Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
24. rujna 2018.
Konferencija za novinare

Čistoća proziva udruge za širenje neistina: Nove cijene rezultat promjene načina zbrinjavanja otpada

Foto I. Tomić
Foto I. Tomić
Autor:
Objavljeno: 19. listopad 2017. u 21:19 2017-10-19T21:19:22+02:00

RIJEKA Nove cijene zbrinjavanja otpada posljedica su promjene načina zbrinjavanja u CZGO-u Marišćina, koje je znatno skuplje od nekadašnje prakse odlaganja otpada na Viševcu, rekla je Jasna Kukuljan, direktorica KD-a Čistoća, na  konferenciji za novinare. Kukuljan je pojasnila da se komunalni otpad dosad samo bacao na odlagališta, dok se sad obrađuje u Centralnoj zoni za gospodarenje otpadom, sukladno zakonskim obavezama i obavezama koje Hrvatskoj nameće članstvo u Europskoj uniji.

Direktorica Čistoće prozvala je udruge i političke stranke koje, prema njenim riječima, šire neutemeljene tvrdnje na temu zbrinjavanja otpada i time dovode u zabludu korisnike usluga KD-a Čistoća.

– KD Čistoća i sva ostala komunalna društva dužna su prihvaćati rješenja koja vode računa o zaštiti okoliša, a sve u skladu sa zakonima RH i propisima EU. Unatoč neutemeljenim medijskim istupima, Rijeka i riječki prsten prvi su i jedini u državi sustavno riješili gospodarenje otpadom u skladu sa zakonskom regulativom. Zbog dezinformiranja javnosti u istupima pojedninih udruga i stranaka, potrebno je istaknuti da je primarna selekcija otpada cilj svakog komunalnog društva, a centri za obradu su nužni jer odlaganje otpada na odlagalištima bez obrade više nije zakonski dozvoljeno, rekla je Kukuljan.

Prozvala je udruge i stranke za neodgovorno dezinformiranje javnosti da obračun troškova zbrinjavanja otpada nije u skladu sa zakonskom regulativom i pozivanje na rješenja koja još nisu stupila na snagu.

– Kada Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom stupi na snagu, počet će se primjenjivati i njene odredbe, u skladu s definiranim rokovima. Stoga pozivanje građana da upute prigovore Čistoći na nezakoniti obračun predstavljaju dodatnu manipulaciju i zbunjivanje korisnika, rekla je Kukuljan.

Osvrnula se i na nedavni istup članova Mosta o studiji »Ekološki zasnovan sustav gospodarenja otpadom na području Rijeke i okolice«, kazavši kako je ta studija obuhvatila samo jedan koncept zbrinjavanja otpada, ne uvažavajući već donesene odluke na razini države i županije, te bazirajući se na nerealnim pretpostavkama, poput devedeset postotnog odvajanja otpada, što nije postignuto ni u državama koje već desetljećima razvijaju sustave odvojenog prikupljanja otpada.

– Pogrešno se interpretira i trošak zbrinjavanja otpada na Krku. Krk je postigao visok stupanj odvajanja u primarnoj selekciji, ali preostali otpad tamo se odlaže na odlagalištu, a ne obrađuje, što više neće biti moguće, i kad Krk bude svoj preostali otpad predavao na obradu u Marišćinu, neminovno će i tamo doći do korekcije cijena, rekla je Kukuljan.

Po stupanju na snagu nove Uredbe, Čistoća će uvesti i novi način obračuna troškova, temeljen na individualiziranom pristupu, istaknula je.
– Svi spremnici bit će pridruženi krajnjim korisnicima, a raspodjela troškova, odnosno udjela u volumenu zajedničkih spremnika, bit će po kriteriju broja članova kućanstva, uz individualizaciju spremnika gdje god je to moguće, rekla je Kukuljan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka