Pripremite se, stiže prava zima

Hladan tjedan, idući još hladniji: riječka zimska služba podiže stupanj pripravnosti; Apel Riječanima: Spasite živote, pomozite u zbrinjavanju beskućnika!

Barbara Čalušić

Bude li snijega, automobile ostavite kod kuće, preporuka je riječkog Stožera zimske službe koji je otvorio i dežurni telefon na broj 311-410 na kome će se moći dobiti informacije o prohodnosti prometnica, kao i o autobusnim linijama 



Zimska služba je spremna, no uspješno odvijanje prometa u slučaju snijega u Rijeci u velikoj će mjeri ovisiti o ponašanju građana, u prvom redu vozača, najkraći je zaključak sa sastanka Stožera zimske službe održanog nakon što su meteorolozi za ovaj tjedan najavili ekstremno niske temperature i mogućnost snježnih padalina u gradu i okolici.



Prihvatilište za beskućnike Ruža Sv. Franje na riječkoj Kozali vrlo je skučeno i do kraja popunjeno pa je riječkoj javnosti putem Facebooka i medija upućen apel da se svi oni koji imaju neki prazan prostor (podrum, garaže ili slično) koji je moguće osposobiti da ljudi mogu prespavati i negdje se malo zagrijati, jave na broj telefona 099/319 12 03 ili na Fejsbook stranicu Siniše Pucića, kako bi se te ljude sklonilo s ulice i tako im spasilo živote.


Privremeno rješenje pronađeno je da se za prihvat beskućnika osposobi prostor Socijalne samposluge na Brajdi. Za to će biti potrebno osigurati i desetak madraca, te deke, pokrivače, grijalice, kuhala na kojima će se moći pripremiti čaj i slično…. 




“Ako ništa ne učinimo, na ovim hladoćama umrijet će nam mnogo beskućnika. Pomozite nam spasiti živote!”, apel je upućen javnosti. 


Pozivaju se i volonteri, muškarci, koji su spremni noću dežurati s beskućnicima


U zemljama srednje i istočne Europe do sada je od hladnoće umrlo više od 40 osoba, a uglavnom su žrtve beskućnici.



– Tko se jednom opeče i na hladno puše, kazao je na početku sastanka šef Stožera Nikola Modrić, aludirajući na protekle dvije zime kada je snijeg u dva navrata izazvao prometni kolaps na riječkim ulicama. Tko se opeče dvaput, dodali bismo, puše i na sam spomen hladnog, pa su zaduženi za normalno odvijanje prometa u zimskim uvjetima već po objavi vremenske prognoze za ovaj tjedan odlučili ništa ne prepustiti slučaju pa se na sastanku temeljito “pretreslo” što je čija dužnost i što je na raspolaganju od ljudstva i mehanizacije za čišćenje snijega.


Kako su prve pahulje najavljene već za utorak, tako će tijekom dana biti proglašen drugi stupanj pripravnosti zimske službe, što znači da će svih dvadesetak ralica i drugih vozila Cesta Rijeka, tvrtke zadužene za čišćenje snijega na prometnicama u gradu i prstenu biti na raspolaganju, kao i vozila i radnici “Čistoće”, zaduženi za čišćenje stepeništa i prolaza. 


– To, međutim, ne znači da će sve ulice biti odmah očišćene. Molimo građane za razumijevanje i strpljenje, jer ulice se čiste prema točno utvrđenom rasporedu prioriteta. Jasno mi je da svatko želi da se njegova ulica prva očisti, ali prioritet je odvijanje javnog prometa, uz omogućavanje prilaza bolnicama i službi Hitne pomoći. Tako da će ralice, bude li snijega, prvo čistiti trase deset glavnih gradskih linija, što su ujedno i glavne gradske prometnice, a tek potom će se, opet sukladno listi prioriteta, čistiti sporedne ulice, kazao je Modrić. 


Načelnik službe sigurnosti cestovnog prometa PU PGŽ Boris Skeledžić najavio je pojačanu prisutnost ophodnji prometne policije na najvažnijim gradskim prometnim pravcima, gdje će kontrolirati imaju li vozila propisanu zimsku opremu. One koji je ne budu imali, isključivat će iz prometa, kako bi izbjegli već viđeni scenarij blokiranja prometnica.


