Odgovor Leonardu Bressanu iz KOHOM-a

Dr. Strenja Linić: Je li legitimno da Komoru vode umirovljeni liječnici?

Barbara Čalušić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Prvi dan formiranja podružnice HUBOL-a u KBC-u učlanjeno je stotinjak liječnika



RIJEKA  HUBOL smatra legitimnim što su se KoHOM i liječnici primarne zdravstvene zaštite dobro organizirali za prošle izbore u Hrvatskoj liječničkoj komori, izborili se za dobre pozicije u njezinim tijelima i unaprijedili svoj status.


Mi želimo mobilizirati bolničke liječnike da među sobom izaberu one koji spoznaju specifičnosti naše pozicije u sustavu i koji imaju znanja, volje, želje i energije raditi u interesu bolničkih liječnika na dobrobit svih dionika zdravstvenog sustava, odgovor je voditeljice riječke podružnice HUBOL-a dr. Ines Strenja Linić na reakcije liječnika okupljenih oko KoHOM-a na predizbornu kampanju bolničkih liječnika za izbore u HLK-u.


   – Moje pitanje glasi – da li gospodin Bressan osobno smatra da je komora dobro organizirana i da li smatra da je legitimno da je vođena od strane umirovljenih liječnika i liječnika primarne zdravstvene zaštite mahom iz Zagreba? Tu treba naglasiti da Komora upravlja s više od 15 milijuna kuna od naše članarine, a da je istovremeno od 13 članova Izvršnog odbora pet umirovljenika, i to predsjednik, i prvi dopedsjednik te da su od četiri savjetnika predsjednika HLK-a čak tri umirovljenika, podsjeća Strenja Linić koja misli da je vrijeme za značajnije pozicioniranje bolničkih liječnika u sustavu radi osnaživanja pregovaračke pozicije liječnika s poslodavcem, jačanja kolegijalnosti, zaštite digniteta liječničke struke, a time i unapređenja zdravlja svih građana. Zanimljivo je da kao uzor udruživanju bolničkih liječnika, Strenja Linić navodi upravo liječnike primarne zdravstvene zaštite i njihovo povezivanje oko KoHOM-a.   

– Bolnički liječnici predstavljaju najbrojniju skupinu doktora medicine zaposlenih u sustavu zdravstva, ali do sada nisu bili udruženi u svoju udrugu. Slijedom dobre organizacije KOHOM-a, i HUBOL želi okupiti bolničke liječnike, a sve u svrhu primjerenog pozicioniranja liječnika i liječništva u društvu, objašnjava Strenja Linić.




   Prema njezinim riječima, prvi dan formiranja podružnice HUBOL-a u KBC-u Rijeka učlanjeno je stotinjak liječnika te postoji velik interes za kandidate na listi delegata Skupštine HLK-a koji će birati i predsjednika liječničke komore 20. lipnja.