Kolegij gradonačelnika

Bombaši sa Srdoča bit će deportirani iz Beograda

Damir Cupać

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Napadači koji su zapalili automobile i bacili bombu na kafić obitelji Berišić uhićeni su u Beogradu odakle bi trebali biti deportirani, rekao je Željko Kruneš



RIJEKA » Gradonačelnik Vojko Obersnel složio se s ocjenom načelnice Policijske uprave primorsko-goranske da je sigurnosno stanje u Rijeci zadovoljavajuće, ali je pitao prvu riječku policajku Senku Šubat što je bombaškim napadima koji su zabrinuli riječku javnost. 


  Načelnik Sektora kriminalističke policije Željko Kruneš izvijestio je kolegij gradonačelnika da su počinitelji niza kriminalnih djela otkriveni. 


  – Riječ je o događajima iz prosinca prošle godine i sve je riješeno. Počinitelji su otkriveni, pronađeni i očekujemo njihovu deportaciju iz Beograda, izjavio je Kruneš.   Obersnel je kazao da ni Rijeka nije pošteđena kriminala koji je zabrinjavajući, ali da raduje to što je policija vrlo brzo otkrila počinitelje, te je poslala poruku da se takve aktivnosti ne isplate. 

  Naime, riječkoj je policiji trebalo oko mjesec dana za razrješenje slučajeva podmetanja požara pod automobile obitelji Berišić na opatijskoj Novoj cesti, te bacanja bombe na terasu lokala Khala bar u Srdočima koji je u vlasništvu ove obitelji. Utvrđeno je da su odgovorne dvije osobe koje su pobjegle u Srbiju, a tamo su uhićeni zbog drugih kaznenih djela i nalaze se u istražnom zatvoru. 


  Kruneš je sredinom veljače ove godine pojasnio da su požari automobila zabilježeni krajem prosinca prošle godine i u siječnju ove godine, te da je provedena opširna istraga. Dvojica muškaraca sumnjiče se za počinjenje četiri kaznena djela dovođenjem u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom, istraga je pokazala da postoji osnovana sumnja da su zapalili šest automobila i bacili jedno eksplozivno sredstvo na lokal u Srdočima. Ukupna materijalna šteta iznosi oko milijun kuna.  

Riječki gradonačelnik izrazio je nezadovoljstvo zbog kontinuiranih problema s nesrećama i nezgodama u prometu, a to je kao problem istaknula i načelnica Šubat. 


  – Na tome treba dodatno raditi. Očito je da bez veće kontrole, preventivnih mjera i pronalaženja tehničkih elemenata kontrole neće biti značajnog napretka. Sagledavajući Rijeku kao grad koji je smješten u 44 kvadratna kilometra, jasno je da je problema u prometu previše, ocijenio je Obersnel. 


  U izvješću PU primorsko-goranske navedeno je da je na području grada Rijeke tijekom 2014. godine zabilježeno 1.470 prometnih nesreća, što je više za 22 nesreće ili 1,5 posto u odnosu na 2013. godinu kada je zabilježeno 1.448 prometnih nesreća. Od ukupnog broja prometnih nesreća 336 ili 22,9 posto je s nastradalim osobama. Poginulo je osam osoba, ozlijeđeno njih 386, dok je zabilježeno 993 prometnih nezgoda samo s materijalnom štetom. Od 2.706 sudionika u prometnim nesrećama sudjelovalo je 152 ili 5,6 posto osoba pod utjecajem alkohola. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo bočnih sudara – 320, udara vozila u parkirano vozilo – 256, sudara vožnjom u slijedu – 256, sudara iz suprotnih smjerova – 114, udara vozila u objekt na cesti – 71, vožnja unatrag – 59, naleta na pješaka – 99, slijetanje vozila sa ceste – 39, usporedne vožnje – 29… 


  Policijska evidencija pokazala je da je prema danima ponedjeljkom zabilježeno 209 prometnih nezgoda, utorkom 218, srijedom 219, četvrtkom 199, petkom 255, subotom 207 i nedjeljom 163.