Gdje su Tibljaši?

Dragi naši, zaslužili ste odmor: Udruga Vis Vitalis čestitala riječkim komunalnim redarima njihov blagdan

P. N.

Fb

Fb

S obzirom na neupućenost djelatnika Komunalnog redarstva u njihov djelokrug rada biti će zanimljivo saznati koliko su prijava vezano za držanje životinja protivno Odluci Grada Rijeke zaprimili, i koliko su ih i na koji način odradili", navodi Diana Primožić Kukuruzović



“Komunalni redari, u razno raznim gradovima često ne znaju da se po Zakonu o zaštiti životinja (NN 135/06, 37/13) držanje kućnih ljubimaca nalazi u nadležnosti jedinica lokalne samouprave i da su BAŠ ONI nadležni po tom pitanju. U Velikoj Gorici je Grad čak u jednom trenutku zatražio od nadležnog Ministarstva objašnjenje člana zakona koji svatko s normalnom razinom inteligencije može razumjeti. Tako ni u Rijeci u komunalnom redarstvu ne shvaćaju da je provedba Odluke o držanju kućnih ljubimaca u našem gradu u, zamislite – njihovoj nadležnosti. Tako, kada prijavite loše držanje životinje, u neskladu s Odlukom Grada Rijeke prvo vas na sve moguće načine pokušaju uvjeriti da niste nazvali nadležne za taj slučaj”, ističe Diana Primožić Kukuruzović, volonterka Udruge “Vis Vitalis”, navodeći i današnju “pričicu”.


“Danas oko 9 sati je gospođa Anamarija K. učinila ono što bi svaki savjesni građanin koji voli životinje morao napraviti – na tel. 0800 5100 prijavila je loše uvjete držanja psa, istoga čije smo loše držanje prijavljivali mnogi od nas prije nje. Svi znamo kako se drži pas u kućici „na rupe“, nezaštićen od kiše i ostalih padalina, od bure i od hladnoće, na kratkom lancu, na Tibljaškoj cesti, iznad okretišta autobusa 5A… I danas je djelatnica komunalnog redarstva reagirala upravo onako kako najčešće iz komunalnog redarstva reagiraju kada je o životinjama riječ – prvo je rekla da to nije njihovo područje rada (ne spada pod Rijeku?!?), pa me je gospođa kontaktirala, pa sam nazvala u komunalno redarstvo, pa je gospođa na liniji prvo rekla da to nije područje Grada Rijeke, a kada sam rekla da je tabla Rijeka više gore, onda je bilo – „komunalni redar danas ne radi“!?! Zar je danas praznik komunalnih redara??? Sretan Vam praznik, dragi naši, oko životinja ste se slomili, zaslužili ste odmor!



Što komunalni redari, u razno raznim gradovima, ne znaju


Po Zakonu o zaštiti životinja (NN 135/06, 37/13) držanje kućnih ljubimaca nalazi se u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.


Članak 58. istog zakona kaže:(4) Uvjete i način držanja kućnih ljubimaca, način kontrole njihova razmnožavanja, uvjete i način držanja vezanih pasa te način postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama propisuju nadležna tijela općina ili gradova u skladu s općim aktima, osim za kućne ljubimce koji pripadaju zaštićenim vrstama u skladu s posebnim propisima. Članak 60. istog zakona određuje tko je nadležan za nadzor nad provedbom toga Zakona.3) Nadzor nad provedbom općih akata iz članka 58. stavka 4. ovoga Zakona provodi komunalno redarstvo, odnosno upravno tijelo jedinice lokalne samouprave nadležno za komunalno gospodarstvo, osim ako je zakonom ili posebnim propisima određeno postupanje veterinarskog odnosno stočarskog inspektora.Ukoliko je komunalni redar pri očevidu utvrdio da je držanje životinja u skladu sa Odlukom jedinice lokalne samouprave, ali je drugim propisima utvrđeno postupanje veterinarske odnosno stočarske inspekcije, onda dostavlja zapisnik sa očevida Veterinarskoj inspekciji.

“S obzirom na neupućenost djelatnika Komunalnog redarstva u njihov djelokrug rada biti će zanimljivo saznati koliko su prijava vezano za držanje životinja protivno Odluci Grada Rijeke zaprimili, i koliko su ih i na koji način odradili”, navodi Diana Primožić Kukuruzović.



Zar imamo samo jednog komunalnog redara? Ili je taj za životinje nadležan? Taj poznaje Zakon o dobrobiti životinja? Ili taj voli životinje? 


Kakav je to uopće odgovor? Kao da sada odmah netko treba trčati na dojavu… Pa za tog su psa dojavu dobili bar 5 puta u zadnje dvije godine. On ne umire, umrijet će puno prije nego ostali psi zbog loših uvjeta, ali još se drži… Meni je već puna kapa takvog odnosa prema životinjama na području našega Grada. A Vama? Možda oni nisu u toku, možda ih se ne obavještava o novostima koje se njih tiču, ali vrijeme je da krenu na educiranje. ILI JE VRIJEME DA MINISTARSTVO I VLADA SHVATE DA NAM TREBA POLICIJA ZA ŽIVOTINJE. Netko tko će znati njihova prava i moći reagirati… 


Nama ljubiteljima životinja, i volonterima koji se trudimo zbrinuti i spasiti što veći broj životinja na području našega grada je dosta nezainteresiranosti, bahatosti i potpune neučinkovitosti komunalnog redarstva po pitanju životinjske patnje. Da ne pričamo koliko se proračun Grada Rijeke osiromašuje jer oni ne naplaćuju kazne, navodi volonterka u svojoj objavi, prisjećajući se i zanimljive zgode:  


“Jednu noć odoh očitati čip na psu koji je izgubljen. Kako sam čula da je davno Komunalno redarstvo dobilo čitač čipova nazovem 0800 5100 taj magični broj, predstavim se i zamolim dežurnog komunalnog redara da mi u Lysacan sustavu provjeri čiji je to pas… Tako Gradu uštedim – ne moraju zvati higijeničarsku službu koju ionako premalo plaćaju u zadnje vrijeme, i sve je odrađeno besplatno. Čovjek se iskreno začudio. Kaže, možda kolega ima šifru za ulazak u Lysacan. Predobro”.


fb


fb