Novi sukobi

Žestoka pobuna “milanovićevaca”; Grbin poručio Bernardiću: ‘Ti ne znaš donositi odluke’

Tihana Tomičić

Foto Marko Lukunić / PIXSELL

Foto Marko Lukunić / PIXSELL

Bernardić je predložio da Igor Dragovan ostane bez mjesta predsjednika Odbora za obranu, Ana Komparić Devčić mjesta potpredsjednice Odbora za ljudska prava, a Branko Grčić mjesta predsjednika Odbora za turizam. Ništa od toga mu nije prošlo 



Operacija uspjela, pacijent umro – to se jučer skoro dogodilo predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću na sjednici kluba zastupnika u Saboru na kojoj se odlučivalo o promjenama u saborskim odborima na njegov prijedlog. Nasljednik Zorana Milanovića u saborskim klubama uopće nije izabran, jer ni nakon puna dva sata rasprave do toga nije ni došlo, a oko mjesta u saborskim odborima razgovaralo se u toliko napetoj atmosferi da je predsjednik kluba Arsen Bauk već ponudio ostavku. Da je cijeli paket imena stavljen na glasanje, Bernardić bi vjerojatno ostao bez većine u klubu.


Smjena i podrška


To je na kraju prevenirano, a sve se slomilo na imenu riječke zastupnice Ane Komparić Devčić, za koju je predložena smjena s mjesta potpredsjednice Odbora za ljudska prava, gdje je kao novo ime predložen Fred Matić.


Sve je počelo na sjednici Predsjedništva u četvrtak navečer, gdje je Bernardić došao s prijedlogom o kadrovskim promjenama u saborskim odborima, od čega je dio bio tehničke naravi, a dio suštinske. Među ostalim predloženo je da bivši glavni tajnik stranke Igor Dragovan ostane bez mjesta predsjednika Odbora za obranu i ode u Odbor za predstavke i pritužbe, koji je dosad vodio Zdravko Ronko.




Do jutra, kad se na tu temu sastao klub zastupnika, koji formalno i glasa o tome, odluka je izmijenjena jer je bilo jasno da će Dragovan to odbiti, te je Bernardić promijenio mišljenje. No, ostao je na prijedlogu o smjeni Ane Komparić Devčić iz ljudskih prava na što je, na iznenađenje Bernardića i njegovih suradnika, dobar dio zastupnika negativno i oštro reagirao, ne samo zato jer se time dodatno smanjuje ženska kvota, o kojoj SDP puno deklarativno govori, već i zato što neki naprosto nisu vidjeli razloge za taj potez, osim možda revanšističkih, s obzirom da je Komparić Devčić bliska bivšem šefu stranke Zoranu Milanoviću.


Peđa Grbin, Milanka Opačić, Joško Klisović, Darko Parić i mnogi drugi zamjerili su Bernardiću na tom potezu. To se pravdalo kriterijima koji su ranije doneseni, a koji kažu da u vrh saborskih odbora ulaze bivši ministri i članovi Predsjedništva, ali Bernardićevi oponenti tvrdili su da oni o tome ništa ne znaju i da nemaju pojma gdje to piše.


Micanje Grčića


Jednako se dogodilo i oko Odbora za turizam – ondje je predsjednik Branko Grčić, no kako je odlučeno da se jedno predsjedničko mjesto u odborima da HSS-u kao koalicijskom parteneru sukladno koalicijskom sporazumu Narodne koalicije, Bernardić je predložio baš micanje Grčića iz Odbora za turizam. Na to je i sam Grčić burno reagirao, kao i mnogi drugi, a sve je rezultiralo izjavom šefa kluba Arsena Bauka da će, ako se nastave nepoštovati prijedlozi Bernardića i njega, on dati ostavku na dužnost šefa kluba, odnosno da neće voditi klub koji ne poštuje predsjednika stranke i njegove prijedloge.



U neugodnoj i mučnoj raspravi među ostalim se moglo čuti i da novi šef stranke Bernardić ne zna donositi odluke i da zbog toga stranka već trpi ozbiljnu štetu. Najoštriji je bio Peđa Grbin, potpredsjednik SDP-a, koji je Bernardiću otvoreno rekao: »Ti ne znaš donositi odluke, i mi smo svi zajedno u problemu«.


Da je cijela stvar otišla na glasanje u paketu, pitanje je kako bi prošla, no na kraju je Ana Komparić Devčić rekla da sama podnosi ostavku na potpredsjednika za ljudska prava, a onda je uskočio njezin »protukandidat« Fred Matić, te rekao da predlaže da mandat u tom odboru podijele popola, te da će on mandat u odboru preuzeti 1. siječnja 2019. godine, što je bilo kompromisno rješenje.


