Ina objavil

DONESENA ODLUKA Kreće modernizacija riječke rafinerije teška čak 4 milijarde kuna!

Hina

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ

Ovo ulaganje povećava ukupnu učinkovitost i kompleksnost Rafinerije nafte Rijeka te je značajan dio programa INA R&M Novi smjer 2023. kojem je cilj transformacija Ininog rafinerijskog poslovanja u održivu i profitabilnu djelatnost, ističu iz Ine



Ina je u četvrtak objavila da je donesena konačna investicijska odluka o projektu obrade teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, ukupan iznos te investicije u modernizaciju riječke rafinerije je oko četiri milijarde kuna, a početak rada tog postrojenja očekuje se u 2023. godini.


Nadzorni odbor Ine dao je danas prethodnu suglasnost na projekt obrade teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka te je Uprava jednoglasno odobrila ulaganje. Odluka je podržana i od strane Vlade Republike Hrvatske i MOL-a, dva najveća dioničara Ine, navode iz Ine koja je priopćenje o toj konačnoj investicijskoj odluci objavila putem Hanfe.


»Ovo ulaganje povećava ukupnu učinkovitost i kompleksnost Rafinerije nafte Rijeka te je značajan dio programa INA R&M Novi smjer 2023. kojem je cilj transformacija Ininog rafinerijskog poslovanja u održivu i profitabilnu djelatnost. Ukupan iznos investicije iznosi oko četiri milijarde kuna (oko 600 milijuna dolara) te uključuje postrojenje za obradu teških ostataka, rekonstrukciju postojećih jedinica u rafineriji kao i novu luku sa zatvorenim skladištem koksa«, ističu iz Ine.




Postrojenje za obradu teških ostataka, koristeći tehnologiju komornog (odgođenog) koksiranja, će poboljšati strukturu proizvoda riječke rafinerije na način da će se povećati udio profitabilnih bijelih proizvoda, to jest motornih goriva, a početak rada postrojenja se očekuje u 2023. godine, kažu u Ini


Transformacijski program INA R&M Novi smjer 2023. također uključuje koncentriranje prerade sirove nafte u Rafineriji nafte Rijeka kao i konverziju Rafinerija nafte Sisak u industrijski centar, koji će služiti kao baza za proizvodnju bitumena (projekt odobren u ožujku 2019. godine), logistički centar te potencijalno proizvodnju maziva i bio rafineriju, ovisno o budućim investicijskim odlukama, zaključuje se u objavi Ine.