– Posebno apeliramo na vozače da se, ukoliko nemaju zimsku opremu, a padne snijeg, ne uključuju u promet, kako ne bi ostali zaglavljeni na cesti te tako onemogućili prolazak ralica kao i autobusa javnog prijevoza. U suradnji s pomorskom policijom dogovoren je i nadzor kamiona koji napuštaju kontejnerski terminal Brajdica, s kojima je prošli put bilo velikih problema u samom gradu i na autocesti prema Zagrebu, jer je dobar dio njih izišao na cestu bez zimske opreme, što im ovoga puta neće biti dozvoljeno, kazao je Skeledžić.



U Državnome hidrometeorološkom zavodu (DHMZ) najavljuju da se ovaj tjedan valja pripremiti na hladnoću pojačanu vjetrom, a sljedeći tjedan trebao bi biti još malo hladniji s noćnim temperaturama i ispod -15 stupnjeva Celzijevih. 


»Ovog tjedna, u kojem završava siječanj i počinje veljača, zima će ‘pokazati zube’. Osjetu hladnoće pridonosit će i povremeno umjeren, gdjegod i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu i olujna bura, posebice sredinom tjedna. Još da je više snijega – zima skoro k’o nekad«, istaknuo je meteorolog DHMZ-a Zoran Vakula.


Rekao je da je, po prošlotjednim prognozama, vjerojatnost za znatniji snijeg u nizinskoj Hrvatskoj bila mala, a najnoviji prognostički izračuni povećali su mogućnost snježnog pokrivača, osobito u nizinama istočne Hrvatske, gdje je posebice potreban radi zaštite usjeva.


Povremenog lepršanja pahulja, čak i zamjetnijega snijega nošenog burom bit će i na Jadranu, i to već sutra, najavio je Vakula.


U DHMZ-u naglašavaju da će se hladno razdoblje nastaviti i u sljedećem tjednu, kad se očekuje čak i niža temperatura nego u ovom tjednu, osobito tijekom vedrih noći u područjima gdje će biti snježnog pokrivača.


Vakula ističe kako će temperatura zraka diljem unutrašnjosti cijele dane biti ispod ništice, a tijekom noći i jutra može se spuštati i deset stupnjeva ispod ništice, štoviše čak i 15 stupnjeva, posebice u gorju. I na Jadranu će biti negativnih vrijednosti temperature, a ni najviše dnevne sredinom tjedna neće biti znatno iznad nule.


Rekao je kako – ostvare li se prognoze srednje tjedne temperature zraka – tako hladan tjedan (računajući razdoblje od ponedjeljka do nedjelje) nismo imali u dosadašnjem dijelu zime, a ni zimi 2010./2011., barem prema preliminarnim analizama.


Istaknuo je kako najnovije prognoze za veljaču potvrđuju nade u opravdavanje »časti« zime te se ponovno povećala vjerojatnost da će srednja mjesečna temperatura biti malo niža od prosječne, ili najviše oko prosječne, pri čemu će hladnije, uz veće odstupanje od prosječnih vrijednosti, vjerojatno biti u prvoj polovici mjeseca.


Prognoze za ožujak upućuju na prosječnost, a od travnja na ponovno toplije mjesece nego što su uobičajeni, u usporedbi s 30-godišnjim klimatološkim srednjacima. Naravno, to nužno ne znači da neki tjedni neće biti i hladniji od prosjeka, smatra Vakula.


Dnevni minusi neće zaobići ni Rijeku koju do kraja tjedna očekuje prava zima, sa snijegom, burom i minusima. U utorak se očekuje postupno povećanje naoblake i nešto vlažnog zraka s kojim bi u noći trebalo pasti malo snijega. Puhat će bura umjerena do jaka, pondegdje s olujnim udarima. Dnevna temperatura u utorak neće rasti iznad jednog stupnja, a slično će biti i u srijedu kad će se temperature kretati između minus dva i jedan stupanj Celzijevih. No prava hladnoća u Rijeci nastupit će u četvrtak. 


– Najviša dnevna temperature u četvrtak i petak bit će minus četiri stupnja, a pasti će još malo snijega, od jedan do dva centimetra – govori dežurni meteorolog u Pomorskom hidrometeorološkom uredu Rijeka mr. Smiljan Visković. 


