Riječko-istarska jedinica mogla bi biti presudna

IDS kalkulira: Konačna odluka o koaliciji ovisit će o rejtingu SDP-a

Tihana Tomičić

Foto Cropix

Foto Cropix

Ako se pokaže da je SDP jako nepopularan i da je za vladajući IDS kontraproduktivno da svoj rejting ruši suradnjom s njima, to će biti ključno za odluku. Stoga u IDS-u čekaju početak travnja kada će provesti anketu koja će im dati odgovore



Kako danas stvari stoje, dogovoreno je da SDP i HNS i na ovim izborima nastupe zajedno kao okosnica Kukuriku koalicije. Zoran Milanović i Vesna Pusić postigli su ovog tjedna dogovor o tome – izbori će vjerojatno biti potkraj rujna, kad se budu zbrajali dobri rezultati turističke sezone, HNS će dobiti 8 ulaznih mjesta u Sabor, što je po mišljenju obiju strana realno i zadovoljavajuće.


   No, to ne znači da će Kukuriku savez nužno opstati u punom sastavu u kojem je danas. Naime, HSU će kao interesna stranka umirovljenika vjerojatno ostati uz SDP, osim ako ankete ne budu narednih mjeseci pokazivale da je HDZ već siguran pobjednik, pa procjene da im je ipak bolje držati se neutralno, no to je manje bitno s obzirom na to da je HSU jako pao po rejtingu i da je danas na 0,9 ili svega 1 posto podrške.


   Važan za ukupan rezultat lijevog centra bit će IDS, a to se zapravo odnosi samo na jednu izbornu jedinicu – 8., riječko-istarsku, gdje IDS kao stranka nacionalne težine jedino regionalno djeluje. IDS trenutno piše program, novu izbornu platformu i u toj stranci se zaklinju da će njihova odluka ovisiti o volji potencijalnih partnera da uvaže njihove konkretne programske zahtjeve.




   – Naravno da je to uvijek decentralizacija, ali ne samo novca nego i ovlasti. Mi zaista mislimo da, kao što smo izdavanje građevinskih i ostalih dozvola spustili na razine JLS, jednako tako i neke druge ovlasti treba dati nižim razinama. Na primjer, gospodarenje poljoprivrednim zemljištem. Lokalne jedinice moraju odlučivati o tome gdje će naši istarski poljoprivrednici saditi i uzgajati masline ili bilo što drugo – kaže predsjednik IDS-a Boris Miletić. On ističe: »Svi znamo da je Plan 21 mrtav i ljuti smo i ogorčeni zbog toga, no okej, recimo da je to prošlost – sada se moramo dogovarati o novim temama. A podsjećam da ni ranije IDS nije imao prema partnerima ili Vladi stotinu zahtjeva, nego svega nekoliko: pulska bolnica, nastavak gradnje Ipsilona i još samo nekoliko stvari. Znači, krenula je bolnica, ali ništa drugo nije. Mi realno sagledavamo stvari. Ako se s nekim ne može realizirati naš program, onda ništa, ići ćemo sami. To je za nas uvijek opcija jer mi doista imamo stabilno biračko tijelo«, kaže Miletić.


Politička procjena


U pozadini ovakvih izjava je, naravno, politička procjena može li IDS osvojiti više glasova samostalno i s nekim manjim partnerom u PGŽ kao što je Primorsko-goranski savez s kojim upravo obnavljaju suradnju, ili ipak sa SDP-om. Cilj IDS je zadržati 3 mandata u Saboru i moći oformiti vlastiti klub, a naravno da će konačna procjena ovisiti o anketama do izbora. Ako se pokaže da HDZ ima veće šanse za osvajanje vlasti, tada nije nemoguće da IDS na izbore ide sam i postizborno pokuša dogovoriti provedbu istarskih projekata s novom vladom, čija god bila. Ako pak ankete pokažu da SDP ne kotira tako loše i da se istarski projekti mogu ostvariti na taj način, tada će se ići predizborno u starom sastavu Kukuriku koalicije. IDS-ovci pritom ne mistificiraju puno svoju poziciju: »Istina je da nam Milanović nudi tri ulazna mjesta na listi, odavno smo o tome razgovarali, ali mi ćemo odvagnuti što nam više nosi, i toga se držati«, kaže šef IDS-a.



