Jak vjetar izazvao kaos

Bura nosi sve pred sobom: Ozlijeđena 41 osoba, od toga 13 teško, a dvojica radnika bore se za život

P. N.

Trinaest građana u riječku bolnicu došlo je s teškim ozljedama. "Riječ je o raznim prijelomima, od kuka, ramena, lakta i skočnog zgloba dok među lakšim ozljedama bilježimo lakše fraktura i ogrebotina. Sve se je pod kontrolom što se nas tiče, no posla ima i ozlijeđeni u nevremena stalno dolaze. Kad se pribroje našoj uobičajenoj kazuistici na hitnom traktu može se reći da posla ima stvarno dosta, kazao je dr. Alen Protić



Nezapamćeno nevrijeme na riječkom je području izazvalo potpuni kaos. Orkanska bura nosi drveće i krovove, a po Hitna pomoć ima pune ruke posla zbog više ozlijeđenih osoba. Promet je gotovo onemogućen, a građani se upozoravaju da bez prijeke potrebe ne napuštaju domove.


NOVO 21:00! Iz riječkog KBC-a doznajemo da je jedan od dvojice radnika koji su pali s visine od osam metara na gradilištu u Marčeljevoj Dragi u životnoj opasnosti,  dok je stanje drugog stabilizirano i više nije u životnoj opasnosti.


NOVO 18:10! DHMZ prognozira da će sutra poslijepodne vjetar oslabiti. Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) sutra za Hrvatsku prognozira većinom oblačno, na Jadranu mjestimice uz kraća sunčana razdoblja, najviše sunca u Istri i Kvarneru, te i dalje vjetrovito, ali će vjetar poslijepodne oslabiti. Povremeno će još biti kiše, i to uglavnom u prvom dijelu dana na južnom Jadranu, u Posavini i dijelu Gorskoga kotara i Like. I dalje vrlo vjetrovito, ujutro u unutrašnjosti još uvijek umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar s jakim udarima, poslijepodne će slabiti.

 Na Jadranu umjerena i jaka bura, pod Velebitom prijepodne još olujna s orkanskim udarima. Temperatura u gorskim krajevima od 1 do 4, drugdje u unutrašnjosti od 5 do 10, na Jadranu od 10 do 15 stupnjeva Celzijevih, navodi DHMZ u prognozi za Hrvatsku za 12. studenoga.




 DHMZ sutra za Zagreba i okolicu prognozira oblačno uz mogućnost za još malo kiše, uglavnom u prvom dijelu dana. Sjeverni vjetar u početku još uvijek umjeren s jakim udarima, poslijepodne u postupnom slabljenju. Temperatura zraka u Zagrebu bit će između 4 i 7 stupnjeva, navodi DHMZ.


NOVO 17:31! Kako doznajemo od voditelja Centra za hitnu medicinu dr. Alena Protića zbog ozljeda prouzročenih orkanskim nevremenom u riječku bolnicu zaprimljena je 41 osoba. Osim dvoje životno ugroženih, 13-ero građana zadobili su teške ozljede.


– Kad je riječ o teškim ozljedama, radi se o raznim prijelomima, od kuka, ramena, lakta i skočnog zgloba dok među lakšim ozljedama bilježimo lakše fraktura i ogrebotina. Sve se je pod kontrolom što se nas tiče, no posla ima i ozlijeđeni u nevremena stalno dolaze. Kad se pribroje našoj uobičajenoj kazuistici na hitnom traktu može se reći da posla ima stvarno dosta, kazao je dr. Protić.


NOVO! 15.40 Od udara orkanske bure jutros su popucali krmeni konopi kojima je brod „Clipper Mars“ bio privezan u Brodogradilištu „Viktor Lenac“ te se on naslonio na drugi brod, a u akciji u kojoj su sudjelovale četiri teglenice uspješno vraćen na vez, priopćilo je danas kostrensko brodogradilište.