S obzirom na temperature koje se neće podizati iznad nule za očekivati je da bi se snijeg mogao zadržati i u Primorju više dana dok će u Gorskom kotaru snijeg početi padati u srijedu kad bi moglo pasti desetak centimetara, a slične količine snijega Gorani mogu očekivati u četvrtak i petak. 


– Od srijede je bura u jačanju, a najjači udari bure u Primorju mogu se očekivati u u noći s petka na subotu. U subotu će oborine prestati, a temperatura zraka kretat će se minis sedam do minus tri. U nedjelju nas očekuje djelomično do pretežno sunčano vrijeme s temperaturama koje će se kretati od minus pet do minus tri – govori Visković. 


Prema njegovim riječima, očekuje nas hladna veljača s temperaturama znantno nižim od prosjeka. Najhladnije bit će ovaj tjedan kad će temperature u Primorju biti niže od tri do šest stupnjeva. Nešto bolje, ali još uvijek osjetno hladno vrijeme prevladavat će i u narednim tjednima kad sinoptički modeli pokazuje temperature niže od prosjeka za jedan do tri stupnja, a tek posljednji tjedan u veljači temperature bi se mogle približiti prosjeku za taj dio godine, ali će i dalje biti niže od prosjeka za jedan stupanj.



Prometni redari Grada Rijeke već su reorganizirali smjene kako bi već od ponedjeljka navečer mogli pojačano nadzirati autobusna stajališta u središtu grada, na kojima neće dopuštati zaustavljanje ni parkiranje automobila, radi osiguravanja protočnosti javnog prometa. Ophodnje dežurne službe “Autotroleja” 24 sata dnevno obilaze trase autobusnih linija, a na prvi znak snježnih padalina gradski će javni prijevoznik iz prometa povući sve zglobne autobuse te održavanje linija nastaviti isključivo vozilima solo izvedbe.


Komunalni redari već su podsjetili sve javne ustanove i institucije na obavezu čišćenja snijega s nogostupa i prilaza njihovim zgradama, a pozvali su i građane da učine isto ispred svojih kuća ili višestambenih zgrada.


– Pozivamo građane da prate situaciju i ponašaju se u skladu s uvjetima na cesti. Nastojat ćemo prevovremeno, putem medija i centra 112 obavještavati javnost o svim najvažnijim zbivanjima u prometu, a od građana očekujemo da se ponašaju savjesno kako bismo svi skupa izbjegli blokade prometnica i omogućili da javni promet teče, a zimskoj službi da obavi svoj dio posla, zaključio je na kraju sastanka Modrić. 


Minorka Modrić iz KD “Čistoća” vozače je pozvala na oprez, bez obzira na to hoće li biti snijega ili ne. Zbog niskih temperatura i jake bure, naime, prijeti povećana opasnost od pucanja grana, čak i rušenja cijelih stabala, koja mogu pasti na kolnik i ugroziti sigurnost prometa, ili na prolaznike na javnim površinama. 


Stožer zimske službe otvorio je i posebnu telefonsku liniju dežurne službe pa će građani, u slučaju snježnih padalina, pozivom na broj 311 – 410 dobiti točne informacije o prohodnosti pojedinih prometnica, kao i o tome koje autobusne linije prometuju a koje su u prekidu ili prometuju uz kašnjenja u odnosu na vozni red.


Na zaobilaznici sve spremno 


Dežurne službe Autoceste Rijeka-Zagreb koje pokrivaju područje riječke zaobilaznice i autoceste prema Rupi spremne su za zimske uvjete, prema riječima voditelja ARZ-ove tehničke jedinice Rupa Rajka Morića. 


– Već preventivno posipamo vijadukte i nadvožnjake prema Rupi,  kao najkritičnija mjesta što se tiče poledice. Kako se temperatura bude  snižavala započet ćemo i s posipanjem objekata na zaobilaznici. Naše  službe spremne su za snijeg, što je potvrđeno i u zadnja dva navrata  kada je u Rijeci sniježilo, kada je praktički jedina na vrijeme očišćena  prometnica u gradu bila upravo zaobilaznica, kazao je Morić.