Što će se događati u samom SDP-u u 8. jedinici do izbora, to ostaje neodgovoreno pitanje. Hoće li Zlatko Komadina kao potpredsjednik stranke od svog suparnika Milanovića dobiti priliku biti prvi na listi, ili će možda čak to i odbiti jer birači ionako znaju da se njih dvojica ne podnose, neće se vjerojatno znati do same objave lista. Ako na toj listi ne bi bilo Komadine, ona bi bila potpuno »milanovićevska«, a to su kadrovi koji u javnosti sigurno kotiraju lošije od Komadine. Stoga bi ona možda prošla drugačije – slabije – nego da birači pred sobom imaju kombinaciju svih SDP-ovih kadrova, pa će to i to biti jedan od elemenata odluke.



   Jedno vrijeme u planovima je bila i kombinacija sa HNS-om, jer IDS i HNS su i inače u Europarlamentu dio iste liberalne grupacije, no nakon što su se ovog tjedna Vesna Pusić i Milanović dogovorili da Kukuriku ide dalje, jasno je da će IDS svoju odluku morati donijeti – sam.


   Pritom, dosta će ovisiti i o odnosima u samom SDP-u. Poznato je da je istarski SDP podijeljen na Milanovićevu struju, koja drži Pulu, i protuiblerovsku struju koja vodi Županijsku organizaciju, a s obzirom na to da Ibler planira smjene na čelu istarskog županijskog SDP-a, rejting SDP-a u Istri još će se dodatno spustiti. Ako se pokaže da je SDP jako nepopularan i da je za vladajući IDS kontraproduktivno da svoj rejting ruši suradnjom s njima, to će biti ključno za odluku. Stoga u IDS-u čekaju početak travnja, kad bi se te stvari mogle razbistriti, i tada će provesti anketu koja će im dati odgovore na pitanja kako stoji njihova stranka, ali i kako stoji SDP u 8. jedinici.


   To je zapravo, nakon velikih unutarstranačkih sukoba u SDP-u i u Rijeci, gdje je otišao Slavko Linić, a Vojko Obersnel se pridružio antimilanovićevcima, te nakon smjena i problema u SDP-u Istre, jedna od najvećih enigmi predstojećih izbora općenito: kako stoji SDP u 8. jedinici, a pogotovo neki njegovi političari, bit će ključno pri donošenju odluke IDS-a. Ako se pokaže da je SDP-ov rejting jako pao, da glasove preuzimaju Orah, Laburisti ili Živi zid i Radnička fronta, tada će se IDS sigurno odlučiti da na izbore ide bez tog utega i vlastitim snagama pokuša dobiti tri zastupnika.    


   »Sjetimo se 2000. godine – tada je SDP išao s nekim manjim partnerima u 8. jedinici i dobio 40 posto, a IDS, HNS i tzv. četvorka posebno, i dobili su još 30 posto glasova. Dakle, lijevi centar je zapravo time rasturio desnicu, a 8. jedinica zapečatila je veliku pobjedu Ivice Račana tada. Slično bi moglo biti i sada – možda bi lijevi centar dobio više glasova ako bi SDP i HNS išli posebno, a IDS posebno, te kasnije nakon izbora surađivali«, analizira ove prilike jedan od čelnika HNS-a, koji je bio u stranci upravo pobornik da na ove izbore HNS i IDS odu zajedno.


No, to je naravno najnovijim dogovorom Pusić-Milanović prestalo biti opcija. Naime, dio ljudi u HNS-u misli da bi baš HNS, a pogotovo uz IDS u 8. jedinici, morao pokupiti one glasove koje će SDP s Milanovićem na čelu izgubiti na ovim izborima. »Odium prema vladi ustvari može biti prednost za HNS i IDS. No, eto, HNS ipak ostaje uz svog starog partnera Milanovića, iz razumljivih razloga – jer bez podrške nacionalne stranke svojih 8 mandata mi ne možemo dobiti. To je ipak realnost, što god mi u Istri i PGŽ mislili o tome«, kaže naš sugovornik iz HNS-a.


   Odgovore na sva ta pitanja dat će samo jedna stvar – anketa. Jednu će provesti IDS u najskorije vrijeme, tada svoju i SDP, i čim te ankete postanu javno dostupne bit će poznato što će se događati u Rijeci i Istri na izborima. U situaciji u kojoj se očekuje da će Hrvatska biti jako podijeljena i da će bitka voditi doslovno za svaki glas, IDS-ovih 1,8 posto podrške na nacionalnoj razini može zapravo postati – presudno.