Riječki profesori na tribini

Barić, Prijić-Samaržija i Baccarini pozvali građane da glasuju PROTIV

Srđan Brajčić

Ne želim sada umanjiti uspjeh građanske inicijative »U ime obitelji«, ali mi ni danas ne znamo tko zapravo stoji iza ovog referenduma, rekla je Sanja Barić

RIJEKA Na predstojeći ustavotvorni narodni referendum o braku građani se moraju odazvati i glasati PROTIV diskriminatornog, necivilizacijskog, barbarskog i neustavnog referendumskog pitanja kojeg je postavila građanska inicijativa »U ime obitelji«.Tako naime javnosti s tribine »Lice i naličje neposredne demokracije: zašto izaći na referendum?«, koju je organizirala udruga za razvoj visokoga školstva Universitas, poručuju riječki profesori: Sanja Barić, predstojnica katedre za Ustavno pravo Pravnog fakulteta te Snježana Prijić-Samaržija i Elvio Baccarini s Filozofskog fakulteta. Tribinu je moderirala Jasminka Ledić.  Ustavnopravna stručnjakinja Sanja Barić posebno se bavila katastrofalno lošim proceduralnim pravilima za postupak neposredne demokracije, odnosno narodni ustavotvorni referendum. Za prof. Barić ovako tragično loše napisana procedura ugrožava institut neposrednog odlučivanja građana i omogućava manipulaciju građanskim inicijativama. Krivac za to je, ističe Barić, politika – i prijašnja i aktualna vladajuća koalicija uporno su ignorirale pravnu struku. 

Pet krupnih grešaka 


– Neposredna demokracija ima svoje naličje koje, kako vidimo, može biti opasno. Neprihvatljiva procedura, kakvu imamo danas u Hrvatskoj, već je puno puta u praksi pokazala da referendum može biti pogodan alat za manipulaciju, napominje Barić i navodi pet krupnih proceduralnih grešaka u provođenju referenduma o braku. Sanja Barić polazi od suludog propisa koji nalaže da građanska ustavotvorna inicijativa u 15 dana mora prikupiti 10 posto potpisa birača. Međutim, kad dobro organizirane skupine građana, k tome financijski potpomognute tajnim lobijima, u tome uspiju, vrata za manipulaciju s Ustavom se otvaraju. – Pogubno je da ne postoji zakonska obveza koja nalaže transparentnost građanskih inicijativa. Svi mi koji smo organizirali neku kampanju, jako dobro znamo koliko one koštaju; ne samo da su skupe, nego zahtijevaju velike organizacijske sposobnosti. Ne želim sada umanjiti uspjeh građanske inicijative »U ime obitelji«, ali mi ni danas ne znamo tko zapravo stoji iza ovog referenduma. Također, niti sadržaj pitanja i način njegovog postavljanja nije reguliran i prema tome ono može biti sugestivno i kapciozno, što je opet greška vladajućih, objašnjava Barić, koja smatra da je Ustavni sud, za razliku od Sabora, postupao ispravno. 




Ustavnopravna stručnjakinja Sanja Barić napominje da cijela ova referendumska kampanja zapravo neće zaštititi termin brak, jer promjena Ustava neće imati nikakav pravni učinak. Također ocjenjuje da je »U ime obitelji« provela svojevrsni referendumski blitzkrieg, što nikako nije u skladu s europskom praksom. U Švicarskoj, ilustrira Barić, referendumska procedura traje tri-četiri godine. K tome, napominje ona, ovakvi referendumi neminovno dovode do dubokih podjela i opasnih sukoba u društvu, što je također naličje neposredne demokracije.



Jednakost za sve 


Snježana Prijić-Samaržija pak poručuje da će izaći na referendum o braku i da će glasovati PROTIV. Kao prvi argument za ovakav svoj stav,  navodi da je »referendum i proceduralno i sadržajno u sukobu s demokracijom koja treba štititi prava svih građana«. Podsjeća na povijesne okolnosti u kojima se ekonomska i politička kriza, odnosno frustracije u društvu koriste za mobilizaciju građana i sukob s manjinama. Elvio Baccarini drži da je Ustav vrijedan društveni akt samo onda kada se njime štiti jednakost građana. U suprotnome Ustav je bezvrijedan. – Demokracija služi da se omogući sloboda i jednakost svim građanima. Kad demokracija nema takav učinak, ona je bezvrijedna, čak i štetna, a za primjer možemo uzeti nacizam i fašizam u Europi, odnosno segregacijske zakone u SAD-u, napominje Elvio Baccarini i poziva građane da glasaju za civilizacijsku vrijednost jednakosti svih građana.