Hina javlja da nitko nije ozlijeđen, zasad nema vidljive štete, a dok se vrijeme ne smiri, tegljači će brodove držati uz obalu – i „Clipper Mars“ i „Antartic Navigator“ na koji se naslonio.


U akciji su, osim četiri tegljača Jadranskoga pomorskog servisa, sujedlovali i brodovi „Pećine“ i „Kostrena“ Brodogradilišta „Viktor Lenac“.


U priopćenju iz uprave tog brodogradilišta ističe se da je, zahvaljujući brzoj i profesionalnoj intervenciji svih koji su sudjelovali u izvlačenju broda, posebice Jadranskoga pomorskog servisa i tvrtke „Croatia pilot“, te požrtvovnosti radnika brodogradilišta izvanredno stanje dobro završeno.


NOVO! 14.40 U Rijeci i na Krku zabilježeni su novi snažni udari bure. U Rijeci je bura udarala 126 kilometara na sat, a na Krčkom mostu udari su bili 230 kilometara na sat. Na Masleničkom mostu bura je dosegla brzinu od od 248 kilometara na sat. 


NOVO! 12:20 Bura je odnijela velik dio krovišta dječjeg vrtića na Zametu. Roditelju su zamoljeni da dođu po djecu, a u tijeku je evakuacija preostalih mališana.


NOVO! 12:02 Neslužbeno doznajemo kako radnici ozijeđeni u Marčeljevoj Dragi nisu bili vezani na skeli. Jedan se nalazi u kritičnom stanju. Iz riječkog KBC-a javljaju da su odgođeni svi operacijski programi koji nisu bili hitni.


NOVO! 11:58 Posljedice olujne bure sve su veće i na Trsatu, gdje je nešto prije 12 sati s dotrajale zgrade skladišta nekadašnjeg Jasena, preko puta pizzerije Pampas i uz samo groblje, doslovce odletio krov! Limeni pokrivač se srećom zaustavio na obližnjim stablima, u suprotnom bi odletio u groblje. Ozlijeđenih nema, a s obzirom da bura ne jenjava, nije isključeno da će krov odletjeti dalje, pa se svima koji se onuda kreću preporuča da budu na oprezu.Obaviješteni su vatrogasci i čeka se intervencija.

NOVO! 11:35 Zbog nevremena su odgođene i sve sahrane na riječkim grobljima


NOVO! 11:25 Na Krčkom mostu jutros u 7,58 sati zabilježen je rekordni udar bure od čak 221,8 kilometara na sat, potvrđeno je iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Jutrošnji udar orkanske bure premašio je dosadašnji zabilježeni rekord na tom mostu od 220,7 kilometara na sat, koliko je zabilježeno 4. veljače prošle godine.


Najjača ikad izmjerena bura u Hrvatskoj bila je ona na Masleničkom mostu u noći s 21. na 22. prosinca 1998. U toj tzv. božićnoj buri udari su iznosili 248,4 kilometra na sat.


U DHMZ-u očekuju kako će snaga jutrošnjih udara bure tijekom dana biti i premašena. Najjaču buru i dalje očekuju na Krčkom mostu, no olujni se udari, ne tako jaki, mogu očekivati i pod južnim Velebitom, na Masleničkom i Paškom mostu te na sjevernom Jadranu. Sjeverac će se dijelom u unutrašnjosti smiriti tijekom poslijepodneva, no do njegovog potpunog smirivanja neće doći prije drugog dijela utorka. Na moru će, najavljuju iz DHMZ-a, cijeli dan puhati bura koja će se početi smirivati tek djelomično sutra prije podne, a do kraja dana u potpunosti.


NOVO! 11:22 U riječkoj luci je potonula koča, a još dvjema brodicama prijeti potapanje.


NOVO!¨11:05 Župan Zlatko Komadina izjavio je kako će, u slučaju da materijalna šteta prijeđe više od 20 posto izvornih prihoda jedinica lokalne samouprave, proglasiti elementarnu nepogodu. Građane je zamolio da ostanu kod kuće, a školama preporučio da odgode poslijepodnevnu smjenu. Većina je zasad to i poslušala.


NOVO! 11:02 Dvadesetak osoba je ozljeđeno u jutrošnjem nevremenu. Među ozlijeđenima ima i djece, a najteže su ozljeđena dvojica radnika s gradilišta u Marčeljevoj Dragi koji se u ovom trenutku nalaze na operacijama u Kliničkom bolničkom centru Rijeka. Kako doznajemo od voditelja Hitnog trakta KBC Rijeka  dr. Alena Protića, radnici imaju teške ozljede i životno su ugroženi. Na sušački hitni trakt dopremljeno je još sedmero građana s teškim ozljedama. Radi se o raznim prijelomima kostiju dok je šestero građana zasad lakše ozljeđeno, a među njima je i troje djece. Dvoje djece u obradi je i na Zavodu za dječju kirurgiju na Kantridi i kako kaže predstojnik Zavoda za dječju kirurgiju dr. Harry Nikolić zasad se ne zna hoće li biti hospitalizirani. Radi se o djevojčici koja je ozlijeđena prilikom pada stabla i dječaku s ozljedama brade i koljena.

Prema riječima dr. Gorana Palčevskog, predstojnika Klinike za pedijatriju KBC Rijeka, vjetar hara i dječjom bolnicom na Kantridi pa su dosad vatrogasci zbog srušenih i iščupanih stabala jutros već nekoliko puta intervenirali na lokalitetu Kantrida riječke bolnice.


NOVO! 10:34 Kompletno se srušio balon na bazenu na Kantridi. Kako je potvrdio Predrag Sloboda, nije bilo ozlijeđenih jer su na vrijeme odgođeni svi treninzi, et su svi sportaši i treneri na vrijeme napustili zgradu. Osim toga, s jedne od zgrada pokraj upravne zgrade Ine u Baračevoj ulici se gotovo kompletno srušila konstrukcija limenog krova, zbog čega je promet ulicom potpuno blokiran. Stanarima okolnih kuća ne preporuča se izlazak iz doma.


NOVO! 10:32 Nastava u Dražicama, Dobrinju i srednjoj Industrijsko-obrtničkoj školi otkazana je, a popodnevna smjena se odgađa u svim školama gdje se procjeni da je to potrebno – rečeno je na tiskovnom kolegiju u Županiji


NOVO! 10:00 Na tri učenika u Opatiji pala su stabla i teško su ozlijeđeni. Hitno su prevezeni u bolnicu Kantrida, a prema prvim informacijama radi se o ozljedama kuka, kralježnice i glave. Prije toga, u Marčeljevoj Dragi su stradala dva radnika koji su pali s osam metara visine. Također se radi o teškim ozljedama. Ozlijeđenih ima i u drugim dijelovima grada, a Hitna pomoć je non stop na terenu.  U većini škola odgođena je nastava.


Na Kozali puše vjetar snagom od 112 km/h, na Trsatu su zabilježeni udari vjetra od 170 km/h, dok na Krčkom mostu brzina vjetra iznosi 220 km/h. Dio riječkog zaleđa je bez struje. U nekim dijelovima Gorskog kotara pada susnježica.


Dežurne službe zabilježile su više od 30 intervencija samo tijekom noći na riječkom području, te upozoravaju građane da ne otvaraju prozore i da ne izlaze, te da se ne uključuju u promet.  


Građanima se preporuča da se po gradu ne kreću bez nužne potrebe, da ne otvaraju prozore te da strpljivo čekaju dolazak vatrogasaca.


Iz riječkoga Pomorskog meteorološkog ureda najavljuju da će jaka bura puhati tijekom dana, a da se njeno slabljenje očekuje tek večeras.