Nova sistematizacija poslova u Uljanik grupi

Iz »3. maja« do kraja godine odlazi 400 radnika

Cristian Bruno Galić

Iz Uljanika će otići 200 radnika. Otpremnina iznosi 5.600 kuna po godini staža do limita od 170.000 kuna, plus otkazni rok



ULA  S promjenom Uljanikove uprave na skupštini dioničara u travnju, započet je sveobuhvatan proces restrukturiranja grupe te integracije riječkog brodogradilišta »3. maj« u proizvodno poslovne procese Uljanika.


Za ovaj vrlo složen projekt preuzimanja brodogradilišta od drugog brodogradilišta, Uljanikova je uprava angažirala međunarodnu konzultantsku kuću AT Kearney koja ima veliko iskustvo upravo u restrukturiranju složenih društava i poboljšanju procesa unutar novih modela organizacije. 


   Na tim je osnovama tijekom proteklih mjeseci u Uljaniku već odrađen veći dio reorganizacije. Projekt, prodaja i financiranje grupe sada su integrirani u vodeće vlasničko društvo Uljanik d.d.




Na korporativnoj razini spojena su dva društava i to Uljanik Zajednički poslovi i Uljanik Informatika razvoj i investicije u novo društvo Uljanik poslovno informacijski sustavi d.o.o. Potonje društvo sa 160 radnika u Puli i 50 u Rijeci, kroz pravne i računovodstvene te poslove informacijsko komunikacijskih tehnologija i upravljanja ljudskim resursima suportira pulsko i riječko brodogradilište.


Na istim je principima korporativno objedinjenih funkcija, organizirano i Društvo Uljanik Brodograđevni projekti d.o.o. koje za oba brodogradilišta obavlja poslove projektiranja, konstruiranja, pripreme tehnologije i nabave materijala. 


   Direktor nove tvrtke Uljanik poslovno informacijski sustavi Hrvoje Markulinčić kaže da su ovakve ciljane akcije spajanja društava usmjerene isključivo uštedi troškova. 


   – Cilj integracije riječkog brodogradilišta i velike reorganizacije naše grupe jest smanjenje troškova po jedinici proizvoda na način da se uz manje troškova takozvanih potpornih procesa prati i podupire veći proizvodni »output«. Nakon višemjesečnog rada s konzultantima, usporedbe Uljanikovih procesa s procesima konkurentskih brodogradilišta te detaljnih analiza i snimke svih potpornih procesa, došlo se do već poznatih brojki od 700 radnika viška na razini cijele grupe, odnosno 450 u Rijeci i 250 u Puli, ističe Markulinčić. 


   Kako je u proteklom razdoblju već otpremljen dio radnika koji su imali uvjete za prijevremenu mirovinu, tijekom studenog i prosinca, a prema dogovorenim kriterijima iz socijalnog sporazuma sa Sindikatima, iz Uljanik grupe uz poticajne otpremnine otići će još oko 600 radnika. Dakle radi se o oko 400 radnika u Rijeci i oko 200 radnika u Uljaniku, ističe Markulinčić. 


   – Prema tom, prošlog tjedna potpisanom socijalnom sporazumu kojeg su potpisali svi sindikati u Puli i sindikat Istre i Kvarnera u Rijeci, otpremnina za radnike sa uvjetima za prijevremenu mirovinu jednaka je umnošku trećine bruto plaće za svaku godinu neprekinutog staža u društvu do limita od 120.000 kuna plus otkazni rok. Za radnike koji nemaju uvijete za prijevremenu mirovinu otpremnina iznosi 5.600 kuna za svaku godinu neprekinutog staža do limita od 170.000 kuna plus otkazni rok, izjavio je Markulinčić.