Članica inicijative "U ime obitelji"

Željka Markić: Većina hrvatskog društva ne želi gay brakove

Dražen Ciglenečki

Očekujemo da će referendum osigurati ustavnu zaštitu braka kao zajednice žene i muškarca i pojasniti političarima, u ovoj i svakoj drugoj vladi, kakvo je stajalište većine hrvatskog društva o tako važnim pitanjima kao što su brak, obitelj i usvajanje djece, kaže Željka Markić

Kao razlog referendumskog zahtjeva da se ustavno regulira da je brak zajednica muškarca i žene, jedna od čelnica inicijative »U ime obitelji«, Željka Markić navela je legalizaciju gay brakova u Francuskoj. Pitali smo je stoga zašto bi Hrvatska, prema njezinom standardima, trebala biti bolja države nego što je Francuska, Španjolska, Portugal ili druge zemlje u kojima su homoseksualni brakovi ozakonjeni.    – Smatramo da je jako važno da se građani Hrvatske imaju priliku izjasniti žele li da se raspiše referendum. Očekujemo da će referendum osigurati ustavnu zaštitu braka kao zajednice žene i muškarca i pojasniti političarima, u ovoj i svakoj drugoj vladi, kakvo je stajalište većine hrvatskog društva o tako važnim pitanjima kao što su brak, obitelj i usvajanje djece. To nije pitanje koja je zemlja bolja ili gora već što građani u nekoj zemlji žele. Ako vi smatrate da su Francuska, Španjolska i Portugal gore od Italije, Poljske i Irske, zato što su istospolnu vezu izjednačile s brakom, to je naravno, vaše pravo.    Ne postoje nikakve naznake da u Hrvatskoj netko ima namjeru dopustiti gay brakove, to uopće nije na dnevnom redu. Nije li stoga vaša inicijativa posve izlišna?   – Važno je odrediti pravni i vrijednosni okvir za brak i obitelj. Poučeni događanjima u Francuskoj, gdje su milijuni građana morali izaći na ulice kako bi predsjedniku Hollandu poručili da ne žele izjendačavanje istospolne veze i braka, mi mislimo da je dobro tako važna pitanje riješiti u miru, kroz demokratski proces u kojem mogu sudjelovati svi hrvatski građani.   


Koliko je vaša želja da svojim akcijama pomognete HDZ-u i ostalim desnim strankama da se vrate na vlast?    – Naša je želja da svi građani Hrvatske, koji to žele, bez obzira na nacionalnost, vjeroispovjest ili političke afinitete imaju priliku reći da žele da Ustav uđe spomenuta odredba. Pozvali smo sve političke stranke i građanske udruge da potaknu građane na izjašnjavanje o potrebi raspisivanja referenduma. Svim smo političkim strankama postavili pitanje podržavaju li unošenje takve odredbe u Ustav i hoće li svoje članove potaknuti na izjašnjavanje o referendumu.


Promašena inicijativa


Ako bi referendum uspio i u Ustavu se definirao brak na način koji vi to tražite, time nipošto ne biste spriječili da se kroz institut registriranog partnerstva faktično legaliziraju istospolni brakovi, a da se oni formalno tako ne zovu. Može se registriranim partnerima dozvoliti posvajanje djece i slično. I iz tog je, dakle, aspekta vaša referendumska inicijativa zapravo promašena.   – Vlada uvijek može pokušati izigrati građane koji su joj dali povjerenje da u njihovo ime, najbolje što može, upravlja državom. Može pokušati na razne načine izigrati ono što joj građani jasno kažu da je njihova volja. Na nama, kao građanima ove zemlje je da svakoj vladi otežamo da bude nepoštena. Dakle, što više građana u razdoblju do 26. svibnja potpiše zahtjev da Sabor raspiše referendum, što ih više izađe na referendum i kaže da su za to da se u Ustav unese odredba o braku, to je manja vjerojatnost da će ova, i svaka druga vlada, pokušati izigrati tu volju naroda. Najbolje mjesto za dobivanje i odgoj djece je brak.    Koje bi to vaše pravo bilo ugroženo ako bi u Hrvatskoj bili mogući gay brakovi?   – U ovom trenutku se pokušava ugroziti pravo građana da se izjasne o potrebi raspisivanja referenduma. Napadi i vrijeđanja volontera, uglavnom djevojaka, trganja knjiga u kojma su se građani izjasnili da žele referndum potpuno su neprihvatljivi u jednom uređenom društvu. Danas su nam iz nekoliko gradova javili kako bi nepoznate osobe stale uz naše volontere i onda vikale uvrede građanima koji su prolazili, kako bi ispalo da to čine volonteri građanske inicijative »U ime obitelji«. Još više zabrinjava što dio udruga civilnog društva okupljenih u Platformi 112 pokušava našoj inicijativi osporiti legitimitet za prikupljanje potpisa za referendum.   

Uvredljivo pitanje


Neprestano ističete da govorite u ime većine hrvatskih građana, na čemu temeljite to uvjerenje?   – Građanska inicijativa će 26. svibnja znati koliko građana predstavlja. Nadamo se da će taj broj biti velik. Sada sigurno znamo da predstavljamo preko pet tisuća volontera, predivnih, požrtvovnih muškaraca i žena koji po cijeloj Hrvatskoj omogućuju, darujući svoje vrijeme, da se svi oni građani koji to žele, izjasne da traže referendum.    Pretpostavljam da nemate dobro mišljenje o komunizmu, ali vjerojatno vam se sviđa kako su se vlasti u komunističkoj Jugoslaviji odnosile prema homoseksualcima, ne dajući im nikakva prava. Do sedamdestih godina homoseksualizam je čak bio kazneno djelo.   – Vaše je pitanje jako uvredljivo. Ne znam je li ovakvo postavljanje pitanja posljedica niske razine vaših profesionalnih stanadarda ili jednostavno lošeg kućnog odgoja. Ali, u interesu čitatelja Novog lista pojasnit ću da je naša inicijativa i ja osobno protiv svakog totalitarizma, komunizma ili fašizma, te protiv svakog terora manjine nad većinom. Ne radim razliku među ljudima na temelju njihove spolne orjentacije. Jednako poštujem svaku osobu i jako mi je drago da su homoseksualnim osobama, baš kao i heteroseksualnim u hrvatskom društvu zajamčena sva ljudska prava.