Iz Afganistana u Rijeku

Američka donacija Hrvatskoj vojsci: 162 borbena terenska vozila stigla u riječku luku

Darko Pajić

Ukupno 162 borbena terenska vozila, koja su se koristila u misiji ISAF u Afganistanu stigla su ovih dana na kontejnerski terminal riječke luke, kao donacija Vlade SAD-a i Američke vojske



RIJEKA Ukupno 162 borbena terenska vozila, koja su se koristila u misiji ISAF u Afganistanu stigla su ovih dana na kontejnerski terminal riječke luke, kao donacija Vlade SAD-a i Američke vojske.


U tijeku je prekrcaj vozila u vagone, a ona će zatim biti prevezena željeznicom do Remontnog zavoda u Zagrebu, gdje će biti obavljen servis i bojanje, te će nakon toga uslijediti prijem vozila u Oružane snage RH.


Donirana vozila rasporedit će se u postrojbe Hrvatske kopnene vojske, Zapovjedništva za potporu i u Bojnu za specijalna djelovanja.




Navedeni vojni teret danas su mogli vidjeti i brojni građani Rijeke, jer se dio transporta obavljao kroz središte grada.


Kako su na upit naše redakcije odgovorili iz Ministarstva obrane RH, riječ je o vozilima tipa MRAP M-ATV Hummer, a ukupno je Vlada SAD-a Hrvatskoj vojsci donirala 212 vozila što uključuje i 162 vozila, koja se sada transportiraju u riječkoj luci.    


– Prethodno je 21. srpnja isporučeno 20 vozila tipa MRAP HAGA (sanitetska vozila), te 30 vozila tipa MRAP MaxPro, koja su isporučena u travnju ove godine. Starost vozila je od 3 do 5 godina s prosječno prijeđenih 20.000 kilometara, navode u MORH-u. Prilikom prve isporuke vozila načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Drago Lovrić ocijenio je kako donacija predstavlja još jednu potvrdu da su SAD najvažniji strateški partner Hrvatske na području obrane, dok je veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Kenneth Merten poručio da su SAD i RH “dio istog tima” jer zajednički obučavaju svoje vojnike u istim centrima, sudjeluju u istim misijama, a sada koriste i istu opremu.