Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
3. travnja 2020.
ZTK Rijeka

Izložba mjernih instrumenata tvornice Iskre u četvrtak u Pomorskom i povijesnom muzeju

Foto Roni Brmalj
Foto Roni Brmalj
Autor:
Objavljeno: 24. veljača 2020. u 15:58 2020-02-24T15:58:08+01:00

RIJEKA »Mjerni instrumenti tvornice Iskra« naziv je međunarodne izložbe što će biti otvorena u četvrtak, 27. veljače u 18 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

Izložbu postavlja Zajednica tehničke kulture Rijeka u suradnji s partnerima, Tehniškim muzejom Slovenije i Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja i prateći je sadržaj svečane podjele nagrada i priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka za 2019. godinu, najavljeno je na konferenciji za novinare.

- Na izložbi će biti predstavljena kolekcija mjernih instrumenata koje je tvornica Iskra Kranj sedamdesetih godina prošlog stoljeća proizvodila sa svojim prethodnicima, a nasljednici od 1991. godine.

Zbirka sadrži više od sto mjernih uređaja, od onih za opću upotrebu do visoko specijaliziranih mjerenih uređaja za profesionalnu upotrebu u mnogim područjima, kao što su komunikacije, mikroelektronika, energetska optika i slično.

Posebna priča su električna brojila, koja su također izrađena u Kranju, a kolekcija seže daleko u povijest kada je elektrifikacija još bila u povojima, kazao je stručni suradnik Zajednice tehničke kulture Rijeka Silvano Skočaj, dodajući kako će izložbu obogatiti i desetak eksponata Muzeja tehničke kulture u osnivanju riječke Zajednice tehničke kulture.

Naime, kazao je Skočaj, Muzej tehničke kulture trenutno broji već 440 eksponata koji su evidentirani i deponirani te trenutno postavljeni na web stranicama Zajednice tehničke kulture Rijeka.

Skočaj je, također, istaknuo kako izložba u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka ostaje otvorena do 4. travnja te se može razgledati ponedjeljkom od 9 do 16 sati, od utorka do subote od 9 do 20 sati, a nedjeljom od 9 do 13 sati, uz besplatan ulaz koji je osiguran za sve najavljene i organizirane grupe učenika osnovnih i srednjih škola.

Predsjednik Zajednice tehničke kulture Rijeka Đordano Bucci istaknuo je kako nakon otvorenja izložbe slijedi svečana dodjela nagrada i priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka za 2019. godinu.

- Prema odluci Upravnog odbora Zajednice, bit će uručena Nagrada za životno djelo u vidu makete »Spasilac obale« te godišnje nagrade zaslužnim fizičkim i pravnim osobama koje svojim radom doprinose razvoju i promicanju tehničke kulture grada Rijeke, kao i priznanja i zahvalnice, ukupno šesnaest, kazao je Bucci, podsječajući kako Zajednica tehničke kulture Rijeka broji šezdesetak udruga iz svih segmenata tehničke kulture s više od 3,5 tisuća članova i velika su nadopuna obrazovnom sustavu.

Novinarima se obratio i novoizabrani pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Zdravko Ivanković, koji je kazao kako je riječ o posebnoj izložbi koju bi naročito trebali posjetiti mladi, jer, dodao je, ponekad je potrebno zaustaviti se na trenutak, pogledati unatrag i vidjeti što su drugi napravili u to vrijeme.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.