Novinska kuća u problemima

Albert Faggian podnio zahtjev za otvaranje predstečajnog postupka u Novom listu

Jagoda Marić

Novom listu prijeti nova opasnost, a to je da će banke pokušati naplatiti jamstvo koje je društvo dalo za kredite povezanih tvrtki. "To je i glavni razlog što smo podnijeli zahtjev za predstečajnu nagodbu jer Novi list ne bi mogao plaćati svoje tekuće obveze ako bi banke pokušale naplatiti jamstvo. U tom slučaju u opasnost bi došla isplata plaća, ali i podmirenje obveza prema dobavljačima. To smo željeli izbjeći", rekao je Faggian



Albert Faggian član Uprave Novog lista podnio je Fini zahtjev za otvaranje predstečajnog postupka u Novom listu, uz objašnjenje da je društvo uz vlastitu insolventnost i nelikvidnost u problemima i zbog toga što je jamac za kredite iz grupacije drugih društva, Glas Iste, trgovina i Glas Istre novine.


Ta su društva u stopostotnom vlasništvu tvrtke Faggianove tvrtke Andre koja je i vlasnik 80 posto dionica Novog lista. U svom prijedlogu kojeg je podnio uime Uprave Novog lista Faggian navodi da su obveze tvrtke 29,58 milijuna kuna, od čega je na naplatu dospjelo 18,7 milijuna kuna, što je više od 20 posto kratkoročnih obveza iz financijskog izvješća za 2013. godinu.


U zahtjevu se podsjeća da je Novi list zajedno s povezanim društvima pokušava provesti financijsko restrukturiranje, pogotovu kako bi se naplatio dug od šest milijuna kuna što ih Glas Istre novine i Glas Istre trgovina duguju Novom listu, ali te mjere nisu dale rezultate.




Nakon otvaranja predstečajne nagodbe u Glasu Istre novine i Glasu istre trgovina, Novom listu prijeti nova opasnost, a to je da će banke pokušati naplatiti jamstvo koje je društvo dalo za kredite povezanih tvrtki.


– To je i glavni razlog što smo podnijeli zahtjev za predstečajnu nagodbu jer Novi list ne bi mogao plaćati svoje tekuće obveze ako bi banke pokušale naplatiti jamstvo. U tom slučaju u opasnost bi došla isplata plaća, ali i podmirenje obveza prema dobavljačima. To smo željeli izbjeći, jer dok u predstečajnoj nagodbi tražimo rješenje plaće i isplate dobavljačima će biti redovite. Znam da radnici ne žele predstečajnu nagodbu, ali to je jedino rješenje da ne ugrozimo isplatu plaća i izlaženje lista, pojašanjava Faggian.


Predsjednik Uprave Novog lista Gordan Knežević slaže se s procjenom da Novi list ne bi mogao plaćati tekuće troškove ako bi mu na naplatu došli krediti povezanih društva, ali svejedno misli da je zahtjev za predstečajnu nagodbu ishitren.


– Ta je predstečajna nagodba iznuđena. Naš problem jesu krediti drugih poduzeća s kojima smo vlasnički povezani, ali trebalo se pokušati dogovoriti da ta jamstva preuzme netko drugi. U tom slučaju Novi list nema problema s plaćanjem svojih obveza. Državi ne dugujemo lipu, a sutra će biti isplaćen prvi dio plaće radnicima, što znači da ćemo i prema zaposlenicima podmiriti sve obveze, ističe Knežević.


On kaže da će na sutrašnjem sastanku sa Zagrebačkom bankom pokušati dogovoriti da ona preuzme jamstva za druge dvije Fagianove tvrtke, što bi moglo značiti i obustavu predstečajnog postupka.


S druge strane Faggian vjeruje da je otvaranje predstečajnog postupka prilika da se dobije vrijeme da se ta rješenja pronađu, dogovori , primjerice, reprogram duga, a da se ne dovede u pitanje ni izlaženje Novog lista ni isplata plaća.


Na pitanje znači li to da Novi list ide u predstečajnu nagodbu zbog jamstava koje je dao povezanim tvrtkama za njihove kredite, Faggian kaže je to trenutno tako, ali da su i druge tvrtke bile jamci za kredite Novog lista, te da je zahvaljujući tomu Novi list postigao bolje kreditne uvjete.