Samostalna djelatnost čuvanja djece napokon izlazi iz područja sive ekonomije

Iako je posao dadilje zanimanje budućnosti, Grad Rijeka odustaje od njihovog financiranja

Ingrid Šestan Kučić

Posao dadilje moći će obavljati samo osoba koja ima najmanje srednjoškolsko obrazovanje te je stručno osposobljena za tu djelatnost i ima registriran obrt, a jedinice lokalne samouprave moći će izravno sufinancirati njihov rad 



RIJEKA » U saborskoj proceduri našao se konačan prijedlog Zakona o dadiljama kojim će se napokon uvesti red u izvaninstitucionalnu skrb o djeci s obzirom da do sada hrvatsko zakonodavstvo nije imalo uređeno samostalno zanimanje čuvanja djece zbog čega je ta djelatnost zadirala u područje sive ekonomije. Prema novim zakonskim odredbama, posao dadilje moći će obavljati samo educirana osoba koja će imati registriran obrt, a jedinicama lokalne samouprave otvara se mogućnost izravnog sufinanciranja njihova rada. 


   Posao dadilje moći će obavljati osobe koje imaju najmanje srednjoškolsko obrazovanje te su istovremeno stručno osposobljene za tu djelatnost, a kao nositelj izrade programa stručnog osposobljavanja za dadilju određeno je ministarstvo nadležno za obrazovanje odraslih, s obzirom da se radi o stručnom osposobljavanju odraslih osoba.   

Izmjene programa


Dadilje će se obrazovati pohađajući program stručnog osposobljavanja, koji sadrži različite obrazovne cjeline kao i praktičnu nastavu, no istovremeno će tu djelatnost bez dodatnog osposobljavanja moći provoditi osobe koje imaju završen studij predškolskog odgoja, bez obveze pohađanja programa stručnog osposobljavanja. Ujedno se smatra da stručnu osposobljenost za dadilju imaju i osobe koje imaju završen pedagoški, psihološki, edukacijsko-rehabilitacijski studij te studij socijalnog rada kao i studij sestrinstva, uz uvjet pohađanja dijela programa stručnog osposobljavanja za dadilju, koji se odnosi na pedagoške predmete. 



 Unatoč uspješno okončanoj edukaciji, riječke osposobljene dadilje zbog nepostojanja zakonskih propisa do sada nisu mogle legalno provoditi svoju djelatnost. Istovremeno prije tri godine prilikom pokretanja prvog programa izobrazbe dadilja Grad Rijeka je planirao kako će njihovu djelatnost sufinancirati, jer u dadiljama se vidijela mogućnost »pokrivanja« deficita vrtićkih kapaciteta. No, sada kada će se takva mogućnost i zakonski urediti u Gradu više nisu sigurni hoće li pružatiti financijsku pomoć servisu izvaninstitucionalnog čuvanja djece. Prema mišljenju pročelnice Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sande Sušanj, preuranjeno je govoriti o sufinanciranju usluga dadilja.  

  – Prije svega važno je napomenuti da se predškolska djelatnost ne može uspoređivati ni izjednačavati s djelatnošću dadilja. Dok Zakon o dadiljama nudi čuvanje, odnosno skrb i njegu djece u dobi do 14 godina, Zakon o predškolskom odgoju i naobrazbi obuhvaća odgoj i obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, prehranu i socijalnu skrb o djeci predškolske dobi odnosno djece u dobi od šest mjeseci pa do polaska u školu. U tom smislu postoji i razlika u kvalifikacijama stručnog kadra koji obavlja navedene djelatnosti, načinu obrazovanja kao i praćenju njihova rada. U tom kontekstu nemoguće je govoriti o uzročno-posljedičnom odnosu i dadiljama kao rješenju eventualnog manjka kapaciteta u vrtićima, već se radi o dodatnoj mogućnosti izvaninstitucionalne brige o djeci predškolskog, ali i školskog uzrasta, pojašnjava pročelnica. 




   Podsjećajući kako je upravo s ciljem povećanja obuhvata djece predškolskim odgojem Grad proširio kapacitete u dječjem vrtiću Drenova, izgradio dječji vrtić na Srdočima i u ovoj godini pokreće izgradnju dječjeg vrtića na Pehlinu te se priprema dokumentacija za izgradnju dječjeg vrtića na Krnjevu za djecu talijanske nacionalne manjine, pročelnica tvrdi da u dječjim vrtićima drugih osnivača u gradu Rijeci još uvijek ima mjesta.



   Iako je riječko Narodno učilište prije tri godine, u suradnji s Gradom Rijekom i Udrugom »Portić«, pokrenulo takvu edukaciju te su u dva navrata s te ustanove izašle dadilje s diplomama, ravnateljica Heni Strčić ističe da se osposobljavnje dadilja obustavilo iz razloga što se očekuju izmjene programa upravo zbog donošenja zakonskih propisa. 


   – Naš će program sigurno doživjeti izmjene iz razloga što smo osobljavali dadilje za čuvanje djece samo do treće godine života, a novim zakonom ta je dobna granica značajno pomaknuta. Stoga za sada ne provodimo program, no upita zainteresiranih već imamo, kaže Strčić.   

Do šestero djece


S obzirom na to da zakon navršenih 14 godina prepoznaje kao dob nakon koje dijete može samostalno poduzimati određene radnje, dadilje će moći čuvati djecu upravo do te dobi. Također, dadilja će moći istovremeno čuvati najviše šestero djece, a u tom broju smije biti i njezino dijete do 10 godina, ali među djecom ne smije biti više od jednog djeteta mlađeg od godinu dana te se u tom slučaju ukupan broj djece smanjuje za jedan, s obzirom na to da se radi o djetetu koje zahtijeva posebnu dodatnu brigu i skrb pa se iz tog razloga broj djece umanjuje. Propisano je i da se, u obavljanju djelatnosti dadilje, može čuvati, brinuti i skrbiti najviše o jednom djetetu s teškoćama u razvoju. 


   Rješenja o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti izdavat će nadležni obiteljski centri koji će ujedno voditi i Registar dadilja, a roditelji će s dadiljama sklapati i posebne ugovore. Istovremeno, dadilja će moći zaposliti i pomoćnu dadilju, koja nužno neće morati imati završenu edukaciju za taj program. 


   Dadilje će biti kontrolirane od strane inspekcija, a podlijegat će i zdravstvenom nadzoru te će morati uplatiti osiguranje u slučaju štete. Zakon predviđa i novčane kazne u iznosu od tisuću do pet tisuća kuna ukoliko se dadilje i pomoćne dadilje ne budu pridržavale propisa u okviru svojih registriranih djelatnosti.