Preuređenje za krstarenje

Arca Fiumana odlazi iz Rijeke, novi vlasnik udahnut će joj novi život

Biljana Savić

Foto Arhiv NL

Foto Arhiv NL

– Na dan kad sam je kupio, stajala je već sedam godina jadna, zapuštena i ruzinava u šibenskom škveru. Spasio sam je od propadanja, uredio i napravio rock klub i restoran. No, u poplavi popularne, lake glazbe svud oko Arce, prestala ju je posjećivati rock publika - kaže Davor Lukas, pjevač grupe Fit



RIJEKA Brod Arca Fiumana u utorak odlazi iz Rijeke. Ali, u lošoj vijesti za ljubitelje ovog broda koji je radio kao rock klub i restoran, postoji i dobra – Arca ne ide u staro željezo. Novi vlasnik udahnut će joj novi život jer ovaj u Rijeci više joj nije suđen. Arca je izgrađena 1963. godine Puli pod imenom »Punat«, a u toj su seriji izgrađena još tri identična plovila. Iako su tada predstavljala ponos hrvatske brodogradnje, dva su završila kao staro željezo, a preživjele su »Arca« i »Postira« koja još uvijek plovi Jadranom.


Malo je nedostajalo da i »Arca« završi kao staro željezo. No, 18. studenoga 1995. godine kupio ju je Riječanin Davor Lukas, pjevač grupe Fit.


– Na dan kad sam je kupio, stajala je već sedam godina jadna, zapuštena i ruzinava u šibenskom škveru. Spasio sam je od propadanja, uredio i napravio rock klub i restoran. No, u poplavi popularne, lake glazbe svud oko Arce, prestala ju je posjećivati rock publika. Ljudi koje znam i koji su dolazili u Arcu, eksperti su u svojim strukama i odlaze u inozemstvo za poslom. Prodao sam je točno 10 godina nakon što sam je kupio, 18. studenoga ove godine. Prvo sam joj život spasio ja, a sada će joj novi život udahnuti novi vlasnik i kompletno je preurediti pa će Arca imati novu funkciju – krstarenje – kaže Lukas, ne želeći otkriti ime novog vlasnika.