Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4
Sutra: 15° 15° 4
19. listopada 2019.
Da nam živi, živi rad

DAN ZAJEDNIŠTVA NA ''PRASCU'' Više stotina građana odazvalo se akciji čišćenja plaže na Kantridi

Foto M. Aničić
Foto M. Aničić
Autor:
Objavljeno: 3. studeni 2018. u 20:30 2018-11-03T20:30:10+01:00

RIJEKA Falilo je samo još da iz limenih zvučnika koji nisu poznavali frekvencijski opseg ori »da nam živi, živi rad...« Umjesto toga žamor više stotina okupljenih građana koji su u okviru EKK projekta i istinske ljubavi prema plaži na Kantridi čistili lungo mare prekriven kamenjem, odnosili grane, micali svekoliko smeće koje je olujno jugo nanijelo na prostor plaže i terase beach bara Morski prasac. Okupljanje poznato i kao Nona Nada, odnosno Nada Omerović koja je zajedno sa svojim unukom Lukom putem društvenih mreža i Novog lista pozvala građane da organiziraju akciju i očiste dio svog grada, dio svoje plaže, da jednostavno osjete ljepotu zajedništva. Uspjela je u svojoj nakani, mnogobrojni su se zaljubljenici u Kantridu i Rijeku općenito okupili i vrijedno se »bacili« na posao.

Predvodili su ih članovi udruga Moje mjesto pod suncem i Koga briga koji i inače taj prostor koriste za organizaciju humanitarnih akcija. Ono što je također bilo lijepo vidjeti je i to da je akcija prebrisala političke razlike. »Ljuti« protivnici što znaju biti Marko Filipović i Denis Mladenić u odnosu na Josipa Kukuljana, doslovno su zajedno, usklađenim pokretima, lopatama probijali šetnicu od stadiona Kantrida do Morskog prasca.

– Ja sam vam prošao jako puno radnih akcija. Dobivao sam i značke udarnika, ma znao sam vam u jednoj sezoni odraditi i po dvije radne akcije. Ovo me danas podsjeća na takav vid rada. Ne zovemo ga više radna akcija, nego volonterski rad, no vidite i sami da su nam takve stvari potrebne, vidite da su ljudi nasmijani da im je drago što zajedništvom mijenjamo ono što ne valja, naglasio nam je u razgovoru Jasmin Nadarević kojem je danas punih 60 godina. A da radne akcije postoje, sigurni smo da bi on ove subote opet dobio udarničku značku.

R311AM5

Veliku bi pohvalnicu dobio i Dževad Letić koji je nesebično na plažu dovezao svoj mali rovokopač i odradio silno velik posao na čišćenju. Bez kune naknade, naravno. Baš kao što je i Damir Čargonja Charlie kobasicama i kupusom te pićem po želji počastio baš sve koji su se tog jutra i popodneva zajedništva našli na Kantridi. Za kuhanje su pak bili zaduženi Kantridersi.

Očito, ono što nam nedostaje prepoznajemo kad dođe nevolja. Da, riječ je o zajedništvu. Pa u pravu je i Nadarević kad kaže kako možda radne akcije više nisu u »modi«, ali zajednički rad za opće dobro je itekako potreban. Unatoč umoru od fizičkog rada, na kraju su svi bili – razdragani. Družimo se, bio bi općeniti zaključak akcije Nona Nada. Pa i onda kad nas na to ne natjeraju ni jugo, ni bura.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.