Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 2n
Sutra: 17° 17° 2n
24. svibnja 2019.
Komentar Branka Mijića

Komentar Diskretni šarm buržoazije

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 7. veljača 2018. u 12:44 2018-02-07T12:44:18+01:00

Dok je Plenković u Strasbourgu govorio, spikao, šprehao i parlao o borbi protiv populizma i euroskepticizma te razmatrao razvoj europskog projekta, u Sisku se politički tajnik HDZ-a, saborski zastupnik i bivši potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier našao na molitvenom doručku s tamošnjim biskupom Vladom Košićem, štovateljem ratnih zločinaca, zagovornikom ustaštva,

Vlada kojoj sam na čelu proeuropska je vlada koja vjeruje da je jačanje mainstream politika i borba protiv populizma i euroskepticizma naša zajednička zadaća, pokušao je u Strasbourgu premijer Andrej Plenković nakon europarlamentaraca šarmirati i novinare.

Govoreći o budućnosti Europske unije Plenković je naglasio kako je »u potpunosti svjestan različitih interesa koji nastoje oslabiti i razmrviti europski projekt«. Svega se premijer prisjetio i sve je spomenuo, od Teslinih izuma do Rimčevog »Concept One«, od Rijeke, Europske prijestolnice kulture 2020., do Zagreba koji će iste godine prvi put preuzeti predsjedanje Vijećem EU. Slušajući Plenkovića i pohvale koje dobiva od svojih kolega i prijatelja, Jean-Claudea Junckera i Antonija Tajanija, pomislili smo kako će skora obljetnica prve petoljetke Hrvatske u EU-u biti vatromet demokracije.

A onda smo pogledali kroz prozor.

Dok je Plenković u Strasbourgu govorio, spikao, šprehao i parlao o borbi protiv populizma i euroskepticizma te razmatrao razvoj europskog projekta, u Sisku se politički tajnik HDZ-a, saborski zastupnik i bivši potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier našao na molitvenom doručku s tamošnjim biskupom Vladom Košićem, štovateljem ratnih zločinaca, zagovornikom ustaštva, koji mlade što odlaze tražiti egzistenciju diljem EU naziva dezerterima, dok Plenkovićevu vlast proglašava »protuhrvatskom«, javno je proziva zbog »koaliranja s dojučerašnjim neprijateljem«, a premijera optužuje za »političku prostituciju«! S tim i takvim Košićem doručkuje, fruštukuje, marendava i brekfastira nekadašnji Plenkovićev prijatelj i saveznik, visokopozicionirani HDZ-ovac Davor Ivo Stier.

Mogli bismo sada nabrajati što se sve to vidi kroz ovo naše hrvatsko okno, od Ladislava Ilčića i Istanbulske konvencije do ove najnovije, Kaštelanske konvencije, gdje se na dječjoj reduti spaljuje jedna dječja slikovnica oslikana simbolima ljubavi! I još mnogo toga, uz potpuno sljepilo, nijemost i gluhoću »proeuropske vlade« svjesne da bez »populizma i euroskepticizma« te šovinističkog nacionalizma kao »mainstream politike« sljedeće izbore ne može dobiti.

Hrvatska koju živimo nije ona o kojoj Plenković govori u Strasbourgu, nije to ta »njegova«, imaginarna Hrvatska. Ovo ovdje je »Karamarkova Hrvatska« kojoj se pokušava navući europsko odijelo ne bismo li zbog svog zalaganja za »Spitzenkandidata« kao nagradu dobili LNG terminal i Pelješki most. No europejstvo se ne gradi u Bruxelleslu i Strasbourgu, ono se bilda u Jasenovcu, Kaštelima i Sisku, kao i na svakom mjestu i u svakom trenutku kada se »nastoji oslabiti i razmrviti europski projekt«. Hrvatska se ne može europeizirati izvana već jedino iznutra.

U suprotnom će Plenkovićevo kokolavanje s Junckerom i Tajanijem na pet jezika ostati tek diskretni šarm buržoazije. Nastup u Strasbourgu pokazao je da Andrej Plenković sasvim sigurno ima europsku budućnost, dok je ona države kojom upravlja još uvijek neizvjesna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Funkcionalna  prehrana zaustavlja bolesti i pretilost
PREHRANA Thalassotherapia Opatija savjetuje

Funkcionalna prehrana zaustavlja bolesti i pretilost