Zabranjeno, ali...

Zamjensko majčinstvo često je jedini put do roditeljstva

Ljerka Bratonja Martinović

Prema svjedočenju liječnika, više je hrvatskih parova uspješno dobilo djecu zahvaljujući aranžmanima sa surogat majkama u državama poput Rusije ili Ukrajine



Kod nas je surogat-majčinstvo zakonom zabranjeno, ali to ne znači da u Hrvatskoj danas ne žive djeca koja su rođena upravo na taj način. Prema svjedočenju liječnika, više je hrvatskih parova uspješno dobilo djecu zahvaljujući aranžmanima sa surogat majkama u državama poput Rusije ili Ukrajine, gdje se do djeteta može prilično jednostavno, preko specijaliziranih agencija i, naravno, uz odgovarajuću platežnu moć.


Dok se dobivanje djece surogat-majčinstvom redovito prakticira u redovima američkih filmskih zvijezda i drugih celebrityja, na takvo se majčinstvo sve češće odlučuju i anonimni parovi diljem Europe koji iz nekog razloga ne mogu imati djece. Državne granice i nacionalna zakonodavstva koja priječe surogat majčinstvo nisu im u tome prepreka.


– Znam za najmanje četiri do pet svojih pacijentica koje su uspjele doći do djeteta putem surogat-majke u posttranzicijskim državama gdje zakon dopušta takvu mogućnost – kaže Velimir Šimunić, pročelnik Zavoda za humanu reprodukciju i endokrinologiju KBC-a Zagreb.





Koliko je Europa danas daleko od legalizacije surogat-majčinstva pokazuju nedavni prosvjedi u Francuskoj, gdje se zamjensko majčinstvo izjednačilo s modernim ropstvom i internetskom prodajom djece. U praksi, surogat-majčinstvo često ne završi happy-endom. Brojni su primjeri da su parovi odustajali od dogovora i surogat-majke ostavili s tuđim djetetom i bez novca, u jednom se slučaju par rastao tijekom trudnoće surogat-majke, a dijete je na kraju prepušteno baki, neki su se parovi vratili iz Indije bez djece jer su im tamošnje vlasti odbile izdati putne listove za djecu. Tajlandska surogat majka kojoj je, nakon što im je rodila blizance, par odbio uzeti dječaka s Down-sindromom, još uvijek vodi bitku da joj se vrati i njegova sestrica jer je biološki otac registrirani seksualni zlostavljač.



Surogat majčinstvo podrazumijeva uzimanje jajne stanice od žene, oplodnju stanice spermijem partnera, nakon čega se embrij transferira u maternicu »zamjenske« majke koja će iznijeti trudnoću i roditi dijete. Ako jajnici žene ne proizvode jajne stanice, može se uzeti donirana jajna stanica. Prema mišljenju dr. Šimunića, među tranzicijskim zemljama Češka je razvila najkvalitetniju umjetnu oplodnju in-vitro, ali je tamo surogat majčinstvo zabranjeno osim u slučaju teških bolesti, dok su u Ukrajini i Rusiji, s relativno slabom tradicijom, takvi medicinski postupci na nešto nižoj razini.   

Pozitivni primjeri


U Rusiji se surogat-majčinstvo preko agencije može ugovoriti za 11.250 eura, a osim pronalaženja zamjenske majke, donora, smještaja, prenatalne skrbi i drugih medicinskih usluga, klijentima se osigurava i dobivanje vize, rezervacija hotela i druge popratne usluge. Bračni status, spol, seksualna orjentacija, državljanstvo ili nacionalnost, naglašava se, ne igraju nikakvu ulogu. Ukrajina i Rusija jedine su europske države koje nemaju ograničenja za surogat-majčinstvo i godinama su odredište neplodnih parova koji zbog zakonskih ograničenja u matičnim državama ne mogu računati da bi na ovaj način mogli do djeteta. Velika Britanija također radi takve postupke, ali samo za svoje državljane, dok Češka plaća surogat-majčinstvo svojim državljanima koji ne mogu imati djecu zbog onkoloških bolesti.


Takav je zahtjev hrvatskim vlastima uputila i Udruga parova s problemom neplodnosti »BETA«, no bez pozitivnog odgovora.


   – Neplodni parovi u Hrvatskoj, kojima postupci medicinski potpomognute oplodnje ne mogu omogućiti da postanu biološki roditelji, i žene oboljele od karcinoma, onkološke pacijentice, imaju limitiran izbor, a taj je da posvoje dijete ili da uopće ne postanu roditelji, dok im s druge strane surogat majčinstvo pruža mogućnost roditeljstva. Vjerujte mi, spoznaja da bolujem od karcinoma nije me toliko potresla kao spoznaja da neću moći roditi svoje dijete – obrazložila je članica udruge »BETA« zahtjev ove udruge da se u domaće zakonodavstvo ugradi odredba koja bi surogat-majčinstvo iznimno dopustila u slučaju onkoloških pacijentica koje, s obzirom na dijagnozu, nisu u mogućnosti iznijeti trudnoću ili roditi dijete.


Situacija s kojom se žena suočava kad oboli od karcinoma ne negira njenu želju za potomstvom, poručuju iz udruge, apelirajući na zdravstvene vlasti da preispitaju postojeći Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji.


Iako je surogat-majčinstvo za mnoge etički dvojbeno, medicinska struka podržava takav put do djeteta ukoliko ima medicinsko opravdanje.    – Dopustio bih sve što je plemenito. Ne vidim razloga da se ovakvom zahtjevu ne izađe ususret, ako ima medicinsko opravdanje. Smatram da su u tom slučaju sve opcije dopustive, pa i zamjensko majčinstvo. Naravno, isključivo za one žene koje ne mogu dobiti dijete na drugi način. Protiv sam da to bude moda, kao što se događa na zapadu – ističe Šimunić.   

Etički dvojbeno


Prema procjenama liječnika, medicinsku indikaciju koja bi tražila primjenu surogat majčinstva, dakle potpunu nefunkcionalnost ili odstranjenje maternice, u Hrvatskoj ima stotinjak žena reproduktivne dobi.


»Iznajmljivanje« majki-rodilja koje rađaju djecu parovima koji ne mogu začeti prirodnim putem niti postupcima medicinski potpomognute oplodnje, etički je neprihvatljivo za većinu europskih država. Razlog tome dijelom leži u komercijalizaciji ove usluge, koju su obilato počeli koristiti poznati i slavni, i to nerijetko zbog vlastite komocije, da izbjegnu »nepotrebne neugodnosti« poput trudnoće i poroda. S druge strane, neplodnim parovima kojima ne pomažu ni najmodernija medicinska dostignuća surogat-majke su jedini put do biološkog djeteta.