Ministar obrazovanja napao sindikate

Željko Jovanović: Predlagao sam veće plaće prosvjetarima, sindikalci su to odbili

Tihana Tomičić

Neka Laktašić i Mihalinec objasne svom članstvu zašto su bili protiv mog prijedloga da se dodatak, po kojem se plaće učiteljima i nastavnicima uvećavaju za 3, 5, 7 ili 9 posto, ozakoni izmjenama TKU-a. Baš njih briga, jer njihova sindikalna plaća je ostala ista. Uredba je bila spremna za uvrštenje u dnevni red Vlade



Počinje nova školska godina u Hrvatskoj, i nema boljeg trenutka za razgovor s ministrom obrazovanja dr. Željkom Jovanovićem o položaju prosvjetnih djelatnika, te njegovom konceptu reformi sustava obrazovanja i znanosti, pogotovo uoči referenduma kojeg o pravima djelatnika organizira vertikala sindikata školstva.


Danas počinje škola, koja je vaša poruka djeci?


– Dragi učenici, ne dozvolite nikome da ugasi vašu radoznalost i kreativnost, uživajte u školi, učite za život, a ne za ocjenu. Ovo je vrijeme znanja, znanje je moć, želim vam da budete što moćniji! Roditelji i učitelji i nastavnici dječje glave nisu posude koje treba ispuniti, već vatra koju treba rasplamsati! Imajte to uvijek na umu. Po zadnjoj anketi samo 5 posto djece voli ići u školu, naš je zajednički zadatak da to što prije promijenimo!




S kojim novostima iz vašeg mandata učenici sjedaju u klupe, osim što će na polugodištu biti rasterećeni ocjena?


Bildanje samopoštovanja


– Hrvatska ne može postati društvo znanja preko noći, ali je naš  cilj da 2015. godine, na kraju našeg prvog mandata  možemo reći da je hrvatsko društvo više utemeljeno na znanju i da je Hrvatska postala država jednakih šansi za sve. Bez obzira na dežurne kritičare koji imaju zadatak osporavati svaku moju odluku, već početak nove školske godine pokazat će niz promjena i novosti. Odluka koju ističete rasteretit će učitelje i nastavnike kako bi mogli više pozornosti posvetiti nastavnome programu. Njome se ne ukidaju ocjene, već se traži konstantno praćenje rada učenika tijekom cijele školske godine.


Dobro, a druge novosti?


– Sigurno, najveća je odluka teška 110 milijuna kuna u 2012. koja osigurava državno sufinanciranje međumjesnog prijevoza srednjoškolaca i koja će donijeti olakšanje za 80.000 srednjoškolaca i njihovih roditelja. Uz odluku o besplatnom studiranju za sve redovite studente to smatram najvećim uspjehom svog dosadašnjeg ministarskog staža.


Što je s građanskim i zdravstvenim odgojem?


– Tu je i početak eksperimentalnog provođenja građanskog odgoja i obrazovanja u 12 škola, te odgoja i obrazovanja za zdravlje u svim školama u Hrvatskoj. To je veliki uspjeh mog tima. U središtu interesa su učenici i studenti. Škole i fakulteti ne postoje zbog učitelja i profesora, nego zbog učenika i studenata. To mnogi još uvijek ne razumiju.


Što će vam sad još i zdravstveni i građanski odgoj, kad djeca u 5-6 razredu već sad imaju po 12-13 predmeta? Služi li to nagomilavanje vašem PR-u i bildanju osobnog imidža, ili djeca doista trebaju još predmeta?


– Zdravstveni odgoj ili bolje reći odgoj i obrazovanje za zdravlje služi bildanju zdravlja, samopouzdanja, samopoštovanja naših učenika, jer svi pokazatelji govore da naša djeca u dobi od 11 do 15 godina žive nezdravo. To neće značiti dodatno opterećenje za naše učenike, ali će značiti veliki iskorak u prevenciji bolesti, kao i smanjenju stope korupcije, nasilja, rasizma i licemjerja. Svi koji se protive tome su licemjeri i ne žele dobro našoj djeci! Naš prijedlog zdravstvenog odgoja utemeljen je isključivo na znanosti. Svatko ima pravo na svoj svjetonazor i vjersko opredjeljenje, ali u školi je znanost jedini zakon.


Vjernici i njihove udruge će se pobuniti, zacijelo neće svi željeti ni slati djecu na tu nastavu. Jeste li toga svjesni?


– Svi koji se bune neka pogledaju statističke podatke o zdravstvenim navikama učenika, postotku pretile djece, broju neželjenih trudnoća, učestalosti spolno prenosivih bolesti, porastu bolesti ovisnosti ili vršnjačkom nasilju.  Da su dosadašnji programi bili dobri, onda ti pokazatelji ne bi bili tako loši. Zdravstveni odgoj potreban nam je da bi Hrvatska postala zdravije društvo. Nikakve ideološke i interesno motivirane primjedbe me ne zanimaju.


Ne razumijem, kako je moguće uvesti zdravstveni odgoj preko noći u sve škole? Tko će predavati? Gdje su vam ti ljudi? Koliko će koštati?


– Ništa se ne uvodi preko noći, kurikulum zdravstvenog odgoja Povjerenstvo, koje je osnovala Agencija za odgoj i obrazovanje, radi već osam mjeseci, kurikulum će biti objavljen na mrežnim stranicama Agencije i MZOS tijekom narednih dana, upute za dodatne sadržaje koji će se predavati u okviru sata razredne zajednice učitelji i nastavnici dobiti će do 30. rujna.  Redovite sadržaje predavat će učitelji razredne nastave, prirode, biologije, tjelesne i zdravstvene kulture i psihologije. Dodatne sadržaje u okviru sata razredne zajednice predavati će razrednici, stručni suradnici i liječnici školske medicine. Edukaciju za sve će kontinuirano provoditi Agencija, a svi roditelji će s programom biti upoznati tijekom rujna i listopada na roditeljskim sastancima. Ovo je primjer kako će se provoditi nastava u suvremenoj školi, kroz interdisciplinarni pristup koji je zanimljiviji i korisniji  i koji učeniku pruža mogućnost usvajanja znanja, vještina i formiranje stavova i vrijednosnih orijentacija.


Za sva vremena


Kako se u toj priči našla supruga premijera, dr. Sanja Musić Milanović?


– Povjerenstvo je imenovala Agencija za odgoj i obrazovanje, a u njegovu radu veliki je doprinos dala dr. sc. Sanja Musić Milanović, ne zato što je supruga premijera, nego zato što je najbolja za modul »živjeti zdravo« budući na tome radi cijeli svoj radni vijek kao stručnjak za javno zdravstvene projekte i epidemiologiju debljine, zaposlena u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar. Podsjetit ću sve skeptike da je otac zdravstvenog odgoja upravo bio dr. Andrija Štampar. I danas govoriti protiv zdravstvenog odgoja u školama mogu samo nepismeni ljudi, a osporavati rad dr. sc. Musić Milanović zato što je supruga premijera zatucane neznalice.


Profesori u novu školsku godinu ulaze nezadovoljni i ogorčeni: kakve rezultate referenduma očekujete, s obzirom da se već smatra da je to svojevrsni referendum protiv ove Vlade?


– Učitelji i nastavnici mogu biti ogorčeni samo na svoje sindikalne čelnike, koji su tvrdoglavo zastupali svoje stavove na štetu učitelja i nastavnika. Pod punom odgovornošću tvrdim da su izmjene TKU takve da su učitelji i nastavnici u odnosu na sve ostale u državnoj i javnoj upravi bili jedini koji bi profitirali navedenim izmjenama i kojima bi plaće rasle, a tzv. Uredba 3,5,7,9 bila napokon usklađena sa Zakonom. Nadam se da će i na referendumu pokazati što misle o prijedlogu Vlade i podržati ga, jer tako podržavaju rast svojih plaća!


Je li ukidanje 3,5,7,9 dodatka na staž bilo zakonito? Sindikati tvrde da nije. I je li to tek uvod u još drastičnije rezanje primanja prosvjetnih radnika? Objasnite kakav je to uopće dodatak, i što je sljedeće čega će se profesori morati odreći?


– Uredbu 3,5,7,9 donijela je Račanova Vlada da tijekom 2003. i 2004. ispravi neke greške kod utvrđivanja visine plaće prosvjetara. Ona je prestala važiti još 2005. godine, a čelnici sindikata obrazovne vertikale nisu se potrudili punih sedam godina riješiti to zakonski. Neka sada Laktašić i Mihalinec objasne svom članstvu zašto su bili protiv mog prijedloga da se taj dodatak, po kojem se plaće učiteljima i nastavnicima uvećavaju za 3, 5, 7 ili 9 posto ovisno o godinama radnog staža, ozakoni  izmjenama TKU, koje su oni odbili i na taj način su upravo njih  dvojica zaslužni da je  učiteljima i nastavnicima s najvećim  stažem umanjena plaća i za 800 kuna. Baš njih briga, jer njihova sindikalna plaća je ostala ista. Uredba je bila napisana i spremna za uvrštenje u dnevni red Vlade. Na taj način bi to pitanje bilo riješeno za sva vremena i nikakvo smanjenje ne bi se dogodilo ni danas, ni sutra ni prekosutra. Dapače, plaće bi rasle sa 01. rujnom 2012. za 4, 8 ili 10 posto svim zaposlenicima osnovnih škola, a sa 01. siječnja 2013. još za 2,3 posto povećale bi se sve plaće u obrazovanju i znanosti! Dodam li tome ponovo da bi se ozakonila i Uredba 3,5,7,9 jasno je koliku su štetu učiteljima i nastavnicima nanijeli Laktašić i Mihalinec.


Sindikalci su si sami krivi?


– Krivi su i neodgovorni prema svom članstvu.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista u ponedjeljak 3. rujna