Prije sudske rasprave

Čistoća povukla tužbu protiv Kriznog eko stožera Marišćina

Hina

Glasnogovornica Čistoće Marina Babić Brusić naglasila je da je tužba povučena prije sudske rasprave, kao miroljubiva gesta i kao znak dobre volje Čistoće i povjerenja prema ljudima iz Kriznoga eko stožera, iako su iz Čistoće bili najavili da će tužbu povući tek nakon glavne rasprave



RIJEKA – Komunalno društvo Čistoća povuklo je tužbu za ometanje posjeda protiv Kriznog eko stožera Marišćina i još pet osoba iz stožera, koje su sudjelovale u nedavnom prosvjedu i blokadi odlagališta otpada Marišćina, izjavila je danas za Hinu glasnogovornica Čistoće Marina Babić Brusić.


Prosvjednici su nakon izdavanja privremene sudske mjere mirno napustili prostor ispred ulaza u odlagalište, tj. mjesto prosvjeda, i omogućili nam nesmetan rad, a mi smo, kao što smo bili obećali, povukli tužbu, objasnila je glasnogovornica Čistoće, dodavši da je tužba povučena 6. studenog.


Naglasila je da je tužba povučena prije sudske rasprave, kao miroljubiva gesta i kao znak dobre volje Čistoće i povjerenja prema ljudima iz Kriznoga eko stožera, iako su iz Čistoće bili najavili da će tužbu povući tek nakon glavne rasprave.




Glasnogovornica Babić Brusić još je dodala da je zadaća Čistoće obavljati usluge za građane te da povlačenjem tužbe želi pokazati želju za suradnjom.


Iz Kriznog eko stožera Marišćina potvrdili su da je Čistoća povukla tužbu, napominjujući da, osim dokumenta kojim Čistoća povlači tužbu, još nisu dobili službeno rješenje suda u vezi s tim postupkom.


Rasprava u tom predmetu bila je zakazana za 26. listopada, ali je odgođena za 13. studenoga. Troje od petero tuženih nisu uredno primili pozive, a ostala dvojica nisu se odazvala pozivu.


Iz Čistoće su prije prvog ročišta bili najavili povlačenje tužbe, ali to nije učinjeno na ročištu. Objasnili su da će tužbu povući nakon glavne rasprave, nakon što obje strane iznesu svoje argumente.


Više desetaka mještana Viškova, u kojem se nalazi odlagalište Marišćina, prosvjedovali su i četiri dana su blokirali ulaz na odlagalište. Mirno su se razišli 24. listopada, nakon što im je predano sudsko rješenje kojim im je naloženo da u roku od tri sata Čistoći omoguće nesmetan prolaz na odlagalište.


Prosvjednici su isticali da se otpad na Marišćini odlaže na primitivan način, da ugrožava uvjete življenja i zdravlje ljudi te da ga treba zatvoriti.


Budući da je dugogodišnje odlagalište komunalnog otpada Viševac puno, otpad se tijekom ljeta, do rujna ove godine, ondje balirao, a zatim odvozio i odlagao na Marišćini. Od rujna se otpad, balirani i novi, odlaže u novoizgrađene kasete u tlu na Marišćini dok se ne izgradi županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina.


Krizni eko stožer traži da ministar Zmajlović ukine dozvolu za Marišćinu


 Iz Kriznog eko stožera Marišćina pozvali su danas ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića da odmah ukine dozvolu za dovoz i zatrpavanje smeća u kazete na Marišćini i da ukine odluke iz područja gospodarenja otpadom u vezi s centrom za gospodarenje otpadom Marišćina.


U priopćenju traže da se koncept gospodarenja otpadom na osnovi tehnologije mehaničko-biološke obrade prenamijeni u ekološki sustav gospodarenja na osnovi odvojenog prikupljanja otpada u domaćinstvima.


Krizni eko stožer zahtijeva da Zmajlović do tada zatraži i nadzire provedbu nove ekološke studije za Marišćinu , koju je, navode, obećao župan Vidoje Vujić, te da zakaže sastanak s članovima stožera.


„Ukoliko se ministar ponovno ogluši na naš poziv, pojačati ćemo pritisak kroz EU komisiju u kontroli starih i novih sufinanciranih projekata te pravnim djelovanjem koristeći sva sredstva europskog pravnog sustava“, stoji u priopćenju.


U priopćenju se iz stožera pitaju kako je moguće da ministar „nonšalantno gleda na cijelu sliku ekološke bahatosti koja vlada u našoj zemlji dok se građani bune i traže da im se zaštiti njihovo ustavno pravo na zdrav okoliš?“ Također pitaju je li „u nadležnosti ministra da konzumente cigareta proziva kao uzročnike negativnijeg utjecaja na okolinu nego što je to slučaj koncentracije benzena rafinerija nafte, koja djeluje na građane Slavonskog Broda ili u blizini Urinja?“


U nastavku stoji da je “ takva izjava za jednog ministra zaštite okoliša u najmanju ruku sramotna i ponižavajuća za područja pogođena onečišćenjem te navode i „izjavu pomoćnika ministra Gorana Heffera koji objašnjenje velike koncentracije benzena na području Marišćine pronalazi u automotodromu Grobnik, koji je više od 15 km udaljen od mjesta mjerenja.“


„Za takve nepromišljene i neozbiljne izjave, očekujemo javnu ispriku ministra Zmajlovića i njegovog zamjenika u ime ministarstva, svim građanima Hrvatske“, stoji u priopćenju.


U njemu se među ostalim navodi da Zmajlović ignorira ozbiljnost ekoloških prijetnja u državi i zahtjeve i upite Kriznog eko stožera, da građanske prosvjede medijski banalizira, a požuruje državne, županijske i lokalne uprave na munjevito i nekontrolirano izdavanje dozvola, kako bi se privremeno „ugasila vatra“ na jednom odlagalištu – Viševcu, „stvrajući plodno tlo za novi ekocid na Marišćini.“


Krizni eko stožer još je naveo da ministar izdaje pozitivna mišljenja na sve ekološki rizične projekte unatoč sumnji Europske komisije o neispravno provedenim ekološkim studijama, da ne mari što lokalna vlast „otpisuje“ izvore vode u okolici Marišćine, ne brine za zdravlje građana, da ne mari što monitoring zraka ondje potvrđuje svakog drugog dana pojačano onečišćenje zraka te da ga ne zanima što se neobrađeno smeće istresa u tlo na Marišćini, kao ni to da bi posljedice mogle biti znatne kazne od EU.