Predrasude u krugu gdje ne bi trebale biti

Čak ni studenti medicine ne bi vjenčali, ni zaposlili epileptičare!

Barbara Čalušić

Od epilepsije u Europi boluje šest milijuna ljudi



RIJEKA – Epilepsija je jedna od rijetkih bolesti čije čije su psihosocijalne posljedice gore od nje same, stajalište je stručnjaka koji su provodili istraživanje među studentima riječkog Medicinskog fakulteta, budućim liječnicima, na prvoj i na završnoj godini studija.


Dobiveni podaci koji su izneseni  na tribini posvećenoj boljem liječenju i destigmatizaciji oboljelih od epilepsije u apsolutnoj brojci pokazuju da šest posto studenata medicne misli da je epiliepsija neizlječiva bolest, a jedan student čak drži da je i zarazna.


Ono što još više zabrinjava i govori o potrebi mijenjanja odnosa prema ovoj bolesti su i osobni stavovi koji govore da se gotovo polovica od 103 studenta ne bi vjenčala za osobu koja boluje od ove bolesti, jedna trećina ih ne bi zaposlila, a čak 77 posto ne bi im povjerilo svoje dijete na čuvanje.




Na važnost osvješćivanja stigme upozorila je voditeljica Centra za kliničku, zdravstvenu i organizacijsku psihologiju u Kliničkom bolničkom centru Rijeka prof. Inge Vlašić. 


– Razlikujemo tri vrste stigme: internaliziranu koja je dio osobe i vezana uz njezina vjerovanja, interpersonalnu koja se očituje u odnosu s drugima i drugačijem tretmanu te institucionalizirana stigma koja pokazuje različiti tretman oboljelih osoba u pojednim institucijama, kazala je Vlašić.


Neurolog i voditelj Udruge za epilepsiju prof. dr. Ivan Bielen dodao je da je epilepsija bolest koja se u odraslih osoba pod svaki cijenu nastoji sakriti te je rad ove udruge uvelike posvećen prihvaćanju ove bolesti, kako u bolesnika, tako i u društvu putem organiziranja kampova za djecu i obilježavanja prigodnih datuma.


Kao jedan od uspjeha ove udruge, ali znakova prihvaćanja bolesti od koje samo u Europi boluje šest milijuna ljudi, su i nova pravila za dobivanje vozačke dozvole.


Tako osoba koja boluje od epilepsije do 2005. godine nije mogla dobiti vozačku dozvolu, no već šest godina nema prepreka za izdavanje ukoliko je pod redovitom medicinskim nadzorom, bez terapije i najmanje dvije godine nije bez napada.