Općina Jelenje

Besplatni udžbenici: Roditelji jelenjskih osnovaca i ove godine rasterećeni briga oko nabavke školskih knjiga

Sanja Gašpert

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

Općina je još lani kupila komplete udžbenika koji se prenose s generacije na generaciju, a ove će godine obaviti samo dokup vezan za razliku broja učenika

JELENJE Roditelji jelenjskih osnovnoškolaca i ove će školske godine biti rasterećeni financijskih problema oko nabavke školskih udžbenika za svoju djecu. Naime, Općina Jelenje i u ovogodišnjem je proračunu osigurala financijska sredstva za ovu namjenu, pa će tako svi jelenjski učenici i ove godine dobiti besplatne školske udžbenike.– Općina Jelenje prošle je godine kupila komplete školskih udžbenika za sve naše osnovnoškolce. Kako se knjige tijekom četiri, odnosno sada još tri godine neće mijenjati, kompleti udžbenika nabavljeni su za razdoblje od četiri godine.Prema informacijama koje smo dobili iz Osnovne škole Jelenje-Dražice, udžbenici su dobro sačuvani i roditelji su ih, prema naputku, na kraju prošle školske godine vratili u školu. Općina će, dakle, ove godine samo obaviti dokup udžbenika za razliku broja učenika po razredima, točnije za prvašiće, kojih će ove godine na našem području biti pedesetak, dakle dva razredna odjeljenja. Također, novi udžbenici nabavljat će se za učenike s posebnim potrebama, kaže zamjenica načelnika Općine Jelenje Ana Linić Faraguna.




Uz nove školske udžbenike, jelenjski će prvašići dobiti i jednokratne novčane bonove od po 500 kuna svaki. Riječ je o, također, tradicionalnoj akciji Općine Jelenje koja na ovaj način uljepšava polazak prvašića u školu.


– Svaki prvašić dobit će po 500 kuna, uplatom na poseban račun. Od tih sredstava Hypo banka osigurava 150, a Općina Jelenje 350 kuna. Sredstva su nenamjenska, tako da ih roditelji prvašića mogu iskoristiti za bilo što potrebno njihovim mališanima za početak novog razdoblja u njihovim životima, ističe Linić Faraguna.





Dodaje kako je Općina Jelenje u ovogodišnjem proračunu za dokup školskih udžbenika osigurala trideset tisuća kuna.


Podsjetimo, na sjednici Općinskog vijeća Jelenja, u svibnju prošle godine, vijećnici su poduprli prijedlog općinskog načelnika Ervina Radetića da Općina Jelenje kupi udžbenike za sve učenike osnovne škole. Prema toj odluci, pravo na besplatne udžbenike imaju svi osnovnoškolci, od 1. do 8. razreda, s prebivalištem na području općine Jelenje, bez obzira pohađaju li Osnovnu školu Jelenje-Dražice ili neku drugu školu. Za tu svrhu u prošlogodišnjem je općinskom proračunu bilo osigurano 400 tisuća kuna.– Odlukom Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta, školski udžbenici koji su izabrani za novu školsku godinu neće se mijenjati sljedeće četiri godine. To znači da će udžbenike koje sada nabavlja Općina Jelenje moći koristiti četiri generacije učenika koji imaju prebivalište na području općine Jelenje. Bude li se broj takvih učenika u sljedeće četiri godine povećao, Općina će osigurati sredstva kako bi svi osnovnoškolci mogli dobiti besplatne udžbeničke komplete, istaknuto je tada na sjednici.