Odgovor na optužbe sindikata

Direktor Matko Pekić: U TIBO-u još ima i repromaterijala i posla

Orjana Antešić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Ponovno pokretanje štrajka od strane Sindikata metalaca bit će glavni  uzrok otkazivanju ugovorenih poslova od strane Uljanik grupe, kaže Matko Pekić



MATULJI  Direktor matuljskog TIBO-a Matko Pekić reagirao je jučer na navode glavnog povjerenika Sindikata metalaca u toj tvornici, Željka Bilića, o tome kako nastavak štrajkaških aktivnosti ništa bitno neće promijeniti u pogonima jer nedostaje potrebni repromaterijal, pa se ni ne može raditi jer se nema s čim.


– To naprosto ne odgovara činjeničnom stanju. Određeni dio repromaterijala nalazi se na skladištu i u ovom trenutku radnici rade bravariju za naručene klase vrata za novogradnju 730 koju moramo isporučiti riječkom »3. maju«. Istina je da veći dio repromaterijala potreban za završetak preostalih proizvoda i opreme za istu tu novogradnju nedostaje, no riječko je brodogradilište spremno u potpunosti financirati njegovu nabavku kako bi je mogli isporučiti na vrijeme. Solucija, dakle, postoji i poznata je već više od dva mjeseca temeljem čega smo sa »3. majem« potpisali više ugovora o asignaciji u tu svrhu. Sve sam ovo vrlo jasno rekao na skupovima radnika, ali i na posljednjem procesu mirenja sa sindikatima. Upravo će ponovno pokretanje štrajka, ovog puta od strane Sindikata metalaca, biti glavni uzrok otkazivanju preostalih ugovorenih poslova od strane Uljanik grupe iz koje su, unatoč svemu, iskazali razumijevanje i ponudili pomoć da bi se omogućio završetak i isporuka ugovorene opreme za novogradnju 730, ne dovodeći pritom u pitanje status ostalih poslova koje imaju sa nama ugovorene,  navodi direktor TIBO-a Matko Pekić.


Prema njegovim tvrdnjama, izvjesno je da će se u narednim danima u »3. maju« morati okrenuti alternativnim dobavljačima.




– Jedino što je Uljanik grupa zauzvrat tražila bili su točni datumi isporuke koje im, kao Uprava, nisam mogao dati u uvjetima štrajka, a niti sada kada je očito da je novi štrajk u pripremi. Kod ovog našeg najvažnijeg poslovnog partnera to će posljedično dovesti do potpunog gubitka povjerenja u sposobnost TIBO-a da izvrši i ostale poslove te izvjestan gubitak i svih preostalih poslova  nakon čega je gašenje TIBO-a jedina opcija, zaključio je Pekić koji je povukao i pitanja načina na koji su u Sindikatu metalaca obavili anketiranje radnika.


– Prema rezultatima koji su objavljeni na našoj Oglasnoj ploči ispada da su se baš svi od 83 radnika izjasnili u toj anketi, a mene je nekolicina zaposlenih obavijestila kako njihov glas nije u tome jer ih nitko nije niti pozvao niti pružio mogućnost da se izjasne. Budući da se i osobno mogu ubrojiti među ukupno 84 zaposlenih u tvornici, odgovorno tvrdim da nisam pozvan na izjašnjavanje, a ipak je moj glas postao dio gore navedene statistike, zaključuje Pekić od kojeg doznajemo da je 22. srpnja, dakle, na dan anketiranja 23 »tibovaca« bilo na godišnjim odmorima ili bolovanjima.