Bivša tvornica

Atraktivno zemljište još traži kupca: Kompleks TIBO-a u Matuljima sada na bubnju u pola cijene

Orjana Antešić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Postupak nadmetanja počinje 5. prosinca, a ima li onih koji će »zagristi« po ovoj cijeni, znat će se iza ponoći, 18. prosinca, kada završava licitacija



MATULJI Blizu 43.000 četvornih metara nekadašnjeg kompleksa Tvornice industrijske i brodske opreme (TIBO) u Matuljima još čeka kupca, sada po cijeni od 19,8 milijuna kuna odnosno za oko 460 kuna po kvadratu. Ovaj kompleks zemljišta, zgrada i hala u stečajnom postupku TIBO-a procijenjen je na 39,7 milijuna kuna, no u prvom krugu elektroničke dražbe nije bilo zainteresiranih, pa je koncem rujna Fina automatski raspisala drugi pokušaj prodaje, ovaj put za polovinu te vrijednosti. Sam postupak nadmetanja počinje 5. prosinca, a ima li onih koji će »zagristi« po ovoj cijeni, znat će se nakon ponoći, 18. prosinca, kada završava postupak licitacije. U slučaju da i ovoga puta izostane konkretan interes, slijedi treći krug, za četvrtinu utvrđene vrijednosti što znači da se starta po početnoj cijeni od 9,9 milijuna kuna, dok u četvrtom, završnom krugu sve kreće za jednu kunu.


Interes i kalkulacije


Teško je bilo što prognozirati, stvar je interesa i kalkulacija onih koji su moguće »bacili oko« na ovaj veliki kompleks zemljišta, koji je u građevinskoj zoni i koji je, kako doznajemo u Općini Matulji, moguće prenamijeniti u druge, ulagačima daleko atraktivnije sadržaje. Zapravo, prema važećim prostornim dokumentima taj je prostor – gdje je do sredine 2016. godine, kada je otvoren stečaj u TIBO-u, stolovala proizvodnja – već i »rezerviran« za takozvani novi poslovni centar Matulja, u sklopu čega je planiran veliki trgovačko-uslužni centar, poslovni i prostori za društvene namjene, ugostiteljski sadržaji, a moguće i stambeni prostori.


Kada je ova bivša tvornica brodske opreme, koja je nekad bila dio »3. maja«, otišla u stečaj, ukupna dugovanja premašivala su 51 milijun kuna dok su radnička potraživanja iznosila nešto više od 15 milijuna kuna. U slučaju prodaje, prvi koji će se namiriti je brodogradilište »3. maj« koje je za novac, u onim zadnjim mjesecima agonije posuđen TIBO-u da bi se isplatile praktički zadnje plaće radnicima, stavio založno pravo na zemljište. Riječ je o potraživanjima od blizu pet milijuna kuna, a nakon toga slijede radnici kao vjerovnici prvog višeg isplatnog reda.


Još nešto strojeva




U stečajnom postupku TIBO-a dosad su prodane pokretnine bivše tvornice što znači da su hale, u kojima se desetljećima radilo i proizvodilo, »očišćene« i od strojeva i od opreme. Prema zadnjem objavljenom izvješću stečajne upraviteljice Višnje Rosenberg Volarić, preostalo je samo još nešto opreme i strojeva, koji nisu bili knjigovodstveno evidentirani i koji su procijenjeni na iznos od 50.000 kuna. Nekad vrijedne strojeve TIBO-a kupila je tako slovenska tvrtka Mušič iz Celja.