Paket tehničkih izmjena


Tada se na kraju glasalo o paketu tehničkih izmjena u odborima, dakle za ona mjesta za koja su zastupnici sami izrazili želju da odlaze, a ostalo nije ni izglasano, niti raspravljeno – tako je ideja s Predsjedništva o tome da umjesto Arsena Bauka Odbor za pravosuđe preuzme Orsat Miljenić ostala neizglasana, kao i ime Milanovićeva nasljednika u Saboru, za kojega postoje četiri opcije, koliko je na listi iz 1. izborne jedinice još stranačkih ljudi.


Na kraju, jednoglasno je izglasano da potpredsjednik Odbora za financije umjesto Davora Bernardića bude Boris Lalovac, da potpredsjednik Odbora za europske poslove umjesto Tomislava Sauche bude Bojan Glavašević, a za člana Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da umjesto Predraga Freda Matića dođe Davor Bernardić, te na kraju da član Odbora za vanjsku politiku umjesto Tomislava Sauche bude Domagoj Hajduković, a u Odbor za financije i državni proračun umjesto Borisa Lalovca Marko Vešligaj. Također, izglasano je da članica Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav bude Milanka Opačić.


Bez kontrole


Sve ovo važno je zbog dvije stvari: prvo, ovo je dokaz da Bernardić još nema punu kontrolu nad klubom zastupnika kojega mahom čine »milanovićevci« i, drugo, stoga što bi eventualni gubitak kontrole nad klubom zapravo značio i iskazivanje nepovjerenja šefu stranke Bernardiću. Riječ je o kadrovskim pitanjima, koja su uvijek ključna za svaku stranku, a činjenica da je Barnardić već i prije sjednice kluba zastupnika mijenjao svoj stav, primjerice oko Dragovana, još je jedan prilog tezi njegovih kritičara da on nije istinski lider u stranci i da nije uspio izgraditi autoritet. Oni ističu da su ovo većinom bili prijedlozi potpredsjednika Rajka Ostojića, a dijelom i Zlatka Komadine, čime su se s mjesta u vrhu odbora željeli ukloniti tzv. Milanovićevi ljudi, a to Dragovan, Grčić ili Komparić Devčić svakako jesu. No, to nije sve: predsjednik stranke nije uspio ustrajati ni u prijedlogu koji odbor dati HSS-u – da li turizam ili pak predstavke i pritužbe. Na kraju se o tome tajno izjašnjavalo, a zaključak je da SDP predlaže HSS-u da sam izabere što želi. Ne treba spominjati što o tome neslužbeno govore Bernardićevi oponenti, koji nastavljaju s tvrdnjama o tome da on ne može donijeti niti jednu odluku koju je u stanju braniti duže od 24 sata.

Vjerska udruga


Jučerašnja sjednica na kraju je zapravo prekinuta, jer su svi zastupnici morali otići na plenarnu sjednicu na glasanje o zakonima od ovog tjedna, a Bernardić će ostatak kadrovskih odluka donijeti narednih dana.


»Neće svijet propasti ako se ne učini baš danas«, kažu njegovi suradnici, koji ne vide da je ova sjednica za njega bila test lojalnosti. »Sve je na kraju izglasano jednoglasno i uz aplauze«, kažu oni.


Neki se i ljute: »Teza o »obračunu s milanovićevcima« apsolutno ne stoji. Pa u tom klubu su praktički svi bili uz Milanovića na zadnjim izborima, osim možda samo Bernardića. A i unapređivanje Lalovca, Freda Matića i Bojana Glavaševića ne izgleda baš kao obračun s njima«, rekao nam je jučer jedan od čelnika kluba. Arsen Bauk, pak, navodno je kolegama rekao neka odu na Sinaj, uklešu svoja imena kao deset božjih zapovjedi i SDP preregistriraju u vjersku udrugu. Ipak, ostaje činjenica je da se odradilo tek pola posla, da su pljuštale ostavke i da Bernardić nije uspio iskontrolirati svađalačku atmosferu u klubu zastupnika.

Dragovanova supruga 


Bernardić je jučer i službeno potvrdio da SDP još nije odlučio tko će u saborskim klupama zamijeniti Zorana Milanovića, bivšeg šefa SDP-a, kojemu od 1. ožujka miruje zastupnički mandat. 


– Ovih dana ćemo odlučiti, bit ćete prvi koji će to doznati, rekao je novinarima.


Na pitanje zašto mu treba toliko dugo da odredi zamjenu, Bernardić kaže zbog konzultacija. 


– Zbog konzultacija s predsjednicima zagrebačke županije i gradskom organizacijom. Imamo dvije osobe iz Grada Zagreba i dvije osobe iz Zagrebačke županije, rekao je. 


No, činjenica je da je prva sljedeća na listi Melita Mulić, inače Dragovanova supruga, pa je jasno da i tu zapinje.