HSU nudi rješenje

Čak tisuću Riječana umirovljenici propalog Royala

Sanja Gašpert

Čak 500 ih je iz Luke Rijeka, a ostalih 500 je iz HEP-a, INA-e i drugih poduzeća. Svi oni od srpnja dobivaju 400 kuna manje mirovine, a problem bi se mogao riješiti ukoliko Royal postane državna tvrtka



RIJEKA » Od ukupno 3.860 Royalovih umirovljenika, njih gotovo četvrtina, točnije oko tisuću, je s područja Rijeke i okolice, od kojih ih je najviše, 500, iz Luke Rijeka, a ostalih 500 iz HEP-a, INA-e i drugih tvrtki i javnih poduzeća. Svi oni protekla četiri mjeseca, točnije od srpnja ove godine, ne dobivaju isplate dijela naknade doživotne otpremnine u vrijednosti od 400 kuna mjesečno, a problem bi se mogao početi rješavati od sljedećeg tjedna, kada će se, na prijedlog Ministarstva gospodarstva, na Vladi naći odluka prema kojoj bi Royal postao državna tvrtka.


Naravno, samo ukoliko takav prijedlog Vlada i usvoji. Mi u Hrvatskoj stranci umirovljenika nadamo se pozitivnom rješenju, a ukoliko do toga ne dođe, odnosno odluka ne bude usvojena, pružit ćemo umirovljenicima pravnu zaštitu. Naime, osiguranici s Royalom nisu potpisali nikakav sporazum, nego su to učinili s poslodavcem, tako da mogu tužiti i Royal i bišeg poslodavca, što bi javna poduzeća moglo stajati blizu 100 milijuna kuna, kazao je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Rijeci predsjednik HSU-a Silvano Hrelja. Dodao je da je HSU, kao predlagatelj zakona o dokupu mirovine u Hrvatskoj, donesenog krajem prosinca prošle godine, počeo s procesom rješavanja problema Royalovih umirovljenika, od kojih su neki i 24 godine primali spomenutu naknadu za odlazak u prijevremnu mirovinu.


  


Država odgovorna




– Problemi su počeli prije četiri mjeseca kada je Royal došao u poteškoće. Smatramo da se država treba uključiti u rješavanje problema jer ne smije pobjeći od odgovornosti. Posebice kada se zna da, primjerice, Royalovi umirovljenici iz Luke Rijeka nisu imali alternativu, nego im je Royal ponuđen kao jedino rješenje u tom trenutku. Rješenje vidimo u tome da oko pet tisuća zaposlenika iz državnih tvrtki, koji su stekli uvjete za prijevremenu ili starosnu mirovinu, bude umirovljeno, pa bi trošak za plaće išao kao trošak za mirovine.



Na konferenciji za novinare riječki HSU rezimirao je rezultate nedavno završenih izbora za vijeća mjesnih odbora u gradu Rijeci, na kojima je, kako je rečeno, HSU samostalno osvojio osam vijećničkih mandata, a zajedno sa SDP-om 42 vijećnička mandata, od kojih HSU trinaest.    – U sedam mjesnih odbora izašli smo samostalno, a u 25 u koaliciji sa SDP-om, SDSS-om i ARS-om, s tim da je SDSS bio u samo četiri, a ARS u samo jednom mjesnom odboru. Koalicija SDP-HSU-SDSS-ARS osvojila je ukupno 72 vijećnička mandata i možemo s pravom reći kako je prema broju osvojenih mandata HSU treća politička opcija u gradu Rijeci, kazala je predsjednica riječkog HSU-a Ljiljana Cvjetović.


Na taj bi način država za tri godine imala 500 milijuna kuna i sljedećih 30 godina mogla isplaćivati svoje obveze prema umirovljenicima. Riječ je, dakle, o humanom načinu umirovljenja, jer sve su to ljudi koji imaju uvjete za mirovinu. Važno je naglasiti kako u ovom projektu HSU ima podršku svih sindikalnih središnjica, istaknuo je Hrelja.


  


Mekano umirovljenje


Također, dodao je kako bi se u ovom slučaju država mogla pomoći i sa sredstvima iz europskog socijalnog fonda poznatog kao takozvano »mekano umirovljenje«, uz odlazak dijela građana u mirovinu bez štete, kao što HSU predlaže, a istovremeno bi se za zapošljavanje tisuću novih građana, posebice mladih, opet mogla povući sredstva iz Europske unije, sveukupno oko 1,5 milijardi eura u sedam godina.


   – HSU nudi nešto što ne košta, imamo problem samo s taštinama, jer smo se mi prvi ovoga dosjetili. Međutim, uz malo dobre političke volje, problem bi uskoro mogao biti riješen, kazao je Hrelja.