije želio govoriti o pojedincima.


– Ima nekoliko pojedinaca koji su odskakali, koji mogu biti dobri igrači, ali ne bih ih isticao. Prosjek ove momčadi je vrlo dobar, znači na svim pozicijama je momčad jako dobro pokrivena. Sigurno da s onim najboljima treba dodatno raditi.



Boje Rijeke na Kvarnerskoj rivijeri branili su igrači rođeni 1998. godine pojačani za trojicu godinu dana starijih igrača: Rilova, Lebara i Iličića. Jedanaest od 18 igrača je iz Rijeke ili okolice (Lepinjica je stigao iz Pazina,


Vidović iz Novoga Vinodolskog, Dukađin s Grobnika, a Iličić iz Škrljeva), preostala trećina su igrači angažirani kroz dopunsku selekciju iz cijele Hrvatske, pa i susjedne BiH. Veznjak Jasmim Čeliković, kapetan reprezentacije BiH do 17 godina, stigao je iz Bihaća, vratar Majkić i Lebar su stigli iz Zagreba, Modrić i Dunić iz Zadra,


Črnko je Varaždinac, a Kovačevića je Rijeka uspjela privući iz bjelovarskog izvora darovitih igrača.



Ova generacija trebala bi ostati na okupu i iduće sezone igrati u Prvoj HNL juniora.– To je pitanje sportske politike kluba, ponekad treba žrtvovati neke stvari, gurnuti neke igrače ispred da bi iz njih izvukli maksimum. Neki igrači sigurno zaslužuju da igraju u starijem godištu u sljedećoj sezoni.

Možda netko od ovih igrača ode i još koji korak naprijed pa okusi slast seniorskog nogometa.


– Šteta po meni zbog ukidanja druge momčadi. Da je ostala, sigurno bi neki od ovih igrača mogao tražiti svoj put u seniorskom nogometu nekim bržim načinom sazrijevanja. Bitno je igrati sa starijim, iskusnijim igračima da bi se isprofilirao jedan dobar mladi igrači – poručio je Jagačić.