Središnji događaj projekta »Mislim globalno, djelujem lokalno«

Dan akcije 2012.: »Gladni« u očekivanju kantine za riječke srednjoškolce

Ivor Balen

Šest grupa je, u velikom finalu, izložilo svoje zamisli o kojima su svi prisutni imali priliku raspravljati, a na koncu je žiri, kao najbolji odabrao projekt koji predviđa kampanju za otvaranje srednjoškolske kantine u Rijeci



RIJEKA Grupa »Gladni« s projektom Sigurno si gladan pobijedila je na Danu akcije 2012., središnjem događaju projekta Mislim globalno, djelujem lokalno, kojeg zajednički provode Grad Rijeka i udruge Delta i GONG.


Dan akcije je dan tijekom kojega grupe srednjoškolaca osmišljavaju projekte na temu Društvene inovacije uz pomoć trenera iz Delte i djelatnika Grada. Šest grupa na koncu je, u velikom finalu, izložilo svoje zamisli o kojima su svi prisutni imali priliku raspravljati, a na koncu je žiri, sastavljen od po jednog predstavnika svake grupe, kao najbolji odabrao projekt Gladnih koji predviđa kampanju za otvaranje srednjoškolske kantine u Rijeci. 


– Prehrana je sve veći problem učenika. Od kuće nose marendu, najčešće sendviče ili nešto hladno, nemaju gdje što pojesti. Najčešće jedu »junk food« ili su prisiljeni marende skupo plaćati. Ako već postoji Index, zašto ne bi postojala i kantina za srednjoškolce, izložili su »Gladni« svoj prijedlog, koji je na koncu zadovoljio najveći broj učenika. 




Naime, »Gladni« su osvojili i nagradu za najinovativniju zamisao, za što su glasali svi prisutni, a posebna komisija proglasila ih je i najkonstruktivnijima u komentiranju ostalih prijedloga. Njihov projekt sad će krenuti u realizaciju, a na raspolaganju im je 4.000 kuna koje je osigurao Grad, kao i potrebna logistika. 


– Čestitam vam na idejama i inovativnosti. Posebno mi je drago da ste vrlo senzibilni jer su brojni projekti imali humanitarni značaj i nadam se da ćete takvi ostati i kada završite srednju školu. Često se govori da su mladi alkoholičari i drogeraši, ali vi ste pokazali da to nije istina, rekla je pročelnica Grada Rijeke za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat. 


S obzirom da su slavili u svim kategorijama, »Gladni« su dobili i paket ulaznica za Art kino Croatia, kao i poklon bon knjižare Profil. Predstavljeno je ukupno šest projekata, ostali su bili »Eko CD grupe CD generacija«, »Frontalni kokuz grupe Daj grupi kunu«, »Rijeka Style Mladih s Rječine«, »Svatko ima malo srca grupe Veliko srce« i »Hoću čistu Rijeku Zelenih Riječana«. 


Primjetno je bilo da su mladi u velikoj mjeri pod utjecajem tekućih problema u gradu, pa su tako pojedini projekti bili usmjereni pomoći beskućnicima i nezbrinutoj djeci, kao i razdvajanju otpada. Sudjelovalo je 15 riječkih srednjih škola, odnosno više od 60 učenika, koji su dan proveli u prostorijama Grada Rijeke, a finalna rasprava održana je u Gradskoj vijećnici.