Dani otvorenih vrata EU fondova

15 MILIJARDI KUNA U PLUSU: Od Europske unije smo više novca uzeli, nego što smo joj dali

Mirjana Grce

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU-a Kristina Bilić izdvojila je da su četiri županije uspješne u povlačenju EU sredstava, da se na tome području nada daljnjoj dobroj suradnji i s Gradom Rijeka i PGŽ-om te okolnim županijama.



RIJEKA – Rijeka je danas domaćin informativnog i zabavnog Dana otvorenih vrata EU fondova, skupa kakav je već održan u nekoliko hrvatskih gradova, i to u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Pod svojevrsnim geslom »EU fondovi mijenjaju Hrvatsku«, skup se u Rijeci održava na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske, a cilj mu je informiranje građana o načinima i mogućnostima financiranja projekata iz EU fondova.


Na riječkom Danu otvorenih vrata EU fondova predstavljeni su brojni uspješni lokalni EU projekti iz nekoliko županija – Istarske, PGŽ-a, Ličko-senjske te Karlovačke. Građani također imaju priliku doznati iskustva predstavnika uspješnih lokalnih EU projekata iz tih županija. Na svoj način skup je i turistička promidžba za mnoge realizirane projekte koji promiču naše kulturno i prirodno blago, jer Danom otvorenih vrata prošetali su i Riječani i brojni njihovi gosti.


Održavanje Dana otvorenih vrata EU fondova pozdravili su zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović i pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima PGŽ-a Ljudevit Krpan ističući kako su Grad Rijeka i PGŽ izuzetno uspješni, pa i najuspješniji u Hrvatskoj u povlačenju novaca iz EU fondova. Pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU-a Kristina Bilić izdvojila je da su četiri županije uspješne u povlačenju EU sredstava, da se na tome području nada daljnjoj dobroj suradnji i s Gradom Rijeka i PGŽ-om te okolnim županijama.




– Građane često zanima koliko je Republika Hrvatska uplatila u europski proračun, koliko je povukla, je li to isplativo. Ministarsvo financija nam je ovaj tjedan dostavilo izvještaj: trenutno smo 15 milijardi kuna u plusu, dakle 15 milijardi kuna smo više povukli nego što smo uplatili u europski proračun, rekla je Bilić.