Problem neograđenog parka nije od jučer

“Bijeg” iz riječkog vrtića: Roditelji i odgajatelji upozoravali na ogradu

Ingrid Šestan Kučić

Djeca iz vrtića izlaze direktno u neograđeni park, a u blizini se nalaze i ceste / Foto D. ŠKOMRLJ

Djeca iz vrtića izlaze direktno u neograđeni park, a u blizini se nalaze i ceste / Foto D. ŠKOMRLJ

Podcentar Gardelin iz kojeg je u petak nestao trogodišnji dječak, da bi bio pronađen nakon sat vremena, sagrađen je 1964. među stambenim zgradama u Zvonimirovoj 



RIJEKA Podcentar Gardelin Dječjeg vrtića Rijeka iz kojeg je u petak nestao trogodišnji dječak te je nakon gotovo jednosatne potrage policije i građana pronađen, sagrađen je prije 52 godine i svo to vrijeme okoliš vrtića nema adekvatnu ogradu. Roditelji nestalog dječaka upravo su nepostojanje ograde u petak apostrofirali kao razlog nestanka njihovog sina, a unatoč nepostojanju ograde u pet desetljeća postojanja vrtića, kako kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin, nikada se nije dogodilo da je dijete samostalno otišlo iz tog objekta. Djelatnici vrtića jučer su stupili u kontakt s muškarcem koji je zalutalog dječaka našao i obavijestio policiju.



Neprimjereni grafiti će biti obrisani, ali problem su i igle 


Zbog otvorenog pristupa objektu Podcentar Gardelin služi i kao destinacija za noćna okupljanja mladih koji su na njegovoj fasadi ostavili svoje neprimjerne potpise u obliku grafita, među kojima je i simbol svastike. U Odjelu za gospodarenje imovinom ističu kako će neprimjerene grafite ukloniti u što kraćem vremenu, no za mališane tog vrtića daleko veću opasnost predstavljaju ostaci noćnih zabava mladih među kojima se mogu naći i igle. Ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin kaže kako su ostaci noćne zabave prisutni i u drugim objektima koji su adekvatno ograđeni.


– Onaj tko naumi ući u dvorište vrtića učinit će to bez obzira postoji li ograda ili ne. Prostor oko vrtića Gardelin je javni prostor i tu boravi svatko tko se sjeti. Upravo zbog toga naši odgajatelji svakog jutra pregledavaju okoliš prije dolaska djece, kaže ravnateljica.





– Gospodin koji ga je našao živi u blizini vrtića i kaže da ga je našao ispred bistroa Veseljak koji se nalazi u neposrednoj blizini vrtića, a ne kako se prvotno mislilo ispred poslovnice Fine. Odgajateljima Gardelina je jako teško, jer godinama su gradili imidž kvalitetnog vrtića, a sada je sve to srušeno, kaže ravnateljica.


Mirno okruženje 


Na manjkavost okoliša predškolskog objekta koji nije adekvatno ograđen odgajatelji su do sada u nekoliko navrata upozoravali, a prema riječima ravnateljice postupak postavljanja ograde na samom je kraju.


– Riječ je o objektu koji je smješten među stambenim zgradama i od izgradnje je nadograđivan. Ima djelomičnu ogradu koja nije zatvorena jer je vrtić okružen lokalnim cestama koje koriste stanari. Uz Gardelin još jedino Podcentar Pčelice na Vojaku nema ogradu. Također je riječ o vrtiću koji je smješten među stambenim zgradama, točnije u prizemlju zgrade, ali njegovo je okruženje mirno. Djeca direktno izlaze u park i na igralište koje ima svoju ogradu. Svi ostali riječki vrtićki objekti adekvatno su ograđeni, navodi Guštin.


Dodajući kako mu je žao što je dijete odlutalo te da suosjeća s roditeljima i razumije njihov strah i brigu, pročelnik Odjela za gospodarenje imovinom Grada Rijeke Vladimira Benac navodi da je riječ o vrtiću izgrađenom 1964. godine, koji nikada nije imao ogradu.


Vlasništvo države 


– Naime vrtić je sagrađen bez otvorenog prostora odnosno dvorišta te se od početka njegovog rada za boravak djece na otvorenom koristi obližnja javna površina koju koriste i svi drugi građani. Ipak, s obzirom da su odgajatelji i pojedini roditelji i ranije upozoravali da je potrebno postaviti ogradu, Grad Rijeka je, upravo zbog sigurnosti djece, pokrenuo projekt postavljanja ograde još prije nekoliko mjeseci i ona će vrlo brzo biti postavljena. Nažalost, dijete je odlutalo prije no što smo stigli postaviti ogradu. Treba reći i da je riječ o zemljištu koje nije u potpunosti u vlasništvu Grada Rijeke već u vlasništvu Republike Hrvatske te s istim niti Grad niti vrtić ne mogu raspolagati po svojoj volji. Neovisno o navedenom, do iznalaženja adekvatnog rješenja privremena ograda će biti postavljena u najskorije vrijeme, zaključuje Benac.