Uzburkani duhovi

Antena na zvoniku crkve na Praputnjaku: Sveti Josip u službi mobilnog operatera

Slavica Mrkić Modrić

Mještanima Praputnjaka se ideja o anteni u zvoniku njihove crkve nimalo ne sviđa. Štoviše, dočekali su je s gnušanjem, misleći kako nijednom teleoperateru nije mjesto u svetoj kući, neovisno koliko su oni koji crkvom upravljaju za to dobili novaca 



PRAPUTNJAK  Hoće li ili neće VIPnet postaviti antenu u zvonik crkve sv. Josipa na Praputnjaku? Hoće, i to za koji dan jer su radovi na postavljanju antene već dobrano poodmakli. Je li to »čudo neviđeno«? I nije, jer jedan drugi operater ima antenu u zvoniku hreljinske crkve sv. Jurja, a ne tako davno i zvonik sv. Marka na Veprincu bio je dom odašiljača jedne lokalne televizije. O crkvi sv. Mihovila na Jelenju, da ni ne govorimo. Ona je bila »pionir« jer je »udomila« odašiljač Grobničke televizije još tamo negdje početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. 


   Svim postavljenim pitanjima i datim odgovorima bili su povod pozivi mještana Praputnjaka kojima se ideja o anteni u zvoniku njihove crkve nimalo ne sviđa. Štoviše, dočekali su je s gnušanjem, misleći kako nijednom teleoperateru nije mjesto u svetoj kući, neovisno koliko su oni koji crkvom upravljaju za to dobili novaca, ili pak neovisno o tome što odluku o tome hoće li antena biti u zvoniku ili ne donose isključivo crkvene vlasti jer se radi o njihovom vlasništvu. Ono što je Praputnjarce dodatno ražestilo jest činjenica da su o ovoj radnji doznali sasvim slučajno. Odnosno, da nije jedan od znatiželjnih mještana upitao radnike što li to rade u i oko zvonika Praputnjarci ne bi ni znali da će uskoro preko VIP-a imati svetu vezu s ostatkom svijeta. 


  Žalbeni rok istekao


– Kad smo čuli tu priču o anteni u crkvenom tornju, prva pomisao nam je bila kako se radi o neslanoj šali jer nikom normalnom ne bi takvo što moglo pasti na pamet, no kad se priča pokazala istinitom jedino što možemo reći je da nekima ništa na ovom svijetu više nije sveto. Ne znamo na koji način zaustaviti tu suludu ideju, ne znamo jesu li nalogodavci ishodovali sve potrebne dozvole, jer Praputnjak je od 1974. godine upisan u Registar nepokretnih kulturnih dobara pa nije baš isto postavlja li se antena na neki neboder u Rijeci ili na našu crkvu, no pokušat ćemo sve da do ralizacije ne dođe, rekli su nam u Udruzi Praputnjarske težakine i težaki. 




   Uzalud sav trud, jer u Gradu Bakru doznajemo da su 24. prosinca, dakle na Badnjak zaprimili dopis iz Konzervatorskog ureda u Rijeci u kojem stoji da je Ured izdao pozitivno rješenje VIPnetu na zahtjev za postavljanje električne komunikacijske opreme na zvonik župne crkve sv. Josipa u Praputnjaku. Istina, postoji i rok žalbe na doneseno rješenje i iznosi 15 dana. Dakle, rok je istekao, a utjeha Praputnjarcima je i stavka u spomenutom rješenju koja kaže kako žalba ne odgađa njegovo izvršenje. 


  Koga briga


Mještani su ogorčeni, a župnik Milan Cvitković kaže kako je on za projekt znao, ali odluku o tome donosi nadbiskupija, a ne on. Na upit, ako je već znao zašto to nije rekao župljanima na nekoj od misa.    – Naš crkveni odbor se sastaje krajem mjeseca pa sam ga mislio o svemu izvjestiti na tom sastanku, kazao je vel. Cvitković. 

   Eto, izvjestili su ih radnici prije sastanka i uzburkali duhove. 


   – Ma ča nadbiskupiju briga za nas, tr ne bivaju oni kraj crikve i neće se oni zračit, a to ča niki normalan ne bi na crikav stavil antenu, o tomu da ni ne govori, prokomentirala je jedna od »susjeda crkvi« kazavši kako od nje sigurno neće više vidjet milodara. Da su »popi odvavek bili veli biznismeni«, zaključila je druga, a Martina Domitrović kazala: 


   – Što sve ljudima neće past’ na pamet. VIP-ova antena u našem zvoniku, pa to je kao scenarij za neku humorističku seriju. Ja u tu priču još uvijek ne mogu povjerovati.   

Se moguće


– Ma ča ne moreš? Danas ti je se moguće pa i to da ti namesto zvona zuji antena. Mene baš briga, niman ni mobitela, ni kompjutera. Nisan niš čul, ma ako je istina, opće me ne čudi, nadovezao se Slavko Rovan.


    I dok je vijest o kako rekoše »oskrvnuću zvonika« izazivala buru negodovanja na jednoj strani, na drugoj su se neki dobrano i šalili na račun cijele priče. Između mnogih bisera izdvojit ćemo onaj kako će jedini Praputnjarci imati mobilnu vezu sa Svevišnjim.     – Ja, kad je već nimamo z njegovimi pastirimi, ćemo drito š Njin. Tr ako Papa more »tvitat«, ako na mašu namesto va crikav greš na internet, i ako na mobitelu imaš aplikaciju z molitvami, zač ne bi imeli i antenu na sv. Josipu, zavšio je šaljivdžija. 

   Bilo kako bilo, postavljanje antene je u potpunosti u skladu sa zakonom, sve potrebne dozvole su ishodovane, a o onim moralnim nek’ sudi Svevišnji.