Birač ne smije uzeti izbornu ispravu

DIP jedno, policija drugo: Jankoviću kaznena prijava jer je »otuđio« glasački listić

Andrej Petrak

Glasački listić Berislava Jankovića sada se nalazi u crikveničkoj policiji / Foto M. GRACIN

Glasački listić Berislava Jankovića sada se nalazi u crikveničkoj policiji / Foto M. GRACIN

Crikvenička policija podnijela je prijavu protiv Berislava Jankovića, i to iako je Državno izborno povjerenstvo   jasno poručilo kako  nije predviđena sankcija biraču za uzimanje  listića s biračkog mjesta



RIJEKA   Crikveničanin Berislav Janković svojim je glasačkim listićem želio upotpuniti kolekciju rock plakata i autograma, koja sadrži i potpise Micka Jaggera i Johnnyja Casha, ali u četvrtak će morati na razgovor u riječko Općinsko državno odvjetništvo, jer ga je crikvenička policija kazneno prijavila zbog otuđenja i uništenja izbornih isprava. Sad mu prijeti kazna zatvora do pet godina, a sve što je Janković želio na dan parlamentarnih izbora, kad je ušao na svoje glasačko mjesto u Dramlju, jest uzimanjem glasačkog listića kući, otvoreno izraziti svoj legitiman stav.


–  Sa svojim glasačkim listićem glasač može učiniti što god želi, od crtanja Paje Patka i Batmana preko izrade papirnatog aviona do onoga što  sam odlučio učiniti, a to je popunjavanje kućne kolekcije plakata i autograma, sve dok to ne ulazi u pokušaj izborne prevare, pojašnjavao je svoj stav Janković.  


»Incident« na biralištu


Za pravo mu daje Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, prema čijim odredbama glasač ne snosi posljedice za odnošenje listića s glasačkog mjesta. No, Jankovićev glasački listić nije završio među autogramima rock legendi, već u rukama crikveničkog policajca, kojem ga je predao, nakon što je poslije izbora dobio poziv na obavijesni razgovor. Ispostavilo se da je Gradsko izborno povjerenstvo Crikvenice Jankovićev građanski čin shvatilo kao incident zbog kojeg je trebalo uzeti u obzir odredbu Kaznenog zakona da će se onaj tko uništi, prikrije, ošteti ili neovlašteno odnese kakvu ispravu o izborima ili kakav predmet koji služi za izbore, kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Dijametralno suprotno od stava Državnog izbornog povjerenstva, koje je jasno poručilo: nije predviđena sankcija biraču za uzimanje glasačkog listića s biračkog mjesta.



Problem s listićem zbog problema s Vučkovom?




 U udruzi GONG, upozoravali su da je postupak crikveničkog GIP-a bilo potrebno staviti u kontekst koji kaže da je za kazneno djelo bez prave osnove prijavljen građanin koji je ranije imao ozbiljne primjedbe oko formiranja tog izbornog povjerenstva.  Berislav   Janković još od veljače pokušava skinuti sudski imunitet Domagoju Vučkovu, predsjedniku riječkog Općinskog suda i predsjedniku crikveničkog GIP-a, zbog tužbe koju želi podnijeti protiv njega.  Janković  smatra da ga je Vučkov, još dok je bio sudac na crikveničkom sudu, oštetio u jednom sudskom slučaju. Iz tog je razloga pred parlamentarne izbore zatražio preispitivanje imenovanja Vučkova za šefa Gradskog izbornog povjerenstva pa je, nakon svega što se poslije parlamentarnih izbora odigralo, sumnjao da se tu radi o pokušaju osvete Vučkova, što i u GONG-u ozbiljno uzimaju u obzir. Vučkov  odlučno odbacuje mogućnost bilo kakve »osvete« prema Jankoviću niti, kaže, osobno ima želju ili potrebu za istom. Ističe i da nema ikakvih saznanja o provođenju, odnosno pokušaju provođenja bilo kakvog postupka protiv sebe.



Dok u DIP-u napominju da nisu ovlašteni tumačiti ima li određena radnja obilježja kaznenog djela ili ne, već je to u nadležnosti ovlaštenog tužitelja, objašnjavaju da je pitanje Jankovićevog slučaja riješeno Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Zakon određuje da ako se prilikom prebrojavanja glasova na biračkom mjestu utvrdi da je broj glasova prema popisu birača veći od broja glasova po biračkim listićima, vrijedi rezultat glasovanja po glasačkim listićima. 


Vijest da je zbog izražavanja stava na dan parlamentarnih izbora zaradio kaznenu prijavu policije Jankovića je zatekla u petak, nedugo nakon što se crikveničkoj policiji obratio dopisom u kojem očekuje da će prihvatiti očitovanje DIP-a, obustaviti daljnji postupak te uz ispriku mu vratiti njegov glasački listić.


Nastavak cipelarenja 


–  Šaljem im dopis iz DIP-a koji jasno negira bilo kakvu moju krivnju, a oni Državnom odvjetništvu šalju kaznenu prijavu. Bilo bi normalno da provjere u Državnom izbornom povjerenstvu, a oni očito namjerno postupaju suprotno. Cipelarenje se nastavlja, komentirao je Berislav Janković. On je zatražio pomoć GONG-a, koji ga je uputio na Hrvatski pravni centar. Najavljuje da će sljedećeg tjedna podići kaznenu prijavu protiv crikveničkog GIP-a.


–  Prijavit ću ih za lažno prijavljivanje kaznenog djela  i zloupotrebu položaja i ovlasti. U izbornom povjerenstvu sjedilo je pet pravnika, među njima dva suca i jedna profesorica na fakultetu i bivša sutkinja. Sve osobe koje ne bi smjele reći da ne poznaju zakon i koje su zadužene i plaćene za provođenje zakona. Ne za divljanje i zastrašivanje građana s podmetanjem nepostojećih kaznenih djela, te zloupotrebom policije u političke svrhe i radi njihove privatne osvete za njih nepodobnim građanima, rekao je Janković.