Sjednica Gradskog vijeća

Blažević: Riječka publika je prihvatila kazališnu politiku što pokazuje 200.000 kn donacija

Damir Cupać

Riječki vijećnici / snimio Vedran Karuza

Riječki vijećnici / snimio Vedran Karuza

Kažu da kazalište vode diletanti, a kako je onda moguće da je broj pretplatnika narastao za 200, da su u sezoni izvedene 283 predstave i koncerta, da su izvedena 23 premijerna naslova i 30 koncerata, što je povećanje od 55 posto, da je u 2015. godini u kazalište došlo 74.000 posjetitelja, odgovorio je gradonačelnik Vojko Obersnel vijećnicima HDZ-a i nezavisnom Hrvoju Buriću



Gradsko vijeće jednoglasno je prihvatilo ostavku intendanta HNK Ivana pl. Zajca Olivera Frljića, dok je puno više bilo spora oko imenovanja Marina Blaževića za vršitelja dužnosti jer su vijećnici HDZ-a i Hrvoje Burić (nezavisni) bili protiv njegovoga imenovanja, dok su vijećnici Akcije mladih i Liste za Rijeku bili suzdržani.


U ime Kazališnog vijeća Snježana Prijić Samaržija izvijestila je gradski parlament da je Frljić zatražio razrješenje iz osobnih razloga, odnosno zahtjevnih obveza unutar Europske prijestolnice kulture 2020.



Andrej Briščik (AM) pitao je na Aktualnom satu zbog čega nije krenula gradnja stadiona na Kantridi budući da je Rujevica davno završena.




– Završila je i komunikacija o toj temi. Građani žele gledati omiljeni klub pod stijenama uz more. Sve više navijača bojkotira odlazak na Rujevicu pa me zanima što je s novim stadionom na Kantridi, primijetio je Briščik.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel odgovorio je da stadion na Kantridi postoji, te da je riječ o istom onom stadionu na kojemu su se igrale i europske utakmice.


– Gdje će Rijeka igrati, zavisi od uprave kluba. Ona je odlučila vratiti stadion gradu i preseliti sve na Rujevicu u koju je uložila 20 milijuna eura. Cijenim naboj navijača, ali treba cijeniti i napor onih koji su dali novac i omogućili da Rijeka ima jedan od najmodernijih nogometnih kompleksa u regiji, te da se klub tri godine bori za prvo mjesto. Što se nas tiče, gradnja stadiona može početi odmah kada investitor dovrši glavni projekt, a što je uvjet za građevinsku dozvolu. Dakle, nema prepreka za rekonstrukciju Kantride.


No, investitor ima dodatne planove koje je nemoguće realizirati bez izmjena Generalnog urbanističkog plana. Budući da investitor misli graditi hotel i druge sadržaje, izmjene GUP-a mogle bi biti prihvaćene do kraja godine. I ja bih volio da se igra na Kantridi, a kao navijač, mogu sačekati dvije-tri godine. Jedno je nešto reći, a drugo je realnost. Rečeno je da će i Kantrida i Rujevica koštati 20 milijuna eura, a toliko je koštala samo Rujevica. Stadion na Kantridi kakav je prezentiran koštat će više od 20 milijuna eura, procijenio je Obersnel.


Hrvoje Burić (nezavisni) optužio je Grad Rijeku i pročelnika Ivana Šarara da je zbog tajnog ugovora s bivšom intendanticom HNK Ivana pl. Zajca Nadom Matošević kazalište bilo u blokadi.


– Obveze po tom sporazumu nisu ispoštovane, sud je izgubljen, a nakon ovrhe, kazalište je bilo u blokadi, pojasnio je Burić.


Obersnel je demantirao da je kazalište bilo u blokadi, da je ugovor tajan, a Buriću je poručio da se slobodno može smijati, prije iz prve klupe, sada iz treće, procijenivši da će ovaj bivši vijećnik HDZ-a završiti u zadnjoj klupi gradskog parlamenta.


Riječki gradonačelnik pojasnio je Vuku Prici (SDP) da nema zabrinutosti kada je riječ o održavanju Europskih sveučilišnih igara kada je riječ o financijama, ali da ostaje otvoreno pitanje tko će financirati povećane mjere sigurnosti zbog svega onoga što se događa u Europi kada je riječ o terorizmu. Izrazio je nadu da će te troškove sufinancirati Grad Zagreb i Vlada.



Predrag Miletić (Lista za Rijeku) mišljenja je da je riječko kazalište zaslužilo puno više poštovanja od manipulacije što je bio razlog njegovoj suzdržanosti.


Tea Čaljkušić Mance (HDZ) izvijestila je vijećnike da njezina stranka podržava Frljićevo razrješenje, ali ne i imenovanje vršitelja dužnosti zbog toga što su njih dvojica na istom putu od samoga početka.


– Frljića vrlo često nije ni bilo jer je bio na putu da bi radio u fušu. Vjerujemo da je ova odluka po onoj staroj – sjaši Kurta, da uzjaši Murta, kada je riječ o kazališnoj politici. Osim toga, nacionalno kazalište bi se trebalo držati zakona, a prema našim informacijama, 40 posto zaposlenika nema adekvatnu stručnu spremu za posao koji rade. Kada je riječ o radu bivšega intendata, vidjeli smo bahatost, neprimanje kritika, vrijeđanje kolega i s lijeve i s desne strane političkog spektra.


Taj tandem bavio se samopromocijom vlastitih veličina. Najavljeno inovativno i popularno kazalište nije dalo rezultate, samo na pročelju kazališta, ne i na sceni. Bez ikakvog smisla se vrijeđalo i etiketiralo ljude. Bit toga rada su razni performansi, sramoćenje u inozemstvu s plaćenom i dovedenom publikom. Vidjeli smo na Dan nezavisnosti zastavu duginih boja u smislu samopromocije. A upravo su u Jugoslaviji pripadnike LGBT zajednice slali na Goli otok. Sav taj šušur bio je dimna zavjesa za dilentantizam jer navedena gospoda nemaju umjetničkog ni profesionalnog uporišta – izjavila je Čaljkušić Mance koju veseli raspisivanje natječaja za intendanta te se nada izboru, po njezinoj ocjeni, zadovoljavajućeg čovjeka.


Kazalište postoji radi publike


Vuk Prica (SDP) iznio je potpuno oprečnu ocjenu o Frljićevom i Blaževićevom radu.


– Osobno sam se u zadnje dvije godine vratio u kazalište. Gledao sam fantastičnu trilogiju o hrvatskom fašizmu. Vidio sam i da se publika, naročito mlađa, počela vraćati u kazalište, a o čemu svjedoči trg ispred kazališta koji prije i poslije predstave oživi. Frljić je otvorio važna pitanja o pravima manjina. Koliko mi je žao što Frljić odlazi, toliko mi je drago da Blažević dolazi – kazao je Prica.


Gradonačelnik Vojko Obersnel poručio je da brojke govore potpuno suprotno od onoga što navode oporbeni vijećnici.


– Kažu da kazalište vode diletanti, a kako je onda moguće da je broj pretplatnika narastao za 200, da su u sezoni izvedene 283 predstave i koncerta, da su izvedena 23 premijerna naslova i 30 koncerata, što je povećanje od 55 posto, da je u 2015. godini u kazalište otišlo 74.000 posjetitelja. Kazalište postoji radi publike, a ono što sam naveo dovoljno govori. Više sam nego zadovoljan radom Olivera Frljića i vjerujem da će nastaviti suradnju s našim kazalištem.


I kako to da Europa prepoznaje rad na programu koji je sastavni dio naše kandidature za Europsku prijestolnicu kulture, a na kojemu je i Frljić radio. Očito je, da je o tome odlučivao ministar Hasanbegović, titulu nikada ne bi dobili. U tome se razlikujemo i to je u redu, ali na sreću građana Rijeke, vi nikada nećete biti u poziciji birati intendanta. Što je sreća, jer u kazalištu nikada nećete moći vidjeti izvođenje nekih pjesama na nekim dernecima, a koje su pjevali vaši bivši gradski vijećnici – poručio je, prije svega HDZ-ovcima, Obersnel.


Natječaj i tužbe


Gordana Petrović (HSU) pojasnila je da je bila na svjetskim predstavama koje je gledala na svjetskim pozornicama i da je kompetentna utvrditi da kazalište ide naprijed.– Sjedit ćemo u udobnim stolicama i gledati lijepe predstave kao sada – uvjerena je Petrović.

Hrvoje Burić (nezavisni) poručio je da se nitko ne bi trebao javiti na natječaj za intendanta jer je on namješten i da će biti izabran Marin Blažević.



Nakon inzistiranja vijećnika oporbe, ali i nezavisnih vijećnika gradski parlament je zasebno glasovao o izvještaju u poslovanju gradskih poduzeća u prošloj godini. Komunalno društvo Kozala dobilo je jednoglasnu prolaznu ocjenu, dok je najviše glasova protiv bilo kada je riječ o poslovanju Energa, dok su ostala gradska poduzeća dobijala podjednak broj negativnih ocjena, a davali su ih HDZ-ovci.


Vesna Buterin (HDZ) pohvalila je gradsku upravu što je ove godine ranije dostavila materijale, ali iskazala je nezadovoljstvo opterećenošću gradskih tvrtki kratkoročnim i dugoročnim obvezama koje iznose oko 740 milijuna kuna, te činjenicom da se na vrijeme ne plaćaju dobavljači što opterećuje te tvrtke.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel poručio je gradskim vijećnicima da o svakom gradskom poduzeću mogu raspravljati zasebno i da je za to potrebno skupiti samo sedam potpisa. Pojasnio je i da su investicije nemoguće bez zaduženja, osim da se zaigra lutrija ili nađe nafta



– U kazalištu je pet tužbi za mobing, te za izvanredne otkaze. Iz proračunskih zaliha opet će se isplaćivati novac zbog nečije bahatosti. Što se tiče podataka o posjetiteljima, oni se lažiraju. Uz to Blažević nema kvalifikaciju, nekompetentan je i nedovoljno zreo za takve poslove, ocijenio je Burić, zatraživši da mu se dostave podaci o isplaćenim honorarima za dvoje suradnika kazališta, naglasivši da odgovore nije dobio više od godinu dana.


Gradonačelnik Obersnel prozvao je Burića da je on zadnji koji bi trebao pričati o transparentnosti jer mu je od srpnja prošle godine isplaćeno 16.000 kuna u bruto iznosu za sjednice na kojima nije ni bio, a naknade je uredno uzeo.


V.d. intendanta Marin Blažević iznio je niz impozantnih biografskih crta kako bi dokazao da je i te kako kompetentan za tu funkciju, te je pojasnio da nije točno da je njegova profesionalna karijera samo znanstvena. Kao znak da je riječka publika i te kako prihvatila kazališnu politiku, naveo je informacije o donacijama.


– Uskoro ćemo obnoviti cijeli parter jer su nam građani Rijeke i firme donirale 200.000 kuna. U protekloj sezoni imali smo 104.000 gledatelja u gradu koji ima 130.000 stanovnika – naveo je Blažević, pojasnivši HDZ-ovim zastupnicima, kako ih je nazvao, da se Arena nalazi u Puli.