Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 2
Sutra: 13° 13° 2
16. veljače 2020.
'Doba uskoka'

Grobnički kaštel će u HRT-ovoj seriji o uskocima glumiti Senj

Foto: Marin ANIČIĆ
Foto: Marin ANIČIĆ
Autor:
Objavljeno: 23. travanj 2018. u 10:46 2018-04-23T10:46:27+02:00

Došli smo u Grad Grobnik jer nas je privukao ovaj frankopanski kaštel koji je pogodan za razne scene, kazao je Božidar Domagoj Burić, redatelj serije u kojoj su, eto, statirali i neki Grobničani

GRAD GROBNIK Zidine i atrij drevnog frankopanskog kaštela u Gradu Grobniku proteklih su nekoliko dana bili kulisa za snimanje igrano-dokumentarne serije Hrvatske radio televizije »Doba uskoka«. Serija priča o uskocima i gradu Senju, a prati događanja tijekom 16. i 17. stoljeća, ali se u određenim privlačnim prizorima, koji su se tijekom lipnja 2017. snimali na Jakuševcu u Zagrebu, dotiče se i 14. te 15. stoljeća. Bit će snimljene četiri epizode u trajanju od po sat vremena, kao i cjelovečernji igrano dokumentarni film.

Dio serije već je snimljen u Stonu, na Braču, u Dubrovniku, na Klisu i u Trilju, naravno Senju, ali i na Krku, a snimanje, koje je počelo u listopadu, nakon Grobnika nastavlja se u Ribniku kod Karlovca te završava u kolovozu snimanjem u studiju. Scenom će u svim tim mjestima prodefilirati 600 statista, uglavnom Senjana, no svaki dan će se dovoditi pojačanje iz Rijeke, a angažirani su i današnji uskoci, senjski i kliški, i to u manjim ulogama.

– Došli smo u Grad Grobnik jer nas je privukao ovaj frankopanski kaštel, koji izgleda jako autentično i pogodan je za razne scene, iako u ovom snimanju »glumi« sam Senj. Ispred Sokolane snimali smo vojne uskočke vježbe odraslih i djece, a potom upad uskoka u Rabattovu tvrđavu, kazao je redatelj Božidar Domagoj Burić, najavljujući emitiranje serije početkom sljedeće godine.

Promocija kraja

Grad Grobnik pod »opsadom uskoka« došla je s obitelji pogledati i načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.
– Ovo je velika promocija za grobnički kaštel, iako »glumi Senj«. Ovako veliki broj ljudi ne pamtimo od snimanja filma o globalno poznatom apačkom poglavici Winnetouu. Veliki je ovo doživljaj za odrasle, a posebno za djecu. Samo snimanje zanimljivo je svima koji se razumiju u filmsku industriju, ali i svima ostalima, istaknula je Cvitan Polić.

Kao i za film o Winnetouu, i snimanje serije »Doba uskoka« zaposlilo je brojne statiste, među kojima i dio mještana s Grobnišćine. Među njima smo u kaštelu zatekli i umirovljenika Zlatka Bajrovića iz Buzdohnja, kojemu ovo nije prvo statiranje.

– Već sam prošle godine sudjelovao i u snimanju filma o poglavici Winnetouu, a u ovoj seriji kao statist glumim uskoka, mletačkog građanina i mletačkog mornara. Jako je zanimljivo, posebno su nam atraktivna odijela i uniforme posebno šivani upravo za potrebe ove serije. U filmu o Winnetouu glumio sam pružnog radnika, Apača i građanina. Ova statiranja jako su zanimljiva, družimo se, saznajemo neke nove informacije iz povijesti, ali su i dobar financijski dodatak malim mirovinama, kazao je Bajrović.

Sve mora štimati

Snimanje serije »Doba uskoka« nakratko je unijelo živost u grobnički Kaštel. Snimanje serije u svim mjestima pratilo je i mnoštvo znatiželjnika, a tako je bilo i u Gradu Grobniku. S obitelji je u kaštel došla i Petra Mavrinac iz Čavala.
– Bila sam i na snimanju serije »Novine«, sudjelovala sam i u snimanju reklame za jednu banku, a i glumila u filmu, tako da me sve to jako zanima. Posebno me veseli što je dio snimanja ove serije obavljen i na Grobniku, pa ćemo mi Grobničani sigurno s velikim zanimanjem pratiti seriju kada se bude prikazivala na televiziji.

Samo snimanje je jako zanimljivo, ali i edukativno, jer se vidi cijeli proces snimanja, upoznajemo se sa scenografijom, procesom šminkanja, oblačenja, cjelokupne pripreme. Sve mora »štimati«, biti u skladu s vremenom u kojem su se dogodili prizori koji se snimaju. Tako su, primjerice, poskidani svi moderniji detalji sa samog kaštela, kako bi sve bilo što autentičnije, kazala je Mavrinac.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.