U subotu

Dječji vrtić Rijeka na Svjetski dan autizma organizira niz aktivnosti

Ingrid Šestan Kučić

Ilustracija R. Brmalj

Ilustracija R. Brmalj



RIJEKA Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu koji se obilježava 2. travnja, Dječji vrtić Rijeka pripremio je  niz aktivnosti s ciljem daljnjeg jačanja svjesnosti i senzibiliteta javnosti o autizmu. Taj će se dan u Podcentru predškolskog odgoja Maestral u prijepodnevnim satima organizirati druženje sve djece i zaposlenika u zajedničkim igrama na vanjskom i unutarnjem prostoru vrtića.


Naime, u Podcentru Maestral je od 2003. godine do danas organizirano više skupina s posebnim i redovnim programom u koje se uključuju djeca s poremećajima iz spektra autizma, a ove je godine obuhvaćeno ukupno 19 mališana. Uz pomoć Grada Rijeke, Zaklade »Hrvatska za djecu« te u suradnji s Udrugom za skrb autističnih osoba Rijeka i stručnjacima iz programa Rane intervencije, djelatnici vrtića kontinuirano rade na stvaranju uvjeta kvalitetnijeg življenja i rehabilitacije djece u kontekstu ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.


Isti dan Dječji vrtić Rijeka će biti domaćin skupa na temu »Djeca s teškoćama autističnog spektra – rano prepoznavanje i djelovanje« u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, na kojem sudjeluje 60 odgojno-obrazovnih djelatnika iz dječjih vrtića s područja Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije. Na stručnom skupu prisutni će imati priliku steći nova znanja o djeci s teškoćama iz spektra autizma, prepoznavanju ranih simptoma te steći kompetencije potrebne za planiranje i izradu individualnog odgojno-obrazovnog plana rada za dijete iz autističnog spektra.




Zaposlenici Dječjeg vrtića Rijeka također će zajedno s djecom vrtića Kvarner, Vidrice i Maestral sudjelovati u tradicionalnom događanju na riječkom Korzu i točno u podne pustiti u zrak plave balone, šaljući simbolički i na taj način poruku kako su osobe s poremećajima iz spektra autizma prisutne u našem gradu te trebaju razumijevanje i podršku.