Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
14. prosinca 2019.
Rekordna godina iza nas

Dobri turistički rezultati Kvarnera ipak nisu slučajni, a smjer kojim se ide je jedini ispravan

Foto I. Tomić
Foto I. Tomić
Autor:
Objavljeno: 8. siječanj 2019. u 21:17 2019-01-08T21:17:29+01:00

RIJEKA Kvarner je tijekom prošle godine posjetilo četiri posto više gostiju nego godinu ranije koji su ostvarili dva posto više noćenja u odnosu na 2017. godinu. Tri milijuna dolazaka i 19 milijuna noćenja u prošloj godini u apsolutnim brojkama znače porast noćenja u odnosu na 2017. godinu za 400.000, a u odnosu na 2016. godinu čak dva milijuna ili 12 posto više.

Prema ovim podacima sustava eVisitor Turistička zajednica Kvarnera ističe kako je riječ o još jednoj rekordnoj godini na Kvarneru.
– Kada rezimiramo 2018. kao turističku godinu, svakako je najvažnije istaknuti činjenicu kako je najveći postotni porast ostvaren tijekom izvansezonskih mjeseci na koje smo najviše fokusirali naše promotivne aktivnosti. U prvih šest mjeseci je ostvareno osam posto više, a u posezoni četiri posto više noćenja. Špica sezone na razini je prošlogodišnje, te su u tom dijelu godine svi raspoloživi smještajni kapaciteti gotovo u potpunosti popunjeni. Kada analiziramo dobre turističke rezultate kojima se posljednjih nekoliko godina Kvarner može pohvaliti, vidimo da rast nije slučajan i da je smjer u kojem idemo ispravan. Zajedničkim radom svih turističkih subjekata na Kvarneru, uspjeh nije došao sam po sebi, puno se radilo i radi se na promociji novih sadržaja i na podizanju kvalitete usluga, ističe direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Prema njezinim riječima, kad su u pitanju smještajni kapaciteti koji najviše privlače turiste, prevladavajući trend je: što veći broj zvjezdica, veća popunjenost. Ova nova kretanja vide se i na samom tržištu, posebice kod investicija u obiteljski smještaj.

Krk ostvario 6,9 milijuna noćenja

Najveći broj noćenja ostvario je otok Krk s 6,9 milijuna noćenja. Na Krku je tijekom 2018. godine ostvareno šest posto više dolazaka i tri posto više noćenja u odnosu na 2017. godinu. Na drugom mjestu je crikveničko-vinodolska rivijera, a na trećem otok Lošinj. Slijede Rab, opatijska rivijera, otok Cres, riječko područje te Gorski kotar.
Među destinacijama najbolji je Mali Lošinj s 2,4 milijuna noćenja, a s 100.000 noćenja manje prati ga Crikvenica.
Najviše noćenja, 40 posto ostvareno u obiteljskom smještaju. Kampovi su na drugom mjestu, a hoteli na trećem. Iako su hoteli u 2018. godini sveukupno ostvarili nešto manje noćenja, hotelski smještaj najviše kategorije bilježi porast noćenja od gotovo 10 posto.
Na navedene brojke treba pridodati 19.000 dolazaka i 120.000 noćenja ostvarenih u nautičkom prometu ili sedam posto više dolazaka i pet posto više noćenja u odnosu na 2017. godinu. Među kvarnerskim lukama najviše noćenja ostvaruje marina Punat.

– Na Kvarneru je pola smještajnih kapaciteta u obiteljskom smještaju, i upravo zbog toga kroz projekt Kvarner Family kojim brendiramo obiteljski smještaj te pomoć PGŽ-a koji je subvencionirao kamatnu stopu iznajmljivačima koji su željeli ulagati, pomogli smo da to i ostvare. Kroz par godina provođenja, mjera je vidno pridonijela rezultatima – u posljednje dvije godine broj privatnih objekata s pet zvjezdica se udvostručio, a objekti kategorizirani s pet zvjezdica ostvarili su ove godine čak 26 posto više noćenja, što je veliki porast kad usporedimo s rastom od četiri posto koliko je ukupno ostvareno u svim objektima obiteljskog smještaja na Kvarneru tijekom 2018. godine, dodaje Peršić Živadinov koja u ovom iskoraku u privatnom smještaju vidi dugoročno ulaganje u kvalitetu smještaja, ali povećanje prihoda od turizma.
Pet vodećih tržišta zajedno na Kvarneru ostvaruje 13,7 milijuna noćenja ili 72 od ukupnog broja noćenja: Njemačka, Hrvatska, Slovenija, Austrija i Italija. Gosti iz Njemačke sami ostvaruju 4,8 milijuna noćenja i ove godine bilježe pet postp više dolazaka i tri posto više noćenja. Iz godine u godinu broj njemačkih gostiju je u porastu. U usporedbi s 2016. godinom 19 je posto više dolazaka i 17 posto više noćenja, a u posljednjih 5 godina turistički promet njemačkih gostiju je povećan za 35 posto u dolascima i 40 posto noćenjima.

Na drugom mjestu po broju noćenja su domaći gosti s 2,8 milijuna noćenja, Austrijanci su na trećem mjestu (1,8 milijuna noćenja), a Talijani na četvrtom (1,3 milijuna noćenja). Idućih pet zemalja prema broju noćenja čine Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka i Nizozemska.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.