Zimska škola

FERIJE U LABORATORIJU Dok drugi odmaraju, oni su već u školi

Ingrid Šestan Kučić

Drugo izdanje Zimske škole kemije, što se organizira u suradnji s Institutom Ruđer Bošković i Hrvatskim društvom kemijskih inženjera i tehnologa, okupilo sedmero srednjoškolaca iz Zagreba, Varaždina, Splita i Rijeke, ali i četvero studenata koji uz sveučilišne profesore i znanstvenike svoje znanje iz kemije prenose na mlađe generacije



Ujutro u školskoj klupi, a poslijepodne u laboratoriju i tako svakodnevno unatoč tome što do početka drugog polugodišta ima još nekoliko dana. Slika je to koja ovaj tjedan vlada u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi koja je drugu godinu zaredom u suradnji s Institutom Ruđer Bošković i Hrvatskim društvom kemijskih inženjera i tehnologa organizirana Zimsku školu kemije, a posljednji tjedan zimskih praznika srednjoškolci iz Zagreba, Varaždina, Splita i Rijeke odlučili su sjesti u klupe i naučiti nešto više iz predmeta koji im je prvi na listi kada je u pitanju školska satnica.


Iako dolaze iz različitih škola i gradova ono što ih povezuje je interes i ljubav prema kemiji, jer školske praznike provesti u klupi, slažu se svi od reda, nije nikakav problem, a da bi naučio nešto više iz omiljene mu kemije i to od samih znanstvenika svoju zagrebačku adresu riječkom na tjedan dana odlučio je zamijeniti učenik 3. gimnazije Stjepan Dolić.






Prirodoslovna i grafička škola s organizacijom jednotjedne intenzivne edukacije iz kemije započela je prije godinu dana, a prema najavama ravnatelja Radenka Bradića s tom će se praksom nastaviti i dalje.


– Cilj nam je kroz ovaj program okupiti top hrvatske srednjoškolce iz područja kemije i ponuditi im znanja koja su iznad nastavnog programa. Ove smo godine okupili sedmero srednjoškolaca i u suradnji s Učeničkim domom Kvarner za učenike izvan Rijeke organizirali smo smještaj. U realizaciji programa financijski pomaže Primorsko-goranska županija, dio sredstava osigurava Institut Ruđer Bošković, a dio i škola iz vlastitih izvora, navodi ravnatelj.



Cilj – studij kemije


– U Školi kemije sam prvi put, a za to sam čuo od kolega. Očekujem da ću naučiti puno novih stvari, steći nova iskustva, a i odlično je to što se mogu družiti s ljudima istih interesa. To što su praznici, a ja u školi nije nikakav problem. Uživam u tome, jer volim kemiju. Volim se razvijati u tom pogledu i ne predstavlja problem koristiti slobodno vrijeme za to, kaže Stjepan.


U njegovom rasporedu već je upisano i sudjelovanje u Ljetnoj školi kemije, koja se također održava u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi, a odmah po završetku ovotjedne edukacije planira nastaviti s pripremama za kemijsku olimpijadu. Iako je tek treći razred Stjepan već jako dobro zna što želi studirati, a jedina je opcija studij kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Isti cilj ima i Dora Mendaš, učenica trećeg razreda Prirodoslovno-grafičke škole, koja je u Školi kemije već treći put te druge zimske praznike provodi u školskom laboratoriju.


– Do sada sam bila na zimskoj i ljetnoj te ponovo na Zimskoj školi kemije. Radi se o zanimljivoj aktivnosti jer puno se radi u laboratoriju što mi je do sada odlično došlo u redovnoj nastavi. Škola kemije dobra je stvar za onoga tko voli kemiju. Meni je to zabavno i nije mi nikakav problem odvojiti slobodno vrijeme i školske praznike provesti u školi, navodi Dora.


Ovotjedno izdanje škole kemije okupilo je sedmero srednjoškolskih zaljubljenika u taj predmet, ali i četvero studenata koji uz sveučilišne profesore i znanstvenike svoje znanje iz kemije prenose na mlađe generacije. Među studentima ima i onih koji su i sami nekada pohađali istu edukaciju poput Doriana Sinčića, bivšeg učenika Prirodoslovne i grafičke škole.



Bivši učenici sada predavači


– Student sam prve godine kemije i do sada sam u ovom programu sudjelovao kao učenik, a sada kao predavač. Dosadašnja iskustva koja imam su iznimno pozitivna, jer ono što sam kao učenik naučio dosta mi je pomoglo na izlučnim testiranjima za kemijsku olimpijadu, ali je bilo i dodatni poticaj, kaže Dorian. Škola kemije, kaže jedan od njenih voditelja doc. dr. Tomislav Portada s Instituta Ruđer Bošković, ima za cilj proširiti znanje učenika iz kemije te razvijati vještine praktičnoga rada u kemijskom laboratoriju.


– Svakodnevno se u jutarnjim satima održavaju predavanja, a u poslijepodnevnim satima laboratorijske vježbe. Ove godine uglavnom su nam se javili učenici koji su već sudjelovali u sličnim programima, a kao i do sada pridružili su nam se i bivši učenici, sadašnji studenti, koji se sada javljaju u ulozi predavača i prenose svoje znanje srednjoškolcima, ističe doc. dr. Portada.


Uz njega i studenta Doriana Sinčića voditelji ovogodišnje Zimske škole kemije su i student Viktor Škorjanc te profesor Prirodoslovne i grafičke škole Goran Gotlibović, a predavanja drže i studenti riječkog Odjela za biotehnologiju te zagrebačkog Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, kao i profesori riječkog te zagrebačkog Sveučilišta i znanstvenici Instituta Ruđer Bošković.