Prosvjedni mimohod u Rijeci

Članovi “Armade” pred kazalištem pjevali ustaške pjesme; ulaz čuvala interventna policija

Andrej Petrak

Foto Sergej DRECHSLER

Foto Sergej DRECHSLER

Prosvjednici uzvikuju 'Otvori vrata' i 'Mi Hrvati ne pijemo vina, samo krvi četnika iz Knina' i 'Ustaški se barjak vije za slobodu i za dom'



Kordon interventne policije čuvao je ulaz u HNK Ivana pl. Zajca pred prosvjednicima iz Armade i osiguravao izlaz gledatelja s javnog razgovora »Drugi rat«. Događaj su u Armadi ocijenili provokacijom intendanta Olivera Frljića, pa su još na prvoj utakmici HNK Rijeka, odigranoj na Rujevici izvjesili transparent »Rijeka je ponosni dio Oluje, ne damo nikome da je truje«. Na prosvjedu pedesetak okupljenih navijača reagiralo je mnogo oštrije, pa su intedanta »počastili« pogrdnim uzvicima. Jednake poruke rezervirali su i za riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela.


Policijske »kornjače« krenule su osiguravati ulaz u kazalište, nešto nakon početka javnog razgovora »Drugi rat«, kad su se okupljeni navijači zatrčali na vrata. Kordon policije stajao je pred samim vratima, a navijači su im se zaustavili ravno »pred nosom«. Svi zajedno natiskali su se u malom prostoru pod terasom na glavnom ulazu u kazalište. Navijači su se nakon nekog vremena mirno povukli na trg pred HNK Ivana pl. Zajca, no ne prije nego što su odrecitirali repertoar uvreda intedantu i gradonačelniku, uzvikivali policiji »otvori vrata!« i otpjevali niz šovinističkih stihova, koji prizivaju Ustaše, kao što su »Mi Hrvati ne pijemo vina, samo krvi četnika iz Knina« i »Ustaški se barjak vije za slobodu i za dom«.


  Do kraja događanja u kazalištu sve je završilo mirno, unatoč povremenim povicima »Frljiću, čeka te Armada«. Pred kazalište je stigao dodatan kordon interventne policije, koji je osiguravao izlaz gledatelja, među kojima su bili i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević. Pred kazalištem skup je prijavio i opskurni Dražen Keleminec, predsjednik Autohtone Hrvatske stranke prava, čije su verbalne egzibicije s megafonom na koncu dojadile i jednom od okupljenih navijača, koji mu je poručio: »marš«.




  Pripadnici Armade pred kazalište su stigli sa svečanog mimohoda Korzom, što ga je u čast 20. obljetnice Oluje te Dana pobjede i domovinske solidarnosti i Dana hrvatskih branitelja, organizirala Udruga hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata Rijeka. Čelnik UHDDR-a Mile Biondić mimohod je zaključio nakon povorke što je s Mosta hrvatskih branitelja prošla Korzom do Jadranskog trga te se potom vratila pred zgradu Gradske uprave. On u dolasku pred kazalište nije želio sudjelovati. Glavni transparent na mimohodu, nazvanom »Marš odgovorne slobode« poručivao je »Stop partitokraciji – sloboda hrvatskoj naciji«, a sadržavao je prekrižene portrete Hitlera, Staljina, Mussolinija, Karađorđevića, Tita i Sotone. Na mimohodu je sudjelovalo stotinjak ljudi, pripadnika raznih braniteljskih udruga te članova Armade, koji su svojim parolama davali glavni ton skupu. Krenuli su s domoljubnom »Zovi samo zovi«, a nakon reda uvreda upućenih Frljiću i Obersnelu, nisu zaboravili ni »Juru i Bobana«, a bome ni »crnce Franetića Jure«. Dostojanstvo mimohodu pokušao je osigurati Mile Biondić Thompsonove »Moj Ivane«. On je pred praznom i zaključanom zgradom Gradske uprave održao govor u kojem je javni razgovor »Drugi rat« u kazalištu nazvao protuhrvatskim performansom, te bez sumnje skupom političke prirode, kakvom ne bi trebalo biti mjesta u riječkom kazalištu.


 - Performans organiziraju oni koji se slažu s ocjenama iz Beograda da je Oluja bila etničko čišćenje i genocidni zločin. Stoga umjesto sudjelovanja u službenoj proslavi hrvatskih vlasti, novcem hrvatskih građana,  oni organiziraju protuhrvatski permormans. Naime, perfidno instrumentalizirajući žrtve bezumne velikosrpske politike, njihov je cilj, jednostavno bio i ostao prikazati Oluju i s tim u svezi ostvarenu nacionalnu hrvatsku državu kao udruženi zločinački pothvat. U tome na žalost imaju punu potporu našeg  gradonačelnika, koji se nije sjetio na bilo koji način službeno obilježiti obljetnicu Oluje, rekao je Biondić.


Smatra da je Frljićevo »partijsko kazalište« najbolje ocijenio Igor Žic, kad ga je opisao »spojem fašističko propagandnog kazališta s tabloidnim novinarstvom, od kojeg ništa neće ostati jer je jednostavno besmisleno«.


TIJEK DOGAĐAJA


S Mosta hrvatskih branitelja u Rijeci danas je u 19 sati krenuo prosvjedni mimohod od stotinjak ljudi, uglavnom iz redova branitelja, braniteljskih udruga i pripadnika “Armade” zbog održavanja javnih razgovora “Drugi rat” u HNK Ivana pl. Zajca.


Foto Sergej DRECHSLER


Foto Sergej DRECHSLER



Prosvjednici su izvikivanje parola i pjevanje domoljubnih pjesama popratili psovanjem i vrijeđanjem intendanta riječkog HNK Olivera Frljića i gradonačelnika Vojka Obersnela.


NOVO! 22:10 Izlazak publike iz kazališta po završetku javnih razgovora došao je osigurati još jedan kordon interventne policije, tako da je na kraju sve prošlo mirno, a prosvjednici se razišli. Tijekom prosvjeda razbijen je ipak jedan prozor na zgradi.


NOVO! 20:28 Pripadnici “Armade” pred ulazom, koji osigurava interventna policija, uzvikuju ‘Otvori vrata’ i ‘Mi Hrvati ne pijemo vina, samo krvi četnika iz Knina’ i ‘Ustaški se barjak vije za slobodu i za dom’.


NOVO! 20:13 Iako je netom ranije rečeno da neće ići pred kazalište, pripadnici “Armade” ipak su se uputili prema zgradi HNK Ivana pl. Zajca. U riječkom kazalištu, koje je zbog prosvjeda okruženo policijom, u tijeku je javni razgovor pod nazivom »Drugi rat« na kojem sudjeluje pet žena različitih nacionalnosti koje su proživjele ratna stradanja.


S Mosta hrvatskih branitelja prosvjednici su prvo krenuli prema Korzu do Jadranskog trga. Nakon toga su se vratili do riječke Gradske uprave pred kojom je Mile Biondić (HDZ) održao govor. Najavili su da ipak neće ići pred kazalište.