Most

Brojna djeca na riječkom području ostala bez mjesta u vrtiću: ‘Dajmo svakom djetetu vaučer i otvorimo privatne vrtiće’

Ingrid Šestan Kučić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj



RIJEKA – Na riječkom području i nakon ovogodišnjih upisa u gradske vrtiće ponovila se već uobičajena situacija da je niz djece ostalo bez mjesta u vrtiću, što stvara veliki problem roditeljima – istaknuli su na jučerašnjoj konferenciji Mosta gradska vijećnica Petra Mandić i predsjednik MO Gornja Vežica Ozren Kraljić.


Oni su iznijeli podatke prema kojima je na području Gornje Vežice ostalo osamdesetak neupisane djece, a na području Drenove sedamdesetak. Ustvrdivši da je slična situacija i na drugim riječkim područjima, Mandić je istaknula da se Most zalaže za pružanje jednakih uvjeta svoj djeci te da će stoga zatražiti tematsku sjednicu na kojoj bi se raspravio problem nedovoljnih vrtićkih kapaciteta.


– Založit ćemo se i za to da svako dijete dobije vaučer te da se uvedu poticaji za otvaranje privatnih vrtića, jer jasno je da se iz gradskog proračuna ne može financirati izgradnja potrebnih kapaciteta. Otvaranje privatnih vrtića najbrži je mogući način rješenja problema, kazala je Mandić.




Dugoročno Most će tražiti i da se svakom djetetu osiguraju četiri besplatna sata boravka u vrtiću, a taj će zahtjev postaviti i na nacionalnoj razini. Razlog tom zahtjevu je činjenica da svako dijete mora imati pravo na ostvarivanje socijalnih kontakata. Ono što će se odmah zatražiti, prema najavi Mandić, ukidanje je naplate 200 kuna paušala tijekom ljetnih mjeseci kada djeca ne idu u vrtić.


– To je nedopustivo, a takva je odluka donesena pod okriljem proračuna. Radi se o dodatnom opterećenju i kažnjavanju roditelja. Život u Rijeci je ionako preskup, naglasila je Mandić.


Osvrnula se i na novi ustroj gradskih predškolskih ustanova istaknuvši da s novim konceptom osnivanja tri ustanove postoji niz obitelji gdje su brat i sestra smješteni u dvije odvojene ustanove.