U vlasništvu Sveučilišta u Rijeci

Devastirano prenoćište HŽ infrastrukture za godinu dana postat će studentski dom

Ingrid Šestan Kučić

Adaptacija će se realizirati po modelu javno-privatnog partnerstva / Foto S. Drechsler

Adaptacija će se realizirati po modelu javno-privatnog partnerstva / Foto S. Drechsler

Prema ideji djelatnika sveučilišne tvrtke Strip d.o.o. narednog bi ljeta u Prvomajskoj ulici devastirani neboder trebao postati studentski dom s 252 »pametne« sobe koje će raspolagati sa šestotinjak ležajeva



RIJEKA » Bez struje i vode, potpuno razbijen namještaj, hrpe smeća u kojem se miješaju godinama stari ostaci hrane s polutrulom odjećom i posteljinom, izmetom, iglama, leševima ptica, bez ijednog utikača u zidu, s poplavljena posljedna tri kata bivše prenoćište HŽ Infrastrukture u Prvomajskoj ulici daleko je od onoga što bi petnaest katova visok neboder kroz nešto više od godinu dana trebao postati. Naime, prostor koji trenutno neodoljivo podsjeća na kulise iz horor filmova i predstavlja potencijalni izvor zaraze prije dva je tjedna prešao u vlasništvo Sveučilišta u Rijeci i prema ideji djelatnika sveučilišne tvrtke Strip d.o.o. narednog bi ljeta u Prvomajskoj ulici potpuno devastirani neboder trebao postati studentski dom s 252 »pametne« sobe koje će raspolagati sa šestotinjak ležajeva.


  Neboder koji već godinama služi kao svratište noćnih posjetitelja, ali i prenoćište onih bez krova nad glavom, toliko je uništen da gotovo nema četvornog metra prostora kojim se može nesmetano hodati, a jednako tako gotovo nema stvari koja je ostala na mjestu na kojem treba biti, jer sve je porazbijano i iščupano. Na tisućama četvornih metara prekrivenih svakojakim otpadom naziru se i ostaci nekadašnje knjižnice koja se danas svodi tek na dijelove socijalističkih i marksističkih naslova, a jedino što je u tom devastiranom prostoru ostalo netaknuto slika je Josipa Broza Tita.  

 Tri godine priprema


No, unatoč toj zastrašujućoj slici dugogodišnjih vandalističkih pohoda u tvrtki Strip više su nego optimistični, jer kako objašnjava Danko Žitnić po završetku adaptacije taj će devastirani prostor postati zgrada visoke energetske učinkovitosti vrijednosti 70 milijuna kuna.


  – Ovaj tjedan završavamo dokumentaciju za javni poziv kojim ćemo tražiti adekvatnog strateškog partnera za adaptaciju. Naime, adaptacija će se realizirati po modelu javno-privatnog partnerstva, a očekivanja su da će radovi započeti na ljeto, najavljuje Žitnić.





Bivše željezničko prenoćište sagrađeno je 1980. godine, a zatvoreno je posljednjeg dana 2007. godine te je od tada prepušteno propadanju. Tvrtka HŽ Infrastruktura prvi put pokušala je prije pet godina prvi put prodati neboder u Prvomajskoj ulici po početnoj cijeni od 50 milijuna kuna, ali bezuspješno. Pokušaj prodaje ponovljen je u nekoliko navrata, a među potencijalnim kupcima proteklih se godina spominjao Grad Rijeka. Interes je pokazao i GP Krk koji je na jednom od natječaja za kupnju nebodera ponudio 7,3 milijuna kuna što je HŽ odbio kao premali iznos. U međuvremenu su u HŽ Infrastrukturi došli na ideju dugoročnog iznajmljivanja objekta, uz uvjet da će ga najmoprimac obnoviti, no i potraga za takvim partnerom bila je bezuspješna.



  Za rekonstrukciju bivšeg željezničkog konačišta potrebno je osigurati 30 milijuna kuna, a budućem se partneru nudi ozbiljan projekt, jer u pozadini preuzimanja objekta odrađena je cjelokupna projektna priprema te je napravljena potpuna analiza. Strip je, kažu njegovi djelatnici, tri godine radio na tom projektu čiji je rezultat da je Sveučilištu za jednu kunu pripao neboder vrijedan 25 milijuna kuna. Objekt je Sveučilištu ustupio Državni ured za upravljanje državnom imovinom, a po završetku adaptacije neboder će raspolagati s 8.670 četvornih metara korisne površine. Uz sobe zgrada će sadržavati i teretanu te ugostiteljski objekt, a na svakom će se katu nalaziti i dnevni boravak koji će služiti za druženje studenata.


  – S obzirom na blizinu studentskog restorana Index, zgrada neće sadržavati restoran, ali će imati kafe bar. Trenutno se na svakom katu nalazi jedan zajednički sanitarni čvor, a u planu je napraviti jedan sanitarni čvor za dvije sobe, kao i proširiti kvadraturu soba zatvaranjem balkona. Računamo da sada imamo 35 do 40 posto građevinskih radova gotovo, kaže Žitnić.


 


 Turistička funkcija


Dom će raspolagati i svojom teretanom, a bit će i komercijalnog karaktera. Naime, aneks zgrade u kojem je nekada bila smještena ambulatna preuredit će se u hostel s 51 ležajem, što kapacitetima, kaže Žitnić, odgovara jednom autobusu posjetitelja.


  – Taj će se dio koristiti kao hostel tijekom cijele godine, dok će ostali smještajni kapaciteti pretvoriti u hostel tijekom ljetnih mjeseci, kada ne bude studenata, navodi Žitnić.


  Na posljednjoj etaži nebodera planirane su sobe većeg standarda za gostujuće profesore ili pak komercijalni smještaj, a budući studentski dom koji će prvenstveno služiti za smještaj studenata obližnjih fakulteta koji se neće seliti u Studentski kampus, zajedno s postojećim studentskim naseljem i smještajnim kapacitetom u Kampusu osigurat će studentima riječkog Sveučilišta smještajni kapacitet od 1.500 do dvije tisuće ležajeva.