Od 17. do 23. veljače

Evo što se sve sprema za ovogodišnju Rijeku psihologije

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Program nudi nekoliko aktivnosti koje se bave problematikom štetnih utjecaja izloženosti ekranima i internetu, a neke od tema su i rješavanje sukoba, komunikacijske vještine, odgojne metode



RIJEKA – U sklopu obilježavanja 13. Tjedna psihologije u Hrvatskoj, u Rijeci i okolici od 17. do 23. veljače održat će se 9. Rijeka psihologije koja će ove godine ponuditi više od 100 besplatnih aktivnosti na 70 lokacija u Rijeci i još 19 gradova te mjesta u Primorsko-goranskoj županiji, najavila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsjednica Organizacijskog odbora Ines Jakovčić.


Složen projekt


Samo otvorenje Rijeke psihologije održat će se 17. veljače u 18 sati u Circolu, a tijekom idućeg tjedna brojnim besplatnim predavanjima, radionicama, okruglim stolovima, tribinama, danima otvorenih vrata i sličnim aktivnostima psiholozi će građanima predstaviti spoznaje iz ove znanstvene grane. Riječ je o projektu koji predstavlja suradnju sveučilišne zajednice, lokalne samouprave i neprofitnog sektora.


Ove godine program nudi nekoliko aktivnosti koje se bave problematikom štetnih utjecaja izloženosti ekranima i internetu, a rješavanje sukoba, komunikacijske vještine, odgojne metode, emocije, ljubav, odnosi s drugima samo su neke od tema na koje nailazimo svake godine, ali uvijek s naglaskom na nešto drugo.




– Nezaobilazni dio manifestacije je konferencija »Psihologija za gospodarstvenike«, a svoja znanja iz psihologije građani će moći testirati u Psiho pub-kvizu, a djeca u igri »Dar mal« i Escape room.


Prvi put u sklopu manifestacije održat će se kazališna predstava, a riječ je o predstavi »U mojoj glavi« Teatra Tirena iz Zagreba. Predstava je besplatna, ali je obavezna rezervacija karata te je ostalo još malo mjesta, najavila je Jakovčić.


U posljednjih nekoliko godina se u provedbu programskih aktivnosti uključuje više od 100 psihologa godišnje, a njima se redovito pridružuju i stručnjaci drugih profesija, kao što su liječnici, psihijatri, učitelji, odgojitelji, pedagozi, rehabilitatori. Cjelokupni program odrađuje se na volonterskoj bazi, a kao ovogodišnju novost Jakovčić je navela i prilog sa sažecima koji su se do sada mogli naći samo na web stranicama manifestacije.


Humani karakter


Dodajući da osim promocije struke, Rijeka psihologije ima i humanitarni karakter Lana Golob iz Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke najavila je da se ove godine prikupljaju sredstva za Podcentar predškolskog odgoja Maestral za nabavu opreme za rad s djecom s poremećajima iz spektra autizma.


Promotivni materijali, po cijeni od 5 do 15 kuna, čijom se kupnjom sudjeluje u humanitarnoj akciji, mogu se kupiti na štandovima na Korzu i u ZTC-u, a u humanitarnu akciju se može uključiti i uplatom izravno na žiroračun IBAN HR9123600001101536455 (poziv na broj 70505505759-06, svrha uplate: Humanitarna akcija).


Organizatori i sponzori


Rijeka psihologije održava se u organizaciji Odsjeka za psihologiju i Centra za primijenjenu psihologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Grada Rijeke, Sveučilišnog savjetovališnog centra Sveučilišta u Rijeci, Ri Psi Alumni kluba, Udruge studenata psihologije Psirius, Društva psihologa Primorsko-goranske županije te Udruge SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava.


Projekt su financijski podržali Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Filozofski fakultet u Rijeci i njegovi Odsjek za psihologiju te Centar za primijenjenu psihologiju, Sveučilište u Rijeci, Studentski centar Rijeka, Hrvatska psihološka komora, Hrvatsko psihološko društvo, Zajednica Talijana u Rijeci, Prospekt d.o.o., 3D2 visual i Tiskara Bat-print.