Tko smjenjuje riječkog intendanta?

Frljić: Karamarko će prvo spaljivati nepoćudne knjige

Kim Cuculić

Prema Statutu HNK Ivana pl. Zajca, intendanta na prijedlog Kazališnog vijeća imenuje i razrješava Grad Rijeka, uz naknadnu potvrdu ministra kulture. Intendant može biti razriješen dužnosti prije isteka mandata jedino ako osnivač ne prihvati programsko, odnosno financijsko izvješće

 RIJEKA  Na predstavljanju izbornog programa Domoljubne koalicije u Rijeci, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko spomenuo je i HNK Ivana pl. Zajca koje, kako je kazao, »nažalost više nije ni hrvatsko ni narodno i postalo je prostor kulturne okupacije u kojemu se izvrgava ruglu hrvatska kultura i hrvatski narod. I to ćemo promijeniti nakon 8. studenoga« – poručio je Karamarko.

Ovim povodom za komentar smo pitali riječkog intendanta Olivera Frljića.


Potvrda akta


– Mislim da će prvi korak Tomislava Karamarka, ukoliko dođe na vlast, biti spaljivanje nepoćudnih knjiga. To što je izjavio na skupu u Rijeci ne može se interpretirati drugačije nego kao oblik zastrašivanja. Karamarko kao premijer ne bi imao mogućnost odlučivanja o smjeni intendanta. Izgleda da mu nije poznata procedura oko imenovanja i razrješenja intendanta, pa je njegova izjava moguća jedino u društvima koja nemaju nikakve demokratske procedure – osvrnuo se Oliver Frljić.Prema Statutu HNK Ivana pl. Zajca, intendanta na prijedlog Kazališnog vijeća imenuje i razrješava osnivač, u ovom slučaju Grad Rijeka, uz naknadnu potvrdu ministra kulture Republike Hrvatske.

U Zakonu o kazalištima (ZOK) piše da ako ministar ne potvrdi akt o imenovanju ili razrješenju intendanta u roku od 30 dana, smatra se da je potvrda dana.


U 25. članku ZOK-a stoji da  intendanta nacionalnog kazališta na prijedlog Kazališnog vijeća imenuje i razrješava predstavničko tijelo osnivača, odnosno sporazumno predstavnička tijela osnivača kad nacionalno kazalište ima više osnivača, a potvrđuje ministar kulture (Olivera Frljića potvrdila je bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić).




Zakon o kazalištima kaže i da ukoliko osnivač ne prihvati programsko, odnosno financijsko izvješće kazališta, intendant može biti razriješen dužnosti prije isteka mandata.


Izuzetak je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, gdje intendanta imenuje i razrješava Vlada RH na zajednički prijedlog ministra kulture i gradonačelnika Grada Zagreba.


Politička odluka


Sve ovo Tomislav Karamarko očito nije uzeo u obzir, jer o hipotetskoj smjeni Olivera Frljića – koji riječki HNK vodi od rujna 2014. godine, a mandat mu istječe 2018. – moglo bi odlučivati jedino Vijeće Grada Rijeke.


Takvih pokušaja već je bilo, pa su se tako vijećnici iz redova HDZ-a i Hrvatskih laburista dogovarali da će pokrenuti postupak uvrštavanja rasprave o radu Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca i intendanta toga kazališta Olivera Frljića na dnevni red Gradskog vijeća.


No, ponavljamo, kako stoji u Statutu riječkog HNK-a, intendant može biti razriješen dužnosti prije isteka mandata jedino ako osnivač ne prihvati programsko, odnosno financijsko izvješće. Prije donošenja odluke o razrješenju, intendantu se mora pružiti mogućnost očitovanja o razlozima razrješenja.


Dakle, da Oliver Frljić nakon 8. studenoga više ne bude intendant HNK Ivana pl. Zajca, budući ministar ili ministrica kulture trebali bi prekršiti zakonske propise. U ne tako davnoj prošlosti hrvatskog kazališta bilo je primjera da ministri kulture nisu potvrđivali intendante.


Najpoznatiji je primjer Slobodana Šnajdera, kojega krajem 1990-ih godina tadašnji ministar kulture Božo Biškupić nije potvrdio za intendanta HNK Ivana pl. Zajca. To je tada protumačeno kao politička odluka zbog Šnajderove nepodobnosti, dok je Biškupić tvrdio da se radi o stručnim razlozima.