Višegodišnje istraživanje

Izložba posvećena piscu i političaru: “Čudesni Milan Marjanović” u Muzeju grada Rijeke

Kim Cuculić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Izložba je nastala kao rezultat višegodišnjeg istraživanja Ervina Dubrovića



RIJEKA  U Muzeju grada Rijeke otvorena je izložba posvećena Milanu Marjanoviću (Kastav 1879. – Zagreb 1955.), jednom od najzanimljivijih protagonista iz povijesti Hrvatskog primorja, a nastala je kao rezultat višegodišnjeg istraživanja Ervina Dubrovića.


Marjanović je bio osoba izvanredne energije i strasti – novinar, političar, književni kritičar i pisac. Kao pripadnik napredne hrvatske omladine, borio se protiv Mađara i Austro-Ugarske, za osamostaljenje Hrvatske, potom rješenje hrvatske budućnosti vidi u južnoslavenskom okupljanju.


Prije Prvoga svjetskog rata djelovao je u Londonu kao član Jugoslavenskog odbora, također kao predstavnik Odbora u SAD-u i Južnoj Americi. Početkom rata smješten je u kućni pritvor u Kastvu, za svoje ideje robijao je u Ljubljani i Zagrebu.




Tijekom Drugog svjetskog rata interniran je i zatvoren u Italiji. Bavio se književnim pisanjem, što ga je odvelo sve do Greenwich Willagea, gdje je postao jedini izvođeni hrvatski dramatičar.


Usporedno djeluje kao književni kritičar, s realističke platforme koja se suprotstavlja estetskim idejama A. G. Matoša. Poslije Drugog svjetskog rata vodi Filmski laboratorij Škole narodnog zdravlja »Andrija Štampar« u Zagrebu. Pedesetih godina postaje predsjednik savjeta Jadranskog instituta JAZU te akademik.