UHDDR

Biondić zove na “Mimohod domoljuba” 30. svibnja: ‘To je jedini istinski Dan državnosti’

Damir Cupać

Most hrvatskih branitelja / Nl arhiva

Most hrvatskih branitelja / Nl arhiva

»Mimohod pobjednika« će krenuti od murala u Vukovarskoj ulici do Mosta hrvatskih branitelja



Mile Biondić u ime riječkog ogranka UHDDR-a pozvao je sve dragovoljce, hrvatske branitelje i sve hrvatske domoljube da se pridruže u ponedjeljak, 30. svibnja 2016. godine u 19 sati svečanoj povorci »Mimohod pobjednika« koja će krenuti od murala u Vukovarskoj ulici do Mosta hrvatskih branitelja.


– Svečanom povorkom upućujemo poziv sadašnjoj Vladi i Saboru da je 30. svibanj jedini istinski Dan državnosti koji je bio prihvaćen i obilježavan među hrvatskim pukom i da ne postoji niti jedan racionalan razlog da se u našem društvu ta tradicija ne obnovi i nastavi. Taj 30. svibanj u suvremenoj hrvatskoj povijesti je jedan od najvažnijih datuma i on se do 2002. godine obilježavao i slavio kad Dan državnosti. Odlukom koalicijske vlasti nakon 3. siječnja 2000. godine Dan državnosti premješten je na 25. lipnja. Opravdanje za tu neshvatljivu odluku pronađeno je u okolnosti što je Sabor 25. lipnja 1991. godine usvojio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti RH koje je, da apsurd bude potpun, istog dana zamrznuta na tri mjeseca. Samim time 25. lipnja ne može biti Dan državnosti, ocijenio je Biondić.


On je dalje naveo da je koalicijska vlast, nakon 3. siječnja 2000. godine, nizom poteza pokazala kako se posvetila uklanjanju simboličnih obilježja hrvatske državnosti.




– Primjerice ukidanjem predsjedničke garde i Oltara domovine, dok je naziv Hrvatski državni sabor preimenovala u Hrvatski sabor. Potom su nastavili s ishitrenim promjenama državnih blagdana i povijesnim revizionizmom. Dijeljenje prvotnog Dana državnosti na dva praznika – Dan državnosti i Dan neovisnosti značilo je unošenje konfuzije među narod kojemu više nije bilo jasno što koji praznik predstavlja, zaključio je Biondić.