Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. veljače 2020.
"Malo pod kontrolom liječnika"

Župnik koji je odbio pričestiti dječaka s Downovim sindromom redovito služi mise i opovrgava da je imao infarkt

Župnik Asić
Župnik Asić
Autor:
Objavljeno: 13. svibanj 2017. u 6:57 2017-05-13T06:57:00+02:00

Na pitanje je li istina da se za njega potpisuje peticija za ostanak u Gradištu, nije želio odgovoriti

Nedavni slučaj Alojzija Asića, župnika iz Gradišta koji dječaku s Downovim sindromom nije dozvolio da na prvoj pričesti bude za oltarom s ostalom djecom, podijelio je javnost. Nedugo nakon toga događaja, proširila se priča i da je župnik zbog infarkta hospitaliziran i da mise služi njegov zamjenik, no svećenikom to opovrgava.

„Ne, ja služim mise, redovito. Malo sam pod kontrolom liječnika u selu, sve ovo drugo je netočno“, kaže. No, zanimanje reportera 'Provjerenog' Nove TV za njegovo stanje nije mu se svidjelo.

„Ja se nisam dužan vama ispovijedati. Ne znam zašto vas zanima moje stanje.“ Na pitanje je li istina da se za njega potpisuje peticija za ostanak u Gradištu, nije želio odgovoriti.

Što Crkva poduzima kada je riječ o spornim situacijama u kojima svećenikovo ponašanje ipak ne krši pravila Crkve, kao što je slučaj Alojzija Asića,  komentirao je Zvonimir Ancić, glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije.

„Postoji kanonsko pravo i Crkva ima iskustvo od 2.000 godina kako u kojim situacijama postupiti. Postoji uklanjanje s neke službe ili oduzimanje službe, svođenje na laički stalež ili oduzimanje službe u potpunosti“, objašnjava Ancić i dodaje:

„Ne smijemo zatvarati oči prema negativnim stvarima koje se dogode. U tom slučaju nam mediji i pomognu da se neke stvari brže riješe. Tu smo u nekom zdravom suodnosu, ali uvijek uz dobre namjere i u dobroj vjeri.“

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.