Zbogom ili doviđenja

Zoran Milanović definitivno napušta Sabor: U srijedu šalje zahtjev Boži Petrovu

Dražen Ciglenečki

Arhiva Novi list

Arhiva Novi list

Milanović je poslije poraza na posljednjim parlamentarnim izborima objavio da se povlači iz politike, ali ovako će ga, ako se u međuvremenu ipak predomisli, u Saboru čekati zastupničko mjesto. To otvara prostor za razne spekulacije



Bivši premijer Zoran Milanović sutra će u Sabor dostaviti zahtjev da se njegov zastupnički mandat stavi u mirovanje. Međutim, na način da on na snagu stupi za dva ili tri tjedna, a ne odmah. U SDP-u kažu da će u zahtjevu vjerojatno stajati da ga se aktivira sredinom ili krajem mjeseca, a razlog je činjenica da Milanović još nije uspio riješiti neke statusne probleme, primjerice, osiguranje za djecu i slično.


Naime, Milanović neće koristiti povlasticu da kao bivši dužnosnik dobiva punu plaću još tri mjeseca i polovicu tog iznosa još toliko, pa stoga neće imati određeno razdoblje za prilagodbu na činjenicu da više nema primanja iz državnog proračuna. Premda postoje i zakonska tumačenja da bi Milanović, koji je državni dužnosnik kontinuirano od 2008. godine, imao pravo i na institut “šest plus šest”, on je sam prošli tjedan rekao u Rijeci da neće tražiti niti “tri plus tri”.


Kako bilo, nekadašnji predsjednik SDP-a ovako će ispuniti najavu s početka aktualnog saziva Sabora da će svoj mandat zamrznuti ubrzo nakon što stranka izabere novo vodstvo. U nedavnom razgovoru s Davorom Bernardićem, sadašnjim predsjednikom SDP-a, Milanović mu je rekao da će to biti približno 1. veljače.




Sam Bernardić u više je navrata izjavio da će Milanović u veljači napustiti Sabor. To će, dakle, za koji tjedan biti i definitivno, ali u javnosti će se potom vjerojatno postavljati pitanje zašto Milanović nije podnio ostavku na dužnost zastupnika nego će mandat samo staviti u mirovanje, što onda znači da se nakon isteka roka od šest mjeseci može vratiti u Sabor. Milanović je poslije poraza na posljednjim parlamentarnim izborima objavio da se povlači iz politike, ali ovako će ga, ako se u međuvremenu ipak predomisli, u Saboru čekati zastupničko mjesto. To otvara prostor za razne spekulacije, naročito uzimajući u obzir trenutačno turbulentnu situaciju u SDP-u i sve izraženije nezadovoljstvo Bernardićem i novim stranačkim vodstvom. Milanović se, prema svim našim informacijama, doista ne miješa u unutarstranačka zbivanja i nema govora o tome da bi on bio inspirator nekakvog puča u SDP-u uperenog protiv Bernardića i njegovih istomišljenika.


Ali, Milanović je ipak ostao u kontaktu s nekim kolegama iz stranke, uglavnom na njihovu inicijativu. Predrag Matić nedavno je, primjerice, izjavio da ima Milanovićevu podršku za kandidaturu za gradonačelnika Zagreba, kako je on interpretirao svoj razgovor s bivšim nadređenim u Vladi i stranci. Milanović je, pak, Bernardiću poslao poruku da ne može u SDP-u biti prvi među jednakima nego naprosto mora biti prvi, čime ga je pokušao potaknuti da se oslobodi utjecaja Zlatka Komadine, a posebno Rajka Ostojića. No, Bernardić zasad ustraje da će biti prvi među jednakima, jer “lider je prvi među jednakima, nismo autokracija”.


– Koliko je meni poznato, Milanović je Bernardiću, kad su se našli, dao samo dva savjeta. Jedan je bio taj da ne smije biti prvi među jednakima, a drugi se ticao odnosa članova prema njemu. Rekao je Bernardiću da će, u velikoj stranci kakva je SDP, kad tad doći u situaciju da mora birati između toga da ga ljudi mrze ili da ga preziru i da je u tom slučaju puno bolje da izabere ovo prvo, ispričao nam je jedan SDP-ovac.


Hoće li se Milanović ikad više vratiti u politiku posve je, naravno, neizvjesno. No, zna se čime će se ubuduće baviti jer je osnovao konzultantsku firmu EuroAlba Advisory.


Dok je bio zastupnik, upravljačka prava prenio je na odvjetnika Tina Doličkog, a isprva je sebe imenovao direktorom. Kad su ga iz Povjerenstva za sukob interesa upozorili da ne može istovremeno biti dužnosnik i direktor privatne tvrtke, na čelo EuroAlbe imenovan je drugi direktor. Ta promjena, međutim, nije na vrijeme provedena u registru Trgovačkog suda, pa je Povjerenstvo protiv Milanovića pokrenulo